Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Σάλος στη Βρετανία - Εταιρεία κρυπτογράφησης μετέφερε assets 4,2 εκατ. δολ. σε Ρώσο έμπορο όπλων

Σάλος στη Βρετανία - Εταιρεία κρυπτογράφησης μετέφερε assets 4,2 εκατ. δολ. σε Ρώσο έμπορο όπλων
Ο Zimenkov, 29 ετών, υπέστη κυρώσεις από τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2023 επειδή φέρεται να βοήθησε τον ρωσικό στρατό στην εισβολή στην Ουκρανία, ως μέλος του "δικτύου Zimenkov"
Εταιρεία κρυπτονομισμάτων μετέφερε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 4,2 εκατ. δολαρίων σε ένα κρυπτογραφικό πορτοφόλι που ανήκε σε μέλος ενός φερόμενου ρωσικού δικτύου εμπορίας όπλων, το οποίο αργότερα υπέστη κυρώσεις από τις ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτεται, σύμφωνα με τον Guardian.
Οι λεπτομέρειες των συναλλαγών στις οποίες εμπλέκεται η Copper Technologies εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον οι νόμοι του Ηνωμένου Βασιλείου που διέπουν την κρυπτογράφηση έχουν προσαρμοστεί αρκετά γρήγορα, ώστε να συμβαδίζουν με έναν ταχέως εξελισσόμενο τομέα που έχει τεθεί υπό αυξανόμενο έλεγχο όσον αφορά το επίπεδο ανωνυμίας που μπορεί να παρέχει.
Η ανάλυση των αρχείων κρυπτογράφησης από τον Guardian και τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) αναδεικνύει μια σύνδεση μεταξύ μιας από τις πιο γνωστές εταιρείες κρυπτονομισμάτων και του Jonatan Zimenkov, ενός γεννημένου στο Ισραήλ Ρώσου υπηκόου.
Ο Zimenkov, 29 ετών, υπέστη κυρώσεις από τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2023 επειδή φέρεται να βοήθησε τον ρωσικό στρατό στην εισβολή στην Ουκρανία, ως μέλος του "δικτύου Zimenkov," - ενός δικτύου εμπορίας όπλων και παράκαμψης κυρώσεων, του οποίου ηγείται ο πατέρας του, Igor Zimenkov.
Τα αρχεία δείχνουν ότι η Copper μετέφερε ψηφιακό νόμισμα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο του 2021 σε πορτοφόλι που έκτοτε έχει ταυτοποιηθεί ότι ανήκει στον Jonatan Zimenkov.
Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν σε βάρος του 19 μήνες αργότερα.
Η Copper, η οποία προσέλαβε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Philip Hammond, ως σύμβουλο τον Οκτώβριο του 2021, είχε την έδρα της στο Λονδίνο κατά τη στιγμή της μεταφοράς, αλλά έκτοτε έχει μετακομίσει στην Ελβετία.

Το δίκτυο Zimenkov

Ενώ ο  Zimenkov δεν υπόκειτο σε κυρώσεις όταν πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή, το Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι πιστεύει ότι το δίκτυο ήταν ενεργό επί σειρά ετών μέχρι τη στιγμή που επέβαλε περιορισμούς σε 22 φυσικά και νομικά πρόσωπα σε πολλές χώρες.
Στην παραπομπή της, ανέφερε ότι το δίκτυο είχε εμπλακεί σε πολλαπλές συμφωνίες για ρωσική κυβερνοασφάλεια και πωλήσεις ελικοπτέρων στο εξωτερικό, καθώς και σε απόπειρες προμήθειας όπλων σε μια ανώνυμη αφρικανική χώρα.
Δεν υπάρχει καμία υπόνοια ότι η Copper παραβίασε οποιεσδήποτε κυρώσεις ή άλλους κανονισμούς που ίσχυαν κατά τη στιγμή της συναλλαγής.
Ωστόσο, η αποκάλυψη ρίχνει φως στον αδιαφανή κόσμο των κρυπτονομισμάτων και την ανωνυμία που μπορεί να προσφέρει, καθώς και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και οι συναλλαγές που τα αφορούν θα πρέπει να ρυθμίζονται στο πλαίσιο του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης