
Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε επί σειρά ετών αναφορές ομογενών σχετικά με πρόβλημα που είχε ανακύψει ως προς την έκδοση ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς σε παιδιά ομογενών που είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα και διέμεναν εξαρχής στη χώρα με τις οικογένειές τους.
Όπως διαπίστωσε η Αρχή, με βάση την ερμηνεία της (ισχύουσας έως πρόσφατα) ΚΥΑ 4000/3/10-πγ΄, απαιτούνταν πρακτικά το τέκνο του ομογενούς που γεννιέται στην Ελλάδα να μεταβεί στη χώρα της οποίας την ιθαγένεια φέρει και να λάβει στη συνέχεια προξενική θεώρηση, ώστε να εισέλθει εκ νέου στην Ελλάδα. Η υποχρέωση αυτή υποδεικνυόταν λόγω απουσίας στην προαναφερθείσα ΚΥΑ. ειδικής πρόβλεψης, όπως συνέβαινε στο προϊσχύσαν πλαίσιο (ΥΑ 4000/3/10-πβ΄, που όριζε ρητά: «Προκειμένου για τέκνα, τα οποία γεννήθηκαν και διαμένουν στην Ελλάδα, δεν απαιτείται η κατοχή ειδικής προξενικής θεώρησης εισόδου»).
Ο Συνήγορος διατύπωσε καταρχάς την εκτίμηση, ότι η επιβολή υποχρέωσης μετάβασης βρέφους τέκνου ομογενούς στο εξωτερικό, προκειμένου να υποβληθεί από εκεί αίτηση εισόδου και να χορηγηθεί σχετική ειδική θεώρηση, συνεπαγόταν τουλάχιστον καθυστέρηση για τη ρύθμιση του καθεστώτος διαμονής του παιδιού. Η καθυστέρηση αυτή αναπόφευκτα συνδεόταν με σοβαρά προβλήματα και περιορισμούς στην άσκηση στοιχειωδών δικαιωμάτων του, όπως την αδυναμία της άμεσης αναγκαίας κοινωνικής ασφάλισης του ανηλίκου, με αποτέλεσμα να στερείται απολύτως απαραίτητες παροχές υγείας (εμβόλια κ.λπ.). Περαιτέρω, υποστηρίχθηκε, ότι η υποδεικνυόμενη στους γονείς διαδικασία ήταν ανεπιεικής και δυσανάλογη, καθώς συνεπαγόταν ταλαιπωρία αλλά και σημαντική οικονομική και χρονική επιβάρυνση, για ένα παιδί που βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα κατά τη γέννησή του και αντλεί τη νομιμότητα της παρουσίας του στη χώρα από το καθεστώς παραμονής των γονέων του (κατοχή ειδικού δελτίου ταυτότητας). Σημειώθηκε, εξάλλου, κατ’ αναλογία, ότι η προσκόμιση θεώρησης εισόδου δεν απαιτείται στην περίπτωση χορήγησης άδειας διαμονής σε τέκνο αλλοδαπού κατόχου άδειας διαμονής, το οποίο γεννιέται στην Ελλάδα.
Στη βάση αυτή υποστηρίχθηκε, ότι θα μπορούσε να αρθεί ερμηνευτικά το συγκεκριμένο πρόσκομμα και οι εξ αυτού προκαλούμενες ανεπιεικείς καταστάσεις, καθώς πολλοί ανήλικοι γεννημένοι στη χώρα είχαν παραμείνει επί χρόνια χωρίς ρύθμιση του καθεστώτος διαμονής στην Ελλάδα, με σειρά περαιτέρω σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων για την κοινωνική ένταξή τους αλλά και την υγεία τους, παρά την καθ’ όλα νόμιμη διαμονή των γονέων τους στη χώρα.
Οι θέσεις του Συνηγόρου έγιναν τελικά δεκτές και εκδόθηκε η με αρ.4000/3/10-ρα΄ Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Μετανάστευσης & Ασύλου, στην οποία περιλήφθηκε ρητή ρύθμιση με την ακόλουθη διατύπωση: «εθνική θεώρηση εισόδου για την αρχική έκδοση Ε.Δ.Τ.Ο. και Α.Δ.Ε.Τ. δεν απαιτείται για τα ανήλικα τέκνα ομογενών – κατόχων Ε.Δ.Τ.Ο. ή Α.Δ.Ε.Τ., τα οποία γεννήθηκαν και διαμένουν στην Ελλάδα».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών