Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Τάσεις επιβράδυνσης των εκροών καταθέσεων από τις τράπεζες τον Φεβρουάριο - Νευρικοί οι καταθέτες

Reuters: Τάσεις επιβράδυνσης των εκροών καταθέσεων από τις τράπεζες τον Φεβρουάριο - Νευρικοί οι καταθέτες
Οι καταθέτες παραμένουν νευρικοί και επιφυλακτικοί, λόγω της εν εξελίξει αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών
Ενδείξεις επιβράδυνσης εμφανίζει το φαινόμενο των εκροών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, τον Φεβρουάριο, όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενα κορυφαία τραπεζικά στελέχη από την Αθήνα.
Οι εκροές καταθέσεων επιβραδύνθηκαν τον Φεβρουάριο μετά την αύξηση που σημείωσαν τον περασμένο μήνα Ιανουάριο που ήταν ο μήνας των εκλογών, δήλωσαν στο Reuters κορυφαία στελέχη των ελληνικών τραπεζών.
Οι ίδιοι τραπεζίτες, ωστόσο, εξηγούν ότι οι καταθέτες παραμένουν νευρικοί και επιφυλακτικοί, λόγω της εν εξελίξει αντιπαράθεσης μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των δανειστών.
"Οι εκροές έχουν επιβραδυνθεί μέχρι στιγμής τον Φεβρουάριο.
"Μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου οι εκροές καταθέσεων επιβραδύνονται" δήλωσε στο Reuters κορυφαία τραπεζική πηγή.
Όπως έχει ήδη αναφέρει το www.bankingnews.gr, στα 146 δισ. ευρώ υποχώρησαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έως τις 9 Φεβρουαρίου του 2015 με βάση τραπεζικές πηγές.
Στο διάστημα 2 Ιανουαρίου του 2015 με 9 Φεβρουαρίου του 2015 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 14 δισ. ευρώ.
Η μεγαλύτερη εκροή σημειώθηκε τον Ιανουάριο -12 δισ. ωστόσο οι εκροές συνεχίστηκαν και τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, με τάσεις ωστόσο μείωσης σε σχέση με την ένταση του Ιανουαρίου.
Οι καταθέσεις αποτελούν τον κοινωνικό πλούτο της Ελλάδος.
Τον Ιανουάριο του 2010 οι καταθέσεις στην Ελλάδα έφθασαν στο ιστορικό υψηλό στα 237,65 δισ. ευρώ και τον Φεβρουάριο του 2015 οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 91 δισ. στα 146 δισ. ευρώ.
Η μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων στην ιστορία της Ελλάδος σημειώθηκε το διάστημα 2010 με 2012 όπου κορυφώθηκε η κρίση και η Ελλάδα χρεοκόπησε.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στα 146 δισ. τα δάνεια βρίσκονται στα 213 δισ. που σημαίνει χάσμα ρευστότητας -67 δισ. το οποίο υποχρεωτικά οι ελληνικές τράπεζες καλύπτουν σήμερα από την ΕΚΤ και από αύριο 11 Φεβρουαρίου από το ELA της ΤτΕ με κόστος 1,55%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης