5 Αυγούστου 2012: Ο Γιουσέιν Μπολτ σπάει το Ολυμπιακό ρεκόρ με χρόνο 9.63, κατακτά το δεύτερο συνεχόμενο χρυσό του μετάλλιο στα 100 μέτρα και γίνεται ο μόλις δεύτερος που το καταφέρνει μετά τον Καρλ Λιούις το 1988.
Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς
Πώς ορίζεται, άραγε, η λέξη θρύλος στον αθλητισμό; Είναι αυτός με τις συνεχείς εντυπωσιακές επιδόσεις; Είναι αυτός με τις αμέτρητες κατακτήσεις ή ο αθλητής που αναγνωρίζεις πως δύσκολα θα εμφανιστεί όμοιός του;
Όποια κι αν είναι η απάντηση, ο Γιουσέιν Μπολτ καλύπτει τις προϋποθέσεις. Κάτι που φρόντισε να αποδείξει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.
Ο -αποδεδειγμένα- ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο, καταρρίπτει κάθε έννοια λογικής και σπάει το Ολυμπιακό ρεκόρ (9.69 δεύτερα) καταγράφοντας χρόνο 9.63. Ξεσπά σε έντονους πανηγυρισμούς, δείχνοντας με το δάχτυλό του πως απαιτεί ησυχία και έπειτα φυλά το ταρτάν.
«Ο κόσμος μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Όμως όταν πρόκειται για τέτοιους αγώνες, εγώ είμαι ο νικητής. Έλεγαν πως θα χάσω και ότι δεν είμαι τόσο καλός όσο τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αυτό ήταν ένα έξτρα κίνητρο για μένα».
Λύτρωση. Αμέσως μετά την «κοπή» του νήματος, χαρίζει τον εμβληματικό του πανηγυρισμό, «To Di World», στις φωτογραφικές μηχανές που αστράφτουν ακατάπαυστα, αναζητώντας την καλύτερη λήψη.
Όσο για τη λέξη θρύλος; Ήξερε τι απαιτείται για να πληροί τις προϋποθέσεις, ήξερε πώς θα το πετύχει και απλώς με τις δηλώσεις του, μάλλον προετοίμαζε το κοινό.
«Θέλω να κάνω και κάποια άλλα πράγματα για να μπορώ να λέω πως είμαι θρύλος. Σε πρώτη φάση, να κατακτήσω το χρυσό στα 200μ. και τα 4×100μ.»
Το επιθυμητό τρεμπλ (100 μέτρα, 200 μέτρα, 4x100 μέτρα) το πέτυχε τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, όσο και σε αυτούς του Ρίο το 2016. Ο πρώτος στην ιστορία που το καταφέρνει, γεννώντας εύλογα το ερώτημα:
«Μήπως η λέξη 'θρύλος' είναι λίγη τελικά;»
Σχόλια αναγνωστών