Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Μπορεί η Βουλγαρία να γίνει μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου; - Ο ρόλος του Bitcoin

Μπορεί η Βουλγαρία να γίνει μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου; - Ο ρόλος του Bitcoin
Η Βουλγαρία κατέχει 213.000 bitcoin, τα οποία οι αρχές της κατέσχεσαν από μια ομάδα που χαρακτήρισαν εγκληματίες το 2017
Η Βουλγαρία, μια μικρή χώρα που βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ελλάδα, θα μπορούσε να γίνει μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.
Ο λόγος γι' αυτό είναι η κατοχή 213.000 bitcoin, τα οποία οι αρχές της κατέσχεσαν από μια ομάδα που χαρακτήρισαν εγκληματίες το 2017.
Σύμφωνα με το Κέντρο Επιβολής του Νόμου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SELC), η ομάδα χάκαρε τους υπολογιστές της βουλγαρικής τελωνειακής υπηρεσίας και έκανε αλλαγές στο σύστημα, ώστε οι εταιρείες-εταίροι τους να μπορούν να εισάγουν αγαθά αποφεύγοντας να πληρώνουν φόρους γι' αυτά.
Αμέσως μετά την καταστολή, το bitcoin που κατασχέθηκε άξιζε περίπου 500.000 δολάρια, ωστόσο, τώρα θα αξίζει πιο κοντά στα 6 δισ. δολάρια, από τον Απρίλιο του 2023.
Ενώ οι λεπτομέρειες γύρω από την κατάσχεση του BTC είναι ασαφείς και δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο αν η χώρα εξακολουθεί να κατέχει αυτά τα bitcoin ή τι σχεδιάζει να κάνει με αυτά.
Καθώς η αξία του bitcoin πρόκειται, κατά την άποψη πολλών, να αυξηθεί πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια, η Βουλγαρία θα μπορούσε να γίνει πολύ πλούσια.

Η αυξανόμενη τιμή του bitcoin της Βουλγαρίας

Ενώ η μελλοντική τιμή του bitcoin είναι αδύνατο να προβλεφθεί, υπάρχουν μερικά εξέχοντα παραδείγματα εμπειρογνωμόνων που εξηγούν γιατί είναι βέβαιοι ότι οι μετοχές της Βουλγαρίας σε bitcoin θα αυξηθούν εκθετικά σε αξία.
Ο Jesse Meyers, COO της Onramp Bitcoin, ο οποίος είναι κάτοχος MBA από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχει προβλέψει ότι η τιμή του bitcoin θα φτάσει τα 10 εκατομμύρια δολάρια τις επόμενες δεκαετίες.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Ark Invest Cathie Wood έχει προβλέψει ότι το bitcoin θα φτάσει το 1 εκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2030 σε ένα ανοδικό σενάριο.
Ομοίως, ο Arthur Hayes, συνιδρυτής της BitMex, πιστεύει ότι το bitcoin θα μπορούσε να φτάσει το 1 εκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2026.
Πιο πρόσφατα, ο πρώην CTO της Coinbase, Balji Srinivasan, προέβλεψε ότι το bitcoin θα φτάσει το 1 εκατομμύριο δολάρια μέχρι τις 15 Ιουνίου 2023, στοιχηματίζοντας 2 εκατομμύρια δολάρια για το σκοπό αυτό.
Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι η τιμή του bitcoin μπορεί να φτάσει το 1 εκατομμύριο δολάρια μέχρι τότε, όλα είναι πιθανά.
Για παράδειγμα, αν υπάρξει μια εκτεταμένη τραπεζική κρίση και υπερπληθωρισμός του δολαρίου ΗΠΑ, όπως προβλέπει ο Srinivasan, ποιος ξέρει πόσο πολύτιμο θα γίνει το bitcoin stack της Βουλγαρίας;
Για παράδειγμα, λίγο μετά το στοίχημα του Srinivasan, πολλά έθνη, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και η Κένυα και άλλα άρχισαν να απομακρύνονται από τη χρήση του δολαρίου ΗΠΑ στις συναλλαγές τους, με τον πρόεδρο της Κένυας να προειδοποιεί τους πολίτες να απαλλαγούν από τις δολάριακές τους καταθέσεις.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει λάβει μέτρα για να αποτρέψει περαιτέρω bank runs, όπως το πρόγραμμα χρηματοδότησης τραπεζικών καταθέσεων (BTFP) ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και το άνοιγμα της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) για την κάλυψη όλων των καταθέσεων.
Όμως, αν η FDIC αποφασίσει να ασφαλίσει όλες τις καταθέσεις, αυτό θα είναι αρκετό για να αποτρέψει τα πραγματικά bank runs, αλλά είναι σαφές ότι το δολάριο των ΗΠΑ δεν είναι τόσο ισχυρό όσο ήταν παλαιότερα.
Και αυτό ανοίγει την πόρτα για την άνοδο μιας αποκεντρωμένης, παγκόσμιας νομισματικής μονάδας όπως το bitcoin.
Ως αποτέλεσμα, αν η Βουλγαρία κρατήσει τα BTC, θα μπορούσε να συγκεντρώσει μεγαλύτερη αξία σε σχέση με τα αποθέματα άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο και να γίνει μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

Τι θα κάνει η Βουλγαρία με τα bitcoin της;

Η Βουλγαρία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα μελλοντικά κέρδη από bitcoin για να επενδύσει στην οικονομία της, αλλά θα πρέπει πρώτα να αποπληρώσει τα εθνικά χρέη.
Από το 2022, το εθνικό δημόσιο χρέος της Βουλγαρίας έφτασε τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
Μέχρι το 2030, αν η τιμή του bitcoin φτάσει το 1 εκατομμύριο δολάρια και εξακολουθεί να κατέχει την κατασχεμένη, 213.000 BTC αποθήκη της, τα αποθέματά της θα μπορούσαν να αξίζουν 213 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αφού αποπληρώσει το χρέος της, η Βουλγαρία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που θα προκύψουν από την πώληση των 231.000 BTC για να επενδύσει σε διάφορους κλάδους, όπως η τεχνολογία ή τα ακίνητα.
Επιπλέον, η βουλγαρική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που θα προέκυπταν από την πώληση των bitcoin της για τη βελτίωση των υποδομών, της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης της χώρας.
Επενδύοντας σε αυτούς τους βασικούς τομείς, η Βουλγαρία θα μπορούσε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και αυτό θα ενίσχυε περαιτέρω την οικονομία της χώρας.
Η Βουλγαρία έχει μια σημαντική ευκαιρία να γίνει μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, εάν HODLs το bitcoin της και πουλήσει μερικά την κατάλληλη στιγμή.
Αλλά φαίνεται σοφό για τη χώρα να κρατήσει ένα σημαντικό μέρος του bitcoin σε απόθεμα στο διηνεκές, καθώς τα fiat νομίσματα όπως το δολάριο συνεχίζουν να επιδεινώνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης