Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα κλειδιά της χρηματοδότησης της Ελλάδας κρατά η ΕΚΤ – Μπορεί να «ξορκίσει» τον κίνδυνο του Grexit;

Τα κλειδιά της χρηματοδότησης της Ελλάδας κρατά η ΕΚΤ – Μπορεί να «ξορκίσει» τον κίνδυνο του Grexit;
Στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας θα διαφανούν οι προθέσεις και η αντιμετώπιση της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας
Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τους αναλυτές να αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πως θα χειριστεί το ζήτημα της συνέχισης της χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Το διοικητικό συμβούλιο συνεδριάζει αυτήν την εβδομάδα στην Λευκωσία της Κύπρου και βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να κρατά τα κλειδιά της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Δεδομένου του ότι η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές, η ΕΚΤ είναι αυτή που μπορεί να εγκρίνει την αύξηση  του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ στην έκδοση εντόκων γραμματίων του.
Την ώρα που το πολιτικό περιβάλλον αντιτίθεται σε μια «ένωση μεταβιβάσεων», η οποία θα οδηγούσε πλουσιότερες χώρες να επιδοτούν την Ελλάδα, η θέση της Κεντρικής Τράπεζας είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον "εξορκισμό" μιας επικείμενης κρίσης χρηματοδότησης στην Αθήνα, αναφέρουν οι αναλυτές του Reuters.
Αυτό είναι δύσκολο για την ΕΚΤ, μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα που προσπαθεί απεγνωσμένα να μείνει έξω από την πολιτική συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά οι δυνατότητες της ως ύστατος δανειστής την καθιστούν ως το μοναδικό θεσμικό όργανο που είναι σε θέση να σταματήσει την οικονομική κατάρρευση.
"Η ΕΚΤ δικαιολογείται να είναι προσεκτική, λόγω της πολιτικής χροιάς που έχει το ζήτημα της Ελλάδας", δήλωσε ο Richard Portes, καθηγητής Οικονομικών στο London Business School, σημειώνοντας ότι η τράπεζα έχει μόλις ολοκληρώσει μια ευαίσθητη πολιτικά συζήτηση για το σχέδιο αγοράς κρατικών ομολόγων.
«Αν και θέλουν να αποφύγουν να έχουν αποφασιστικό ρόλο στη μοίρα της Ελλάδας, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φοβούνται ότι η χώρα μπορεί να σκοντάψει σε μία έξοδο από την Ευρωζώνη από ατύχημα, αν χρεοκοπήσει ελλείψει εναλλακτικού σχεδίου» σημειώνει το Reuters.
Άλλωστε, η ΕΚΤ έχει πάψει να δέχεται τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου για τη αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, αφήνοντας τη χρηματοδότηση τους στον ELA, ο οποίος είναι ακριβότερος σε σχέση με τις υπόλοιπες πράξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης