Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σχέδιο για φορολόγηση με συντελεστή 15% των καταθέσεων στην Ελβετία προωθεί το ΥΠΟΙΚ

Σχέδιο για φορολόγηση με συντελεστή 15% των καταθέσεων στην Ελβετία προωθεί το ΥΠΟΙΚ
Στόχος να δοθούν κίνητρα για τη νομιμοποίηση των καταθέσεων στην Ελβετία
Σχέδιο για φορολόγηση με συντελεστή 15% σε όσους ζητήσουν τη νομιμοποίηση εσόδων που διατηρούν σε τράπεζες της Ελβετίας επεξεργάζεται η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τις συνομιλίες που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης με Ελβετούς αξιωματούχους.
Σε περίπτωση που νομιμοποιηθούν οι καταθέσεις αυτές, τότε οι δικαιούχοι θα μπορούν να τις κρατήσουν στο εξωτερικό, αφού πρώτα καταβληθεί ο φόρος.
Για να νομιμοποιηθούν οι καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει, μεταξύ διαφόρων σεναρίων, την επιβολή ενός εφάπαξ φόρου ύψους 15% επί του κεφαλαίου, ο οποίος θα λειτουργεί και ως μηχανισμός νομιμοποίησης.
Δηλαδή εξετάζεται το σενάριο πχ αν κάποιος έχει σε ένα τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία 100 εκατ. ευρώ και αυτά δεν έχουν φορολογηθεί με βάση την ελληνική νομοθεσία (10% φόρος επί των τόκων των καταθέσεων) και δεν έχουν ελεγχθεί από τις φορολογικές αρχές, να πληρώσει το 15% επί του κεφαλαίου, δηλαδή 15 εκατ., επαναπατρίζοντας τα κεφάλαια και νομιμοποιώντας τα.
Το μοντέλο αυτό και στο παρελθόν εξετάστηκε αλλά δεν απέδωσε ειδικά στην Ελλάδα, καθώς το ακριβώς αντίθετο συνέβη στην Ιταλία, όπου με ένα ανάλογο σχέδιο το διάστημα 2010-12 επαναπατρίστηκαν 93-94 δισ. ευρώ καταθέσεις Ιταλών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης