Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα στο επίκεντρο της συνάντησης Κορκίδη (ΕΒΕΠ) με κινέζους επιχειρηματίες

Η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα στο επίκεντρο της συνάντησης Κορκίδη (ΕΒΕΠ) με κινέζους επιχειρηματίες
Συμφωνήθηκε η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας για την εδραίωση εξαγωγής ανταγωνιστικών ελληνικών προϊόντων
Η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης κινέζων επιχειρηματιών με τον Βασίλη Κορκίδη, πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε η υπογραφή πρωτοκόλου συνεργασίας.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΒΕΠ, χθες Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2014, πραγματοποιήθηκε στην επιχειρηματική λέσχη του Επιμελητηρίου συνάντηση εργασίας του κ. Κορκίδη με κινεζική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον πρόεδρο της εταιρείας Τσίνγκ Κιι Γκόνταουν- Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Παγκόσμιου Εμπορίου, Επίτιμο Πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Σεν-Ζεν και Καθηγητή, κ. Γκούο Ταιτσέγκ και την αντιπροσωπεία της, καθώς και με τον Κινέζο Ελληνιστή, κ. Λι Τσενγκουί, στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας- Κίνας, με στόχο την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και την προώθηση ελληνικών προϊόντων στην αγορά της Κίνας.
H κινεζική αντιπροσωπεία συμφώνησε να υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το ΕΒΕΠ, ώστε να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην εδραίωση της εξαγωγής ανταγωνιστικών ελληνικών προϊόντων από τo μεγαλύτερο λιμάνι της Χώρας στην Κίνα.
Η εταιρεία Τσίνγκ Κιι Γκόνταουν και το κράτος της Κίνας έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη επιχειρηματική πλατφόρμα-πάρκο για την οργάνωση και καλύτερη λειτουργία των εμπορικών σχέσεων της Κίνας με την παγκόσμια αγορά, το "World Business Valley" και η Ελλάδα έχει την τιμή, μέσω της ελληνικής εταιρείας "Kaperoni Business Financial Group", να συνυπογράψει την πρώτη ιδιωτική συμφωνία παγκοσμίως, εξασφαλίζοντας, αδαπάνως και για τα δυο πρώτα χρόνια, τη χρήση μεγάλης έκτασης του πάρκου από τους Έλληνες εξαγωγείς.
Σημειώνεται ότι το επιχειρηματικό πάρκο καλύπτει μια περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Γιαν Τσαο, διαθέτει Κέντρα Εμπορικών Συναλλαγών των εταιρειών, αποθηκευτικούς χώρους για τα προϊόντα του παγκόσμιου εμπορίου, Ελεύθερη Ζώνη Εμπορίου και Logistics, καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης του εμπορίου.
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Β. Κορκίδης, «παρά την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, η Κίνα συνεχίζει να διατηρεί υψηλότατο ετήσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ 7-9%.
»Στην παγκόσμια κατάταξη, παραμένει η πρώτη χώρα σε συναλλαγματικά αποθέματα (υπολογίζονται σε 3,8 τρισ. δολάρια ΗΠΑ το 2013) και εξαγωγές, ενώ είναι τρίτη σε εισαγωγές.
»Με την υπογραφή του εν λόγω πρωτοκόλλου επιβεβαιώνουμε την αδιάλειπτη προσπάθεια και έμπρακτη στήριξη που καταβάλλει το Επιμελητήριο στους Έλληνες εξαγωγείς.
»Στόχος μας είναι η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, καθώς για το 2013 οι εξαγωγές αγαθών από την Ελλάδα (χωρίς πετρελαιοειδή) στην Κίνα ανήλθαν στα 419,7 εκατ. ευρώ, οι εισαγωγές στα 2.194,1 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος του εμπορίου στο -2,2% και το ισοζύγιο αγαθών στο -7%».
Παράλληλα, επισήμανε ότι «το ΕΒΕΠ εργάζεται εντατικά για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που δημιουργείται στο λιμάνι του Πειραιά, έπειτα και από την επιτυχημένη συνεργασία με COSCO, ΖΤΕ, HUAWEI, καθιστώντας το ως το μεγαλύτερο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο, σε Κέντρο Logistics, αλλά και παγκόσμιο κόμβο θαλάσσιων μεταφορών και διαμετακομιστικού εμπορίου. Τα ελληνικά προϊόντα θα μπορούν στο μέλλον να έχουν ένα ράφι και οι Έλληνες επιχειρηματίες μια βιτρίνα στην Κίνα».
Από την πλευρά του ο κ. Γκούο Ταιτσέγκ ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι ένας μαγικός τόπος.
»Στο Αιγαίο δημιουργούνται τα πιο ρομαντικά όνειρα. Εμείς, έχουμε το Δρόμο του Μεταξιού κι εσείς το Δρόμο του Αιγαίου. Επίσης, έχετε ποιοτικά προϊόντα, για τα οποία διψά η κινεζική αγορά.
»Η ανάπτυξη της αγοράς της Κίνας δεν μπορεί να επιτευχθεί από μόνη της, χωρίς τα ευρωπαϊκά προϊόντα και ιδιαίτερα τα ελληνικά».
Από την πλευρά της, η κα Καπερώνη υπογράμμισε ότι «η Συμφωνία αυτή ανοίγει ένα νέο δρόμο στα ελληνικά προϊόντα, σε όλες τις μικρές, μεσαίες ή μεγάλες ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμών, που θα θελήσουν να εξάγουν τα προϊόντα τους, μέσω της World Business Valley- China Yanjiao Logistics City, όχι μόνο στην αγορά της Κίνας, αλλά και στις αγορές της Ασίας. Εάν τα καταφέρουμε, θα έχουμε προσφέρει στην πατρίδα μας».  
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης από ελληνικής πλευράς, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας «Καπερώνη», Ν. Καπερώνη, η πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, Σ. Οικονομάκου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς, Δ. Μαθιός, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Ν. Μανεσιώτης και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εφοδιαστών Πλοίων,Ν. Μαυρίκος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης