Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Οι 124 χώρες που κηρύσσουν την ψηφιακή νομισματική επανάσταση – Ρωσία και Κίνα καινοτομούν και σκοτώνουν το δολάριο

Οι 124 χώρες που κηρύσσουν την ψηφιακή νομισματική επανάσταση – Ρωσία  και Κίνα καινοτομούν και σκοτώνουν το δολάριο
Η υστέρηση των ΗΠΑ στην εφαρμογή του ψηφιακού δολαρίου και η άρνηση του Donald Trump
Συνολικά 134 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 98% της παγκόσμιας οικονομίας καταρτίζουν σχέδια για τις ψηφιακές εκδόσεις των νομισμάτων τους, ενώ στις περισσότερες από τις μισές ο σχεδιασμός να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης – είτε για την πιλοτική τους χρήση είτε για τη χρήση τους στις πραγματικές συναλλαγές - σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024.
Στην  μελέτη της δεξαμενής σκέψης Atlantic Council με έδρα τις ΗΠΑ επισημαίνεται ότι όλες οι χώρες της G20 με εξαίρεση την Αργεντινή βρίσκονται τώρα σε μια από αυτές τις φάσεις ανάπτυξης της ψηφιακής νομισματικής τεχνολογίας, αν και, κυρίως, οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν με σημαντική υστέρηση.
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν εδώ και μια τριετία το ψηφιακό δολάριο μόνο για χρήση στη διατραπεζική αγορά, ενώ για τη χρήση του στην πραγματική οικονομία από τον ενεργό οικονομικά πληθυσμό τα σχέδια έχουν «παγώσει» , ανέφερε η έκθεση, με τον επικεφαλής της Federal Reserve Jerome Powell να δηλώνει αυτό τον μήνα «βρισκόμαστε μακριά αυτήν τη στιγμή από μια τέτοια εξέλιξη».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden τους αξιωματούχους που διαμορφώνουν τη νομισματική πολιτική να εξετάσουν το σχέδιο για το ψηφιακό δολάριο το 2022, αλλά έχει γίνει ένα διχαστικό πολιτικό ζήτημα με τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλο του Biden στη φετινή εκλογική κούρσα στις ΗΠΑ, Donald Trump, να δεσμεύεται να ακυρώσει τα σχέδια.

Η απόκλιση μεταξύ των κεντρικών τραπεζών

«Η μεγάλη εικόνα εδώ είναι ότι η απόκλιση μεταξύ των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου σχετικά με τα CBDC (Ψηφιακό Νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας) αυξάνεται», είπε ο Josh Lipsky, στέλεχος του Atlantic Council, δείχνοντας πόσο πιο μπροστά είναι η Κίνα, η Ευρώπη και η Ιαπωνία ενώ η Ρωσία ήδη νομομοθετεί για την πλήρη ψηφιοποίηση των εμπορικών συναλλαγών..
Οι υποστηρικτές λένε ότι τα ψηφιακά νομίσματα θα επιτρέψουν νέα λειτουργικότητα και θα παρέχουν μια εναλλακτική λύση στα μετρητά, η χρήση των οποίων φαίνεται να βρίσκεται σε πτώση.
Αλλά έχουν επίσης πυροδοτήσει διαμαρτυρίες σε ορισμένες χώρες σχετικά με την πιθανότητα κυβερνητικής επιτήρησης της οικονομικής δραστηριότητας.
Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να μείνουν πίσω οι ΗΠΑ καθώς θα καταρρεύσει το σύστημα διεθνών πληρωμών που βασίζεται στο δολάριο, πρόσθεσε ο Lipsky, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε επίσης να χάσει μέρος της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής επιρροής της εάν άλλες χώρες πιέσουν και θέσουν τα νέα πρότυπα γύρω από τα CBDC (τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών).
Περίπου 36 πιλοτικά έργα βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένου του κινεζικού e-CNY, το οποίο χρησιμοποιείται πιλοτικά από  260 εκατομμύρια πολίτες σε 25 πόλεις, και στην Ευρώπη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε έξι μήνες έχει ανακοινώσει των προώθηση του ψηφιακού ευρώ.
Οι Μπαχάμες, η Τζαμάικα και η Νιγηρία έχουν ήδη τη δική τους πλήρως σε λειτουργία, παρόλο που η Νομισματική Ένωση της Ανατολικής Καραϊβικής (ECCU) - που αποτελείται από 8 χώρες - έγινε πρόσφατα η πρώτη που την απενεργοποίησε μετά από τεχνικά προβλήματα που εμπόδισαν τους χρήστες να μην έχουν πρόσβαση στα ψηφιακά πορτοφόλια.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-16_151029.png
Διχασμένος κόσμος

Η μελέτη έδειξε επίσης πώς τα projects για CBDCs για την χρήση εντός του τραπεζικού συστήματος είχε διπλασιαστεί από τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και την επακόλουθη απάντηση στις κυρώσεις της G7.
Δεκατρία έργα διασυνοριακών συναλλαγών με ψηφιακά νομίσματα βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένου ενός project με το όνομα «mBridge» που συνδέει νομισματικά την Κίνα, την Ταϊλάνδη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Χονγκ Κονγκ και θα επεκταθεί σε 11 ακόμη άγνωστες προς το παρόν χώρες φέτος.
Όλα τα κράτη μέλη των BRICS - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική - βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και ο Lipsky προέβλεψε ότι θα υπάρξει περαιτέρω ώθηση από το μπλοκ φέτος σε μια σύνοδο κορυφής στη Ρωσία για εναλλακτικά συστήματα πληρωμών έναντι του δολαρίου.
Θα μπορούσαν όλα να αποτελέσουν μέρος μιας χιονοστιβάδας μεγάλων εξελίξεων όσον αφορά τα ψηφιακά νομίσματα έως το 2027, όπως και η ΕΚΤ, της οποίας το τρέχον πιλοτικό σχέδιο θεωρείται πιθανό πρότυπο για άλλες κορυφαίες μεγάλες οικονομίες.
Το ψηφιακό γιουάν της Κίνας εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος και πιο προηγμένος πιλότος, αν και έχει δοκιμαστεί σε διάφορα σενάρια, από εισιτήρια για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και επιταγές COVID έως την αγορά πετρελαίου και πολύτιμων μετάλλων.
Πότε θα κυκλοφορήσει πλήρως η Κίνα το e-CNY;
«Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα καθώς θα αποτελέσει τον καταλύτη για περαιτέρω εξελίξεις στις υπόλοιπες χώρες καθώς η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον πλανήτη και είναι διασυνδεδεμένη με τις περισσότερες χώρες μέσω ενός πυκνού δικτύου εμπορικών σχέσεων», είπε ο Lipsky.
«Όχι φέτος, αλλά το 2025 ή το 2026;
Είναι δύσκολο να προβλέψω, αλλά βρισκόμαστε στο τέλος της διαδρομής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης