Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ψάχνουν μέτρα 900 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις - Αγεφύρωτο το χάσμα στις επικουρικές

Ψάχνουν μέτρα 900 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις - Αγεφύρωτο το χάσμα στις επικουρικές
Στο επίκεντρο το ύψος της εθνικής σύνταξης καθώς οι δανειστές επιμένουν να καταβάλλεται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης και όχι μετά από 15
(upd) Μέτρα για να κλείσει το κενό των 900 εκατ. ευρώ αναζητά το Υπουργείο Εργασίας καθώς οι δανειστές δέχονται ότι έχει εξοικονομηθεί μόνο το ήμισυ από τη συμφωνία για περικοπή 1,8 δισ. συνταξιοδοτικής δαπάνης το 2016.
Ωστόσο η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι με το σχέδιο Κατρούγκαλου, επιτυγχάνεται ο συνολικός στόχος και δεν απαιτούνται νέα μέτρα.
Στη σημερινή συνάντηση των Θεσμών με την ηγεσία του Υπουργείου Eργασίας, παρουσία των κ.κ. Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Σταθάκη ως πιο φλέγον θέμα αναδείχτηκε η παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις καθώς σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εργασίας το χάσμα είναι αγεφύρωτο και η στάση του ΔΝΤ παραμένει ακραία και αποδοκιμάστηκε από τους άλλους εκπροσώπους των Θεσμών.
Στο επίκεντρο βρέθηκε το ύψος της εθνικής σύνταξης καθώς οι δανειστές επιμένουν να καταβάλλεται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης και όχι μετά από 15 αλλά και η προσωπική διαφορά για την οποία ζητούν επιπλέον διευκρινήσεις.
Οι δανειστές στην προηγούμενη διαπραγμάτευση ζήτησαν η εθνική σύντσξη να μειωθεί από 384 ευρώ στα 320 ευρώ, αίτημα που απέρριψε η ελληνική πλευρά.
Ένα βήμα πίσω αναμένεται να κάνει η ελληνική πλευρά στο θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης των νέων συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν οι συντελεστές για τους χαμηλόμισθους με λίγα χρόνια ασφάλισης (15 με 25 χρόνια), ενώ θα αυξηθούν στο διάστημα 25 - 35 χρόνια ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα, όπως απαιτούν οι δανειστές.
Η επόμενη συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και των Θεσμών, θα πραγματοποιηθεί τη επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.
Τέλος στο μέτωπο του  φορολογικού συζητείται η λήψη πρόσθετων φορολογικών μέτρων από εμμέσους φόρους (πχ. ΦΠΑ καύσιμα) γιατί όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος εμείς δεσμευτήκαμε να καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό είτε με άμεσους φόρους είτε με άλλα μέτρα.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε: Ένα προς ένα τα ακανθώδη θέματα του ασφαλιστικού θα τεθούν στη δεύτερη συνάντηση των θεσμών με την ηγεσία του υπουργείου εργασίας που έχει προγραμματιστεί για τις 11:30 το πρωί 12 Μαρτίου του 2016. 

Στην πρεμιέρα των διαπραγματεύσεων πάντως διαπιστώθηκαν αγεφύρωτες διαφορές σε όλα τα θέματα. Ο υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος διέψευσε χθες ότι συζητείται η μείωση των κύριων συντάξεων και ότι οι δανειστές ζητούν το ύψος της εθνικής σύνταξης από 384 ευρώ να κατέβει στα 180! Παραδέχτηκε ωστόσο ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη.
Τέσσερα είναι τα βασικά αγκάθια της διαπραγμάτευσης: 

α) Η αρχιτεκτονική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης , το ύψος της εθνικής σύνταξης και τα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι δανειστές αξιώνουν δραστική μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ για τους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται με 15 χρόνια. Υποστηρίζουν ότι απαιτείται μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών –παροχών ,απορρίπτοντας τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της ελληνικής πρότασης που «μεροληπτεί» υπέρ των αδυνάτων. Ζήτησαν ακόμη η εθνική σύνταξη να καταβάλλεται με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 67 ετών.
Παράλληλα οι δανειστές απαιτούν να συρρικνωθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης κυρίως για τους χαμηλόμισθούς με λίγα χρόνια ασφάλισης.

β) Ο επανυπολογισμός των συντάξεων μέχρι το 2018. Οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ ζήτησαν να περιοριστεί ο χρόνος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς που προκύπτει από τον επαναυπολογισμό των συντάξεων, ώστε να οδηγηθούν σύντομα σε μειώσεις οι καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις. Αντίθετα η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μεταφέρει την προσωπική διαφορά για τα επόμενα έτη, ακόμα και μετά το 2018 , αισιοδοξώντας ότι αν ισχύσει η ρήτρα ανάπτυξης με τη βελτίωση του ΑΕΠ δε θα απαιτηθεί να εφαρμοστούν ποτέ οι περικοπές.

γ) Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τη μείωση των επικουρικών σε συνδυασμό με άλλα μέτρα ώστε να περιοριστούν οι βαριές απώλειες. Ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε νέα κόκκινη γραμμή να μη θιγούν « όσοι έχουν συνολικά συντάξιμες αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ, με τις κύριες συντάξεις να μην υφίστανται καμία μείωση και τις επικουρικές να προστατεύονται στοχευμένα. Το επικρατέστερο σενάριο που συζητείται είναι να επιβληθεί κλιμακωτή μείωση από 2% έως 20% για συντάξεις άνω των 170 ευρώ στο υπερβάλλον ποσό, η απόδοση ανέρχεται σε 300 εκ ευρώ. Αν δε γίνει δεχτή η πρόταση για αύξηση των εισφορών, αναπόφευκτα το κούρεμα των συντάξεων θα είναι βαθύτερο.

δ) Οι εκπτώσεις στις εισφορές που υποχρεούνται να καταβάλλουν αγρότες , επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι θεσμοί δεν αποδέχονται τις εκπτώσεις που προτείνει το υπουργείο ,υπενθυμίζοντας ότι «ότι δίνουν, πρέπει να παίρνουν». Αυτή η επισήμανση βάζει στο στόχαστρο τους αγρότες που μπορούσαν να λάβουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, καταβάλλοντας εισφορά που αντιστοιχεί στο 16% του καθαρού εισοδήματός τους αλλά και τους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες που δικαιούνταν εκπτώσεις στις εισφορές κατά την πρώτη 5ετία της σταδιοδρομίας τους.

(Πρώτη ενημέρωση Σάββατο 12 Μαρτίου 2015, ώρα: 00:42)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης