Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

ΗΠΑ: Σε 25 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο ιδρυτής του FTX, Sam Bankman-Fried – Θα ασκήσει έφεση

ΗΠΑ: Σε 25 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο ιδρυτής του FTX, Sam Bankman-Fried – Θα ασκήσει έφεση
Αντιμετώπιζε μέγιστη δυνατή ποινή φυλάκισης 110 ετών
Σχετικά Άρθρα
Σε 25 χρόνια κάθειρξη για μαζική απάτη και συνωμοσία αναφορικά με το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX και ένα σχετικό hedge fund, καταδικάστηκε ο ιδρυτής του FTX, Sam Bankman-Fried.
«Έχτισα κάτι πολύ όμορφο και τα πέταξα όλα. Με στοιχειώνει κάθε μέρα», είπε για τους συναδέλφους του στο FTX.
«Ήταν βασανιστικό να το βλέπεις όλο αυτό να ξετυλίγεται». «Οι πελάτες δεν αξίζουν αυτό το επίπεδο πόνου». «Ήμουν ο διευθύνων σύμβουλος της FTX και ήμουν υπεύθυνος», είπε μεταξύ άλλων.
Ο Sam Bankman-Fried αντιμετώπιζε μέγιστη δυνατή ποινή φυλάκισης 110 ετών βάσει ομοσπονδιακών οδηγιών και οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς εισηγήθηκαν να καταδικαστεί σε φυλάκιση από 40 έως 50 χρόνια, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης αιτήθηκαν ποινή φυλάκισης 5 με 6,5 ετών.
Ο δικαστής Lewis Kaplan έκρινε τον 32χρονο ένοχο για επτά κατηγορίες και έκρινε υπεύθυνο για τα περίπου 10 δισεκ. δολάρια καταθέσεων πελατών που χάθηκαν το 2022.
Ο Sam Bankman-Fried σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της καταδίκης και της ποινής του.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η υπόθεση άρχισε πριν από έναν χρόνο, όταν ο ιστότοπος CoinDesk, που ειδικεύεται στην κάλυψη ειδησεογραφίας για την οικονομία, ιδίως για τα κρυπτονομίσματα, αποκάλυψε πως μεγάλο μέρος των στοιχείων ενεργητικού της επενδυτικής εταιρείας Alameda Research του «SBF», από τα αρχικά του ονοματεπωνύμου του, στην πραγματικότητα αποτελούνταν από ή συνδέονταν με κρυπτονόμισμα που είχε δημιουργήσει η πλατφόρμα FTX, το FTT, και άλλες προβληματικές ως ύποπτες διαστάσεις της δραστηριότητάς της. Οι αποκαλύψεις αυτές οδήγησαν στην κατάρρευση του συγκεκριμένου ψηφιακού νομίσματος και της αυτοκρατορίας του SBF μαζί του.
Η προσωπική του περιουσία (26 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Fortune) εξανεμίστηκε.
Μετά την έκδοσή του από τις Μπαχάμες, όπου βρισκόταν η έδρα της FTX, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και προσήχθη σε δίκη, κυρίως για απάτη και σύσταση και συμμορία.
Η κατάρρευση του ομίλου εταιρειών του κ. Μπάνκμαν-Φράιντ, που παρομοιάστηκε με τις υποθέσεις της Enron και του Μπέρνι Μέιντοφ, είχε προκαλέσει σοκ στις αγορές πέρυσι.
Η υπεράσπισή του σκοπεύει να ασκήσει έφεση. Αναμένεται να προσαχθεί σε δεύτερη δίκη, για δωροδοκία και τραπεζική απάτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης