Τελευταία Νέα
Οικονομία

Λουκέτα φέρνουν τα POS για τις ΜμΕ - Σε πανικό οι επιχειρηματίες, κατηγορούν την κυβέρνηση

Λουκέτα φέρνουν τα POS για τις ΜμΕ - Σε πανικό οι επιχειρηματίες, κατηγορούν την κυβέρνηση
Οι μικροεπιχειρηματίες θεωρούν ότι θα «σβήσουν» από την πιάτσα, με τη υποχρεωτική χρήση των POS στις συναλλαγές
Στη ζώνη υψηλού κινδύνου εισέρχονται χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την είσοδο της νέας χρονιάς, καθώς ενεργοποιείται η εφαρμογή του «πλαστικού» χρήματος, με τους φορολογούμενους να υποχρεώνονται να συγκεντρώνουν αποδείξεις με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.
Με «κακό» μάτι βλέπουν την είσοδο των POS στην αγορά οι καταστηματάρχες, ενώ την ίδια στιγμή δεν υλοποιήθηκε η πρόταση - παρέμβαση για τη σύσταση του ακατάσχετου λογαριασμού του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη, διότι η ελληνική πλευρά, που διαπραγματεύονταν με τους θεσμούς, την απέσυρε από το τραπέζι.
Οι μικροεπιχειρηματίες θεωρούν ότι θα «σβήσουν» από την πιάτσα, με τη υποχρεωτική χρήση των POS στις συναλλαγές.
Οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτιμούν ότι η νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ θα τους οδηγήσει να βάλουν λουκέτο. Επίσης διατυπώνουν τη δυσαρέσκεια τους λέγοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τους κλείνει τις επιχειρήσεις.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι, όταν η αγορά προϊόντων γίνεται με τη χρήση των POS, τα χρήματα θα πηγαίνουν σε τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο θα έχουν πρόσβαση οι πιστωτές, όπως είναι η εφορία τα ασφαλιστικά Ταμεία και οι τράπεζες και θα αντλούν όλη τη ρευστότητα της επιχείρησης δημιουργώντας στην πράξη ασφυξία στερώντας και το τελευταίο ευρώ από το ταμείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 350.000 επιχειρήσεις έχουν οφειλές έναντι του ΟΑΕΕ.
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η μόνη γραμμή άμυνας για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα είναι το «παζάρι» που θα γίνεται την ώρα που ο πελάτης θα φθάνει στο ταμείο για να πληρώσει. Οι επιχειρηματίες – καταστηματάρχες θα είναι έτοιμοι να δώσουν εναλλακτική λύση στον πελάτη που θα θέλει να πληρώσει με «φρέσκο» χρήμα τα προϊόντα που μόλις αγόρασε.
Το δέλεαρ θα είναι η γενναία έκπτωση που θα του γίνει πληρώνοντας με μετρητά, η οποία να σημειωθεί μπορεί να φθάνει μέχρι το 24% της αρχικής αξίας του προϊόντος με τη προϋπόθεση όμως να μη κοπεί απόδειξη.
Η αγορά θα εισέλθει σε έναν σκληρό ανταγωνισμό, ο οποίος δεν αποκλείεται να χτυπήσει και μικρά σχετικά περιθώρια κέρδους της επιχείρησης, διευρύνοντας την έκπτωση του προϊόντος υψηλότερα από το 24%.
Με βάση τη φορολογική νομοθεσία, οι δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών θα γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής από το 2017.
Σε αντίθετη περίπτωση, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες θα χάνουν το αφορολόγητο όριο.
Η έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ θα χτίζεται με αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους.
Η έκπτωση φόρου στα επίπεδα του 10% αφορά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, με 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω και με ανώτατο όριο αποδείξεων 30.000 ευρώ.
Στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με ηλεκτρονικά μέσα θα πληρώνουν επιπλέον φόρο.
Ο φόρος αυτός θα υπολογίζεται στη διαφορά των απαιτούμενων αποδείξεων και των αποδείξεων που δεν συγκεντρώθηκαν με συντελεστή 22%.
Παράδειγμα, φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ πρέπει να έχει δαπάνες που έχουν καταβληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ύψους 1.000 ευρώ.
Όταν συγκεντρωθούν 600 ευρώ θα πληρώσει «πέναλτι» για τις αποδείξεις ύψους 400 ευρώ που δεν κατάφερε να μαζέψει 88 ευρώ (400x22%).

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης