Τελευταία Νέα
Νομικό Βήμα

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Εκπλειστηριασμένο ακίνητο εντάχθηκε στην πλατφόρμα ακριβότερο κατά 1 εκατ. ευρώ από την αρχική εκτίμηση

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Εκπλειστηριασμένο ακίνητο εντάχθηκε στην πλατφόρμα ακριβότερο κατά 1 εκατ. ευρώ από την αρχική εκτίμηση
Άρθρο της Κωνσταντίνας Λεκκάκου
«Lekkakou & Associates - Law Firm»

Lekakou_konstantina_04a_32.jpgΗ διαδικασία της ρύθμισης οφειλών, μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, έχει αναδειχθεί ιδιαιτέρως από την πολιτεία και τα ΜΜΕ, ως το μοναδικό και πολύτιμο εργαλείο, το οποίο δύνανται να αξιοποιήσουν οι οφειλέτες, ώστε να πετύχουν τη συνολική αναδιάρθρωση των οφειλών τους. Διαπιστώνεται, όμως, ότι συχνά η διαδικασία αυτή, αν και εποπτευόμενη από την Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (πρώην ΕΓΔΙΧ), φέρει τεχνικές και λοιπές δυσκολίες και εμπόδια, που καθιστούν αδύνατη την επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η στάση των πιστωτών, οι οποίοι δεν διστάζουν να αναρτήσουν στην πλατφόρμα του δανειολήπτη αναληθή περιουσιακά στοιχεία και ακίνητα, τα οποία, είτε ποτέ δεν του ανήκαν, είτε έχει ήδη απωλέσει.
Δανειολήπτης – εντολέας των δικηγορικών γραφείων «Lekkakou & Associates – Law Firm», προκειμένου να ρυθμίσει τις οφειλές του, προερχόμενες από επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, κατέφυγε στη λύση του εξωδικαστικού μηχανισμού, προβαίνοντας από την πλευρά του στις αναγκαίες, για την εξέλιξη της διαδικασίας, ενέργειες (λ.χ. άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου, παροχή συναίνεσης συνοφειλετών/εγγυητών). Ωστόσο, κατά το στάδιο της άντλησης και ανάρτησης των προσημειωμένων περιουσιακών του στοιχείων εκ μέρους των πιστωτών, διαπιστώθηκε ότι αυτοί και δη η INTRUM HELLAS είχε αναρτήσει, ως ιδιοκτησία του δανειολήπτη, ακίνητα, τα οποία είχαν ήδη προ δυο ετών εκπλειστηριαστεί και μάλιστα δια πλειστηριασμού τα είχε αποκτήσει εταιρεία του ιδίου ομίλου με την INTRUM HELLAS.
Σε συνέχεια του άνω παραδόξου σημειώνεται, ότι ένα από τα ακίνητα (αγροτεμάχιο) που είχαν εκπλειστηριασθεί, αλλά εμφανιζόντουσαν στην πλατφόρμα, ως εμπράγματες εξασφαλίσεις απαιτήσεων της INTRUM HELLAS, έδειχνε, εκτιμώμενη από αυτήν, αξία ρευστοποίησης ποσού 1.252.281,07€, ενώ η τιμή στην οποία είχε εκπλειστηριασθεί το ίδιο ακίνητο λίγο καιρό πριν ανήρχοντο στο ποσό των 9.211€. Στο ποσό των 9.211€ είχε εκτιμηθεί το συγκεκριμένο ακίνητο και από πιστοποιημένο εκτιμητή που προσέλαβε η INTRUM HELLAS, πριν την κατάσχεση. Το ακίνητο αυτό, όχι μόνο λανθασμένα συμπεριλήφθηκε ως περιουσιακό στοιχείο – εξασφάλιση στην πλατφόρμα, αλλά η αξία, που αναγραφόταν από την εταιρεία διαχείρισης σε αυτήν, εμφάνιζε κατά 13.500% αύξηση σε σχέση με την τιμή που η ίδια είχε ορίσει και εκπλειστηριάσει προηγουμένως.
Τα αιτήματα διόρθωσης, τα οποία υπεβλήθηκαν από τον δανειολήπτη – εντολέα προς την INTRUM HELLAS, ώστε να αφαιρεθούν τα μη αληθή και ανακριβή περιουσιακά στοιχεία - εξασφαλίσεις, ουδεμία ανταπόκριση έλαβαν, ενώ εν συνεχεία η αίτηση απερρίφθη με αναγραφόμενο από την INTRUM HELLAS (Συντονιστή πιστωτή) λόγο απόρριψης την ύπαρξη «Επαρκούς Οικονομικής Δυνατότητας». Λόγω του ότι ποτέ δεν αποτυπώθηκαν ορθά τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, αλλοιώθηκε η πιστοληπτική ικανότητά του και οι  εμπράγματες εξασφαλίσεις (προσημειώσεις υποθήκης) που υφίστανται υπέρ των πιστωτών.
Το δικηγορικό μας γραφείο, ως όφειλε, απευθύνθηκε στη δικαιοσύνη, κρίνοντας αναγκαία τη δικαστική παρέμβαση, ώστε να υπάρξει ένας φραγμός στην όλως παράνομη, άλλως καταχρηστική συμπεριφορά της διαχειρίστριας η οποία, αν και γνώριζε, ότι τα στοιχεία που έχει αναρτήσει είναι αναληθή, δεν προέβη σε διόρθωση, αλλά οδήγησε σε αποτυχία και απόρριψη της αίτησης για έναν λόγο που η ίδια δημιούργησε. Απώτερος στόχος της ήταν να προχωρήσει εν συνεχεία ανενόχλητη στη ρευστοποίηση και της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη.
Πλέον, τα δικαστήρια έχουν επιληφθεί, ώστε να διαταχθεί η επιστροφή της αίτησης, στο στάδιο συμπλήρωσης των ορθών στοιχείων της ακίνητης περιουσίας του εντολέως μας, καθώς και να του χορηγηθεί «προστασία», από κάθε νομική ενέργεια εναντίον του, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, όπου θα εμφανίζονται και θα συνεκτιμώνται τα πραγματικά περιουσιακά του στοιχεία.
logo_Lekkakou_M_14.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης