Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Λίφτινγκ» στον ΕΝΦΙΑ για να ξεχαστεί το αρχικό σοκ - Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου τα νέα εκκαθαριστικά

«Λίφτινγκ» στον ΕΝΦΙΑ για να ξεχαστεί το αρχικό σοκ - Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου τα νέα εκκαθαριστικά
Υπέρ του φορολογούμενου οι διορθώσεις
Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η Γενική Γραμματεία Εσόδων να «ξεφουρνίζει» τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ με τις «διορθώσεις» να είναι υπέρ του φορολογούμενου και χωρίς τα τερατώδη λάθη της αρχική «φουρνιάς».
Το ίδιο διάστημα θα ανοίξει και η ηλεκτρονική «πύλη» στο Τaxisnet για τις αλλαγές στο Ε9.
Το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στο Γ' Θερινό τμήμα της Βουλής (26 Αυγούστου), με την οποία θα ανοίξει ο δρόμος για τις νέες προσαρμογές που καθίστανται αναγκαίες ειδικά για τους φορολογούμενους που διατηρούν ακίνητα σε περιοχές που δεν εφαρμόζεται το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού.
Πρώτοι οικισμοί που θα μπουν στο «λίφτινγκ» θα είναι οι 4.000 που βρίσκονται σε 457 δήμους της χώρας και από πολύ νωρίς το σύστημα του ΤΑXIS είχε χτυπήσει «καμπανάκι» προειδοποιώντας για τα εξόφθαλμα «ραβασάκια» που θα παραλάβουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων σε αρκετές περιοχές της χώρας αλλά και της Αττικής.
Είχε προηγηθεί ενημέρωση από τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν με τον ΕΝΦΙΑ.
Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι με ακίνητα σε αυτούς τους οικισμούς υπέστησαν και το μεγαλύτερο σοκ, επειδή ο ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε με βάση τις τιμές ζώνης όμορων περιοχών και όχι με βάση τις τιμές που είχε ορίσει τον Ιούνιο του 2013 το υπουργείο Οικονομικών για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) των ετών 2011-2013.
Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν πως οι περυσινές τιμές θα επιστρατευθούν μόνο προς όφελος των φορολογουμένων (δηλαδή, όπου είναι χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιήθηκαν φέτος) και αυτό θα ισχύσει και για το λεκανοπέδιο της Αττικής έτσι ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες εκπλήξεις για αυτούς τους ιδιοκτήτες και ένα δεύτερο «φιάσκο» με τον ΕΝΦΙΑ.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές να επηρεάσουν μόνο τις περιοχές που αυξήθηκε ο φόρος, κύριος και συμπληρωματικός (οικόπεδα άνω των 300.000ευρώ)σε σχέση με πέρυσι και όχι αυτές που ο φόρος μειώθηκε.
Αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη με την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ που θα αναρτηθούν στις μερίδες των ιδιοκτητών στο α΄ δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και εκεί θα φανεί αν η απόφαση Μαυραγάνη λειτούργησε ευεργετικά και για τους οικοπεδούχους της Αττικής που η αγωνία τους έχει χτυπήσει κόκκινο…
Ο νέος υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις αξίες του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2013, ενώ ο στόχος είναι οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ να μην πέσουν κάτω από τα 2,65 δισ. ευρώ όπως προβλέπει το μνημόνιο. Τα ποσά που θα βεβαιωθούν θα φθάνουν τα 3,2 δις. ευρώ
Η πρώτη δόση εξόφλησης του φόρου θα είναι τέλος Σεπτεμβρίου (χρονικό διάστημα ιδιαίτερα ασφυκτικό σε σχέση με την έκδοση του νέου εκκαθαριστικού) και η τελευταία τέλος Ιανουαρίου. Εξετάζεται να υπάρξει και 6η δόση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, για την οποία πιέζει το ΠΑΣΟΚ.
Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη «παγώσει» οι επιστροφές φόρου μέχρι να ολοκληρωθεί η πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Σχετική εγκύκλιος έχει ήδη σταλεί στις Εφορίες και τονίζει ότι οι πολίτες που δικαιούνται επιστροφή φόρου για να την λάβουν, θα πρέπει να είναι φορολογικά ενήμεροι. Με δεδομένο όμως το μπάχαλο γύρω από τον ΕΝΦΙΑ κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι περισσότεροι από τους φορολογούμενους που περίμεναν να λάβουν την επιστροφή φόρου, δεν είναι φορολογικά ενήμεροι. Συνεπώς για όσο διάστημα εκκρεμεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να δοθεί ενημερότητα, άρα δεν μπορεί επίσης και να πιστωθεί η επιστροφή του φόρου στους δικαιούχους.
Βέβαια, το αξιοπερίεργο είναι ότι πάρα πολλές περιπτώσεις επιστροφών φόρου είχαν βεβαιωθεί πολύ πριν ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, αλλά και πάλι δεν έγινε η απαραίτητη πίστωση των οφειλομένων προς τους δικαιούχους.
Υπήρξαν περιπτώσεις ιδιοκτητών που ζητήθηκε έως και να γίνει συμψηφισμός με τον φόρο για την ακίνητη περιουσία κάτι που επίσης η εφορία δεν δέχεται. Αντίθετα, ζητάει ή την εφάπαξ καταβολή του ποσού, ή την αποπληρωμή σε δόσεις και μετά θα λάβουν οι δικαιούχοι την επιστροφή φόρου που τους αναλογεί. Ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων έσπευσαν στις εφορίες για να εξοφλήσουν εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να υπάρξει η απαραίτητη απεμπλοκή και να καταφέρουν να καρπωθούν την επιστροφή φόρου, σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Εκεί όμως διαπιστώθηκε ότι ο νόμος δεν προβλέπει την παραμικρή έκπτωση για τυχόν περιπτώσεις εφάπαξ καταβολής του φόρου. Συνεπώς, τώρα στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται το ενδεχόμενο να ετοιμαστεί άλλη μια τροπολογία που θα δίνει το δικαίωμα κάποιας έκπτωσης σε όσους θελήσουν να αποπληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ εφάπαξ, χωρίς να περιμένουν την μηνιαία καταβολή των δόσεων.
Έως τότε, όσοι επιλέξουν να αποδώσουν εφάπαξ το φόρο ακίνητης περιουσίας στο δημόσιο, θα περιμένουν να καρπωθούν την έκπτωση στο μέλλον, σε κάποιον άλλο φόρο με τη λογική του συμψηφισμού.

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης