Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παγκόσμιος «σεισμός» από τα Paradise Papers - Πάνω από 130 Έλληνες εφοπλιστές, επιχειρηματίες, πολιτικοί στις λίστες

Παγκόσμιος «σεισμός» από τα Paradise Papers - Πάνω από 130 Έλληνες εφοπλιστές, επιχειρηματίες, πολιτικοί στις λίστες
Στα 13,5 εκατ. έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα και έχουν προκαλέσει «σεισμό» παγκοσμίως περιλαμβάνονται και Έλληνες
Τρανταχτά ονόματα Ελλήνων εφοπλιστών, επιχειρηματιών και πολιτικών περιλαμβάνονται στα Paradise Papers, τα έγγραφα που αποκαλύπτουν στοιχεία  για τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore επενδύσεις.
Στα 13,5 εκατ. έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα και έχουν προκαλέσει «σεισμό» παγκοσμίως, καθώς εμπλέκονται σημαντικά ονόματα, περιλαμβάνονται και Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις.
Επίσης εντοπίζονται offshore  εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες και στέλεχος τράπεζας που μετείχε σε offshore fund.
Συνολικά, πρόκειται για 252 καταχωρήσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα.
Στα έγγραφα εντοπίζονται άτομα που συνδέονται με offshore εταιρείες, στις περιοχές, Εκάλη, Πολιτεία, Διόνυσος, Παλαιό Φάληρο, Μαρούσι, Νέο Φάληρο, Γλυφάδα, Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Βουλιαγμένη, Βούλα, Άλιμος, Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Ψυχικό, Νέα Ερυθραία και Βύρωνας.

Στο Ecofin της 7ης Νοεμβρίου οι αποκαλύψεις των Paradise Papers - Κατάρτιση καταλόγου με offshore

Την κατάρτιση ενός καταλόγου με τους παγκόσμιους φορολογικούς παράδεισους, θα συζητήσουν την Τρίτη 7/11 οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. στο πλαίσιο του Ecofin, ανακοίνωσαν σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μετά τη δημοσιοποίηση των Paradise Papers.
Η απόφαση να περιληφθεί το θέμα στη μηνιαία ατζέντα των υπουργών ελήφθη μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση των Paradise Papers από πολλά μέσα ενημέρωσης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν εδώ και μήνες να καταλήξουν σε συμφωνία για την κατάρτιση ενός καταλόγου ως το τέλος του έτους με τις χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ωστόσο δεν αναμένεται κάποια επίσημη απόφαση αύριο.
Μετά τις προηγούμενες αποκαλύψεις μέσω των Panama Papers και των Luxemburg Leaks, η ΕΕ συζήτησε διάφορα μέτρα για την πάταξη της φοροαποφυγής, περιλαμβανομένης της κατάρτισης ενός καταλόγου με τους φορολογικούς παραδείσους, ο οποίος έχει στόχο να αποτρέψει τη μεταφορά των κερδών που γίνονται στην ΕΕ σε άλλες χώρες με μικρή ή καθόλου φορολογία, όπως ο Παναμάς ή οι Βερμούδες.
Προς το παρόν κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει τον δικό της κατάλογο με τις οντότητες που θεωρείται ότι συνεργάζονται λιγότερο σε φορολογικά θέματα, όμως η ύπαρξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής λίστας θεωρείται ότι θα έχει πιο βαρύνουσα σημασία. Εξάλλου θα μπορούν να επιβάλλονται κυρώσεις στις οντότητες που θα περιλαμβάνονται σε αυτή, σε περίπτωση που αρνούνται να συνεργαστούν.
Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές οι κυρώσεις που συζητούνται, αλλά θεωρείται πιθανό ότι πρόσωπα και εταιρείες θα αποφεύγουν να τοποθετούν χρήματα στις οντότητες αυτές, απλώς και μόνο επειδή περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Βερολίνο: Τα Paradise Papers βοηθούν να κλιμακωθεί η πίεση στους φορολογικούς παραδείσους

Η Γερμανία χαιρετίζει τις αποκαλύψεις των εγγράφων που διέρρευσαν για τις υπεράκτιες επενδύσεις ως σημαντική συνεισφορά στη δημιουργία διαφάνειας και την καταπολέμηση της φοροαποφυγής σε διεθνές επίπεδο, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Για τη γερμανική κυβέρνηση, θα ήθελα να πω ότι αυτή η δημοσιοποίηση και η δουλειά που έγινε από τα μέσα ενημέρωσης είναι καλοδεχούμενη διότι ρίχνει φως στη δομή, τους παράγοντες και όσους έχουν ευνοηθεί από τους παράλληλους φορολογικούς κόσμους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Stephen Seibert.
«Στηρίζουν αυτό που είναι σημαντικό για εμάς, δηλαδή τη διαδικασία διαφάνειας σε διεθνές επίπεδο, και δημιουργούν πίεση σε αυτές τις χώρες που μπλοκάρουν αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι θα βοηθούσε τις γερμανικές φορολογικές Αρχές εάν τα έγγραφα αυτά, γνωστά ως Paradise Papers, βρίσκονταν στη διάθεσή τους.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι και η αστυνομία θα ήθελε να εξετάσει τα έγγραφα.

DW: Πάνω από 1.000 Γερμανοί στα Paradise Papers - Η εμπλοκή του Schröder

Μεγάλες γερμανικές εταιρείες και 1.000 φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο πρώην καγκελάριος, Gerhard Schröder, βρίσκονται στα Paradise Papers.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στα έγγραφα αυτά περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η Sixt, τα Γερμανικά Ταχυδρομεία (Deutsche Post), η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η ασφαλιστική εταιρεία Allianz, η φαρμακευτική εταιρεία Bayer και η Deutsche Bank.
Ακόμη στα έγγραφα εμφανίζονται εκτός από τις εταιρείες και χίλια περίπου φυσικά πρόσωπα, ανάμεσα σε αυτούς Γερμανοί δισεκατομμυριούχοι, επιχειρηματίες αλλά και ο πρώην Καγκελάριος Gerhard Schröder, ο οποίος κατείχε υψηλή θέση σε μια εταιρεία offshore.
Διετέλεσε το 2009 «ανεξάρτητος σύμβουλος» της ρωσοβρετανικής εταιρείας ενέργειας ΤΝΚ-BP.
Η σύμπραξη ανάμεσα στη βρετανική BP και τη ρωσική Alfa έχει την έδρα της, όπως πολλές εταιρείες πετρελαίου, στις Παρθένες Νήσους.
Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του, ο Gerhard Schröder αλλά και δυο άλλοι σύμβουλοι απευθύνθηκαν στο δικηγορικό γραφείο Appleby «για ορισμένα διαδικαστικά θέματα της εταιρείας σχετικά με το δίκαιο των Παρθένων Νήσων», αναφέρεται σε ένα email ενός Λονδρέζου δικηγόρου τον Οκτώβριο του 2011.
Εξαιτίας της διαμάχης με έναν άλλο πελάτη το δικηγορικό γραφείο Appleby δεν έδωσε τις συμβουλές. Λίγο αργότερα, το Δεκέμβριο του 2011, ο Gerhard Schröder -ο οποίος δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του θέματος- παραιτήθηκε.
Το 2013 η σύμπραξη TNK-BP εξαγοράστηκε από τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, στον οποίο ο Gerhard Schröder ανέλαβε ως επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου.
Ακόμη από τα Paradise Papers προκύπτουν νέα στοιχεία σχετικά με τη μεγαλύτερη υπόθεση φοροδιαφυγής στην γερμανική ιστορία.
Πρόκειται για την υπόθεση Curt Engelhorn, ο οποίος κέρδισε δισεκατομμύρια όταν πούλησε τη φαρμακευτική του εταιρεία.
Το 2013 οι αρχές ερεύνησαν την υπόθεση, αλλά ήταν τόσο περίπλοκη ώστε κατέλεξαν τελικά οι κληρονόμοι και οι βαυαρικές αρχές σε συμβιβασμό.
Οι κόρες του Curt Engelhorn πλήρωσαν 145 εκατομμύρια ευρώ.
Νέα στοιχεία κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη φοροδιαφυγή από όσο ήταν μέχρι σήμερα γνωστό.

Βραζιλία: Δύο υπουργοί που συνδέονται με τα Paradise Papers αρνούνται ότι διέπραξαν αδίκημα

Οι υπουργοί Οικονομίας και Γεωργίας της Βραζιλίας αρνήθηκαν σήμερα (6/11) ότι διέπραξαν οποιαδήποτε παρανομία, αφού τα ονόματά τους φέρεται ότι συνδέονται με εταιρείες offshore σε φορολογικούς παραδείσους.
Τους δύο υπουργούς κατονόμασε ο βραζιλιάνικος ιστότοπος Poder360, που συμμετείχε στη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) που ανέλυσε 13,5 εκατομμύρια έγγραφα τα οποία διέρρευσαν κατά κύριο λόγο από μια δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες.
Ο υπουργός Οικονομίας Ε. Meirelles, ο οποίος θεωρείται εκ των βασικών διεκδικητών της προεδρίας της Βραζιλίας στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2018, παραδέχτηκε ότι σχετίζεται με το Sabedoria Foundation που εδρεύει στις Βερμούδες από το 2002.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο υποστηρίζεται ότι πρόκειται για ένα "φιλανθρωπικό" ίδρυμα στο οποίο κατατίθεται "ένα μέρος της κληρονομιάς" του Meirelles το οποίο, μετά τον θάνατο του, θα επενδυθεί "σε φιλανθρωπικές εκπαιδευτικές δράσεις στη Βραζιλία".
Στην ανακοίνωση αυτή επισημαίνεται ότι τα 10.000 δολάρια που δόθηκαν για την ίδρυση αυτής της εταιρείας είχαν δηλωθεί στην εφορία και ότι το ίδρυμα στη συνέχεια έμεινε "ανενεργό και θα παραμείνει ανενεργό μέχρι τον θάνατο του κ. Meireles".
Ο υπουργός εξήγησε ότι το ίδρυμά του ιδρύθηκε στο εξωτερικό επειδή εκείνη την εποχή ζούσε στις ΗΠΑ.
Ο Meirelles επέστρεψε στη Βραζιλία και ήταν πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας του από το 2003 μέχρι το 2010.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Γεωργίας M. Maggi είπε ότι "δεν είναι άμεσος δικαιούχος" της εταιρείας Amaggi Louis Dreyfus Zan-Noh International Ltda" που κατονομάζεται στα Paradise Papers.
Η εταιρεία αυτή εδρεύει στα νησιά Κεϊμάν και είναι θυγατρική μιας κοινοπραξίας μεταξύ του γαλλικού ομίλου Louis Dreyfus Commodities και της βραζιλιάνικης Amaggi που ανήκει στην οικογένεια του υπουργού.
Ο ιστότοπος Poder360 αποκάλυψε επίσης ότι ο πλουσιότερος άνδρας της Βραζιλίας, ο Z. P. Lemanν (ιδιοκτήτης των Burger Kind και της ζυθοποιίας InBev, μεταξύ άλλων) συνδέεται με 20 εταιρείες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους.
Σε ανακοίνωση που έστειλε στον ιστότοπο ο ίδιος ο Leman αναφέρει ότι αποφάσισε να μην παραμείνει φορολογικός κάτοικος της Βραζιλίας λόγω της "επέκτασης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του".

Ρώσοι ολιγάρχες και πολιτικοί από το περιβάλλον Putin φιγουράρουν «Paradise papers»

Στους φακέλους των υπεράκτιων εταιρειών που έγιναν γνωστοί ως «Paradise papers» φιγουράρουν και αρκετά ονόματα ρώσων μεγιστάνων, αλλά και πολιτικών που ανήκουν στο στενό περιβάλλον του Ρώσου προέδρου V. Putin.
Μεταξύ τους είναι ο γνωστός ρώσος μεγιστάνας R. Abramovich, ο A. Usmanov, η M. Sestina, πρώην σύζυγος του διευθύνοντος συμβούλου της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft I. Setsin, δύο Ρώσοι βουλευτές κι ένας συμφοιτητής του προέδρου Putin.
Τα ονόματα αυτά αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, (εκδότης της οποίας είναι ο A. Lebedev, ο οποίος είναι και ο ιδιοκτήτης της βρετανικής Independent –σ.σ) , η οποία ήταν και η μοναδική ρωσική εφημερίδα οι δημοσιογράφοι της οποίας συμμετείχαν στην διεθνή έρευνα των Paradise Paper.
Όπως μάλιστα επισημαίνει στο σημερινό της δημοσίευμα μαζί με τους συναδέλφους μας, επί ένα χρόνο μελετήσαμε 13,4 εκατομμύρια έγγραφα συνολικού όγκου 1,4 τεραμπάιτ.
Η ρωσική εφημερίδα, αναφερόμενη επίσης στη διαφορά μεταξύ των Panama papers και των Paradise papers και συγκεκριμένα στις πιο αυστηρές διαδικασίες που τηρούσε η νομική εταιρεία Appleby ως προς την προέλευση των χρημάτων, γράφει ότι τα ονόματα των Ρώσων στην νέα αυτή διαρροή των υπεράκτιων εταιρειών ενδεχομένως να είναι πολύ λιγότερα από τα ονόματα που υπήρχαν στην M.Fonsecca.
Παρατηρεί επίσης ότι «η Ρωσία μάλιστα δεν βρίσκεται καν στις top 10 χώρες, οι πολίτες των οποίων χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες της Appleby».
Την πρώτη θέση σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα στον κατάλογο αυτό καταλαμβάνουν άτομα από τις ΗΠΑ (περισσότεροι από 31.000) ενώ την δεύτερη θέση, άτομα από την Μεγάλη Βρετανία ( περισσότεροι από 14.000 πελάτες).
Η Novaya Gazeta, διερωτώμενη για τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν σε σχέση με την διαρροή αυτή από τα ρωσικά κρατικά μέσα, γράφει ότι, «αν για τα Panama papers η ρωσική προπαγάνδα πριν ακόμη δημοσιευθούν είχε μιλήσει για συνωμοσία των διεθνών ΜΜΕ εναντίον του Ρώσου προέδρου, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα εξηγήσουν τα κρατικά ΜΜΕ τη νέα αυτή διαρροή, την οποία αποκάλυψαν τα ίδια μέσα ενημέρωσης, αλλά οι ήρωες είναι δυτικοί πολιτικοί και δυτικές εταιρείες»
Οι πλούσιοι Ρώσοι, γράφει η εφημερίδα, απευθυνόντουσαν βασικά στην εταιρεία Appleby, ζητώντας να τους νηολογούν τα ιδιωτικά τους αεροπλάνα.
Η εν λόγω εταιρεία δημιουργούσε για τους πλούσιους πελάτες της από τη Ρωσία ειδικά σχήματα για τη νηολόγηση των αεροσκαφών τους στην νήσο του Μαν, που τους παρείχε την δυνατότητα να απαλλάσσονται από την πληρωμή του ΦΠΑ όταν τα αεροσκάφη τους πετούσαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τις υπηρεσίες αυτές χρησιμοποιούσαν τα αδέρφια Rotenberg O. Deripaska, ο O. Tinkov και πολλοί άλλοι.
Στο κατάλογο της Appleby βρίσκεται και το όνομα της M. Sestina, πρώην συζύγου του διευθύνοντος συμβούλου της Rosneft , η οποία είχε εταιρεία στα νησιά Καιμάν με αντικείμενο την επενδυτική δραστηριότητα και το real estate στην Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη.
Η Novaya Gazeta γράφει επίσης ότι στα paradise papers δεν εντόπισε εν ενεργεία κρατικούς αξιωματούχους, εκτός από τα ονόματα δύο Ρώσων βουλευτών, του A. Giezubov και του V. Blotski.
Ο ίδιος ο A. Giezubov, δήλωσε άγνοια, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, όταν ρωτήθηκε αν γνωρίζει ότι στα Paradise papers αναφέρεται ως διευθυντής μιας υπεράκτιας εταιρείας στις Βερμούδες, λέγοντας χαρακτηριστικά « δεν έχω ακούσει τίποτα»
Προς το παρόν πάντως, το Κρεμλίνο δεν έχει πάρει κάποια θέση στο θέμα των Paradise papers και γενικά οι Ρώσοι πολιτικοί εμφανίζονται να υποβαθμίζουν την σημασία των αποκαλύψεων αυτών. Μια πρώτη αντίδραση υπήρξε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας , ό οποίος δήλωσε στο Ria Novosti, ότι οι πληροφορίες για τις υπεράκτιες εταιρείες που δημοσίευσε η διεθνής κοινοπραξία ερευνητών δημοσιογράφων (ICIJ), για την οποία είπε πως χρηματοδοτείται από ένα από τα ιδρύματα του Τζορτζ Σόρος , περιέχουν πολλές ανακρίβειες και «χρησιμοποιώντας μια συγκεχυμένη φρασεολογία προσπαθούν να εξάψουν τα πάθη» για να περιγράψουν μια νόμιμη εμπορική δραστηριότητα.
Στη νέα αυτή διαρροή αναφέρονται η ρωσική τράπεζα VTB, η ρωσική εταιρεία Sibur και η Gazprom, όπως επίσης και ο επιχειρηματίας G. Miloner.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η εταιρεία Sibur συνεργάζεται με την εταιρεία μεταφορών του αμερικανού υπουργού εμπορίου W. Rsos,ενώ η VTB και η Gazprom, χρηματοδότησαν τον Milner, για να αποκτήσει μετοχές στις Facebook και Twitter.
Η VTB στα κείμενα των Paradise papers αναφέρεται ως «μια από τις εταιρείες του Κρεμλίνου» η οποία «αθόρυβα» έστειλε 191 εκατομμύρια δολάρια στο επενδυτικό Ταμείο DST Global « το οποίο χρησιμοποίησε τα χρήματα για να αγοράσει ένα μεγάλο πακέτο μετοχών στην Twitter το 2011.
«Φανταστικό, φαντασμαγορικό κείμενο!
 Η VTB δεν είναι μια από τις εταιρείες του Κρεμλίνου, αλλά η μεγαλύτερη τράπεζα με κρατική συμμετοχή, βλέπετε την διαφορά» δήλωσε ειρωνικά ο Κόσατσεφ , για να καταλήξει και πάλι ειρωνικά, δηλώνοντας τα εξής: «Προφανώς θα έπρεπε «θορυβωδώς» να καταθέσει τα χρήματα για να μην κατηγορηθεί ότι έχει σχέσεις με το Κρεμλίνο».
Στο μεταξύ η ρωσική εταιρεία Sibur , η οποία στις νέες διαρροές αναφέρεται ως η εταιρεία που συνεργάζεται με την εταιρεία μεταφορών Navigator Holdings Ltd του αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος με ανακοίνωσή της εξέφρασε την απορία της για την «πολιτική διάσταση που δόθηκε στα ΜΜΕ για μια συνήθη εμπορική δραστηριότητα», επισημαίνοντας μάλιστα ότι από ιδρύσεως της, δημοσιοποιεί τους ισολογισμούς της εταιρείας».
Στην ανακοίνωση της επισημαίνει, ότι «παράλληλα με την κατασκευή του τερματικού σταθμού στον λιμένα Ουστ-Λουγκά (το έργο ξεκίνησε το2009) η Sibur δραστηριοποιήθηκε για την επίλυση του θέματος μεταφοράς φορτίων αερίου από τον τερματικό του Ουστ Λουγκά» και πως έδειξε ενδιαφέρον για την απόκτηση πλοίων κατηγορίας 1Β που είναι κατάλληλα για τις κλιματολογικές συνθήκες της Βαλτικής.
«Με βάση τις συνομιλίες που κάναμε με όλες τις εταιρείες, που μπορούσαν να διαθέσουν πλοία για την επίλυση του ζητήματος αυτού, επελέγησαν μεταφορείς , μεταξύ των οποίων και Navigator, η οποία ποτέ δεν ήταν η μοναδική εταιρεία που μεταφέρει υγροποιημένο αέριο της Sibur από το Ουστ Λουγκά».
Επισημαίνει τέλος ότι τα συμβόλαια της εταιρείας με τους μεταφορείς φαίνονται στους ισολογισμούς που δημοσιεύονται στις αντίστοιχες περιόδους.

 Paradise papers: Υγροποιημένο φυσικό αέριο ρωσικής προέλευσης με μεταπράτη υπουργό των ΗΠΑ πωλείται στο Βέλγιο

Στον απόηχο των αποκαλύψεων των λεγόμενων «paradise papers» για τους φορολογικούς παραδείσους κινείται το Βέλγιο, καθώς μεταξύ άλλων τα έγγραφα που αποτελούν προϊόν νέας διαρροής σε συνέχεια σχετικής μεγάλης έρευνας των μέσων ενημέρωσης 67 χωρών, αποκαλύπτουν ότι στη βελγική αγορά πωλείται υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ρωσικής προέλευσης με μεταπράτη υπουργό των ΗΠΑ.
Το θέμα έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα στο Βέλγιο καθώς, σύμφωνα με σημερινό (6/11) δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir, πίσω από το ρωσικό LNG που πωλείται στη χώρα, κρύβεται η επιχειρηματική σχέση μεταξύ του υπουργού εμπορίου των ΗΠΑ W. Ross και στενών συνεργατών του Ρώσου προέδρου V. Putin.
Ειδικότερα, το δημοσίευμα αναφέρεται στις αποκαλύψεις των «paradise papers» ότι ο Ross  διατηρεί μερίδιο στην Navigator Holdings, η οποία κερδίζει εκατομμύρια ετησίως μεταφέροντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο για τη ρωσική εταιρεία ενέργειας Sibur, παρ' όλο που δύο μεγάλοι μέτοχοι της Sibur υπόκεινται σε κάποιας μορφής κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στις 31 Αυγούστου 2017 το λιμάνι της Αμβέρσας υποδέχεται ένα τάνκερ που είχε αποπλεύσει τέσσερις μέρες νωρίτερα από ένα λιμάνι στα νότια της Αγίας Πετρούπολης.
Το LNG που μεταφέρει προορίζεται να πωληθεί στη βελγική αγορά από την εταιρία Primagaz, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές προπανίου, βουτανίου στη χώρα.
Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το λιμάνι της Αμβέρσας υποδέχεται ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο. Από το 2014 έχουν καταγραφεί 11 ανεφοδιασμοί καυσίμων στο βελγικό λιμάνι, όπου βρίσκεται ο μοναδικός χώρος αποθήκευσης LNG στην Αμβέρσα.
Τέσσερα διαφορετικά τάνκερ ταξίδευαν μεταξύ της Αμβέρσας και του ρωσικού λιμανιού. Αυτά τα τάνκερ ανήκουν στην εταιρία Navigator Holdings που έχει την έδρα της στις νήσους Μάρσαλ στον Ειρηνικό ωκεανό.
«Πίσω από τη Navigator Holdings κρύβεται, ποιος άλλος; Ο 79χρονος δισεκατομμυριούχος Γουίλμπουρ Ρος, νυν υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ» υπογραμμίζει η Le Soir.
Πέρα από τις αποκαλύψεις για το ρωσικής προέλευσης LNG που πωλείται στο Βέλγιο, η Le Soir στο κύριο άρθρο της υποστηρίζει ότι μία μειοψηφία υποστηρικτών της φοροδιαφυγής, η οποία δεν κρύβεται, παίζει με την αδράνεια και την απογοήτευση του κόσμου, προσθέτοντας ότι εφημερίδες όπως η Le Soir κατάλαβαν ότι δεν αρκεί ένα κύμα διαμαρτυρίας και ότι η φορολογική δεοντολογία θα είναι ένας συνεχής αγώνας και μία μακρά πορεία για την επόμενη δεκαετία.

Ινδία: Επιτροπή κυβερνητικών αξιωματούχων θα ερευνήσει τις αποκαλύψεις των Paradise Papers

Η Ινδία συγκρότησε σήμερα μια επιτροπή αποτελούμενη από κυβερνητικούς αξιωματούχους προκειμένου να ερευνήσει υποθέσεις που περιλαμβάνονται στα αποκαλούμενα Paradise Papers, τα έγγραφα που αποκαλύπτουν τις εξωχώριες επενδύσεις πλούσιων ιδιωτών και εταιρειών.
Το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι η έρευνα αυτή θα ανατεθεί σε αξιωματούχων κρατικών υπηρεσιών και της κεντρικής τράπεζας.
Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers για τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore επενδύσεις δόθηκαν στη δημοσιότητα από 95 μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.
Τα έγγραφα αυτά αναφέρονται σε επενδυτική δραστηριότητα προσώπων και εταιρειών, από τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ W. Ross μέχρι τη βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας και μεγάλες ετγαιρείες όπως η Apple, η Nike και η Glencore.

Παγκόσμιος «σεισμός» από τις αποκαλύψεις

Περί τα 8 τρισ. ευρώ βρίσκονται κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους, όπως προκύπτει από τα Paradise Papers.
Η νομική εταιρία Αppleby είναι ένας από τους ηγέτες της αγοράς για τις υπεράκτιες επιχειρήσεις, με ετήσια έσοδα 100 εκατ. δολάρια 470 εργαζόμενους, γραφεία σχεδόν σε κάθε σημαντικό φορολογικό παράδεισο.
Η Appleby ιδρύθηκε στο Χάμιλτον, πρωτεύουσα των Βερμούδων.
Εκεί, η επιχείρηση εδρεύει σήμερα σε ένα απλό κτίριο, αλλά ο κατάλογος των πελατών είναι εντυπωσιακός: συμπεριλαμβάνονται πριγκίπισσες, πρωθυπουργοί και αστέρες του Χόλυγουντ, καθώς και μερικοί από τους πλουσιότερους ολιγάρχες του κόσμου, από τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.
Σήμερα η Appleby βρίσκεται στο επίκεντρο των Paradise Papers - της διεθνούς έρευνας που οδηγεί κατευθείαν στον σκιώδη κόσμο των κρυμμένων δισεκατομμυρίων.
Μεταξύ άλλων και σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων αποκαλύπτονται:
- Εκτενείς συναλλαγές από μέλη της κυβέρνησης του Donald Trump και δωρητών με υπεράκτια εταιρεία, η οποία ανήκει στον γαμπρό του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin.
  Να σημειωθεί ότι, βάσει των εγγράφων αποκαλύπτεται πως ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross φαίνεται να έχει μερίδιο σε ρωσική επιχείρηση στην οποία η αμερικανική κυβέρνηση έχει  επιβάλλει κυρώσεις.
- Κατοχή off shore εταιρείας από τη βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας στα νησιά Cayman με εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες
 -Επιθετική φοροαποφυγή από πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Nike και η Apple.
- Το μυστικό δάνειο που χρησιμοποίησε η πολυεθνική εταιρεία Glencore που εδρεύει στο Λονδίνο στις προσπάθειές της να εξασφαλίσει επικερδή μεταλλευτικά δικαιώματα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
-Οι σύνθετες υπεράκτιες διαδρομές που χρησιμοποίησαν δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι για να αγοράσουν μερίδια σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Άρσεναλ και του Έβερτον.
Συνολικά αποκαλύπτονται υπεράκτια συμφέροντα και δραστηριότητες από περισσότερους από 120 πολιτικούς και παγκόσμιους ηγέτες.
Αποκαλύπτονται οι φορολογικοί παράδεισοι πολυεθνικών εταιρειών σε Αφρική, Ασία, Μαυρίκιο και Σιγκαπούρη.
Επίσης παρέχονται σημαντικές λεπτομέρειες για το πώς οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών αεροσκαφών και σκαφών αναψυχής, συμπεριλαμβανομένων διάσημων αθλητών, χρησιμοποίησαν τις δομές αποφυγής φορολογίας του Isle of Man.
Στη Γερμανία, τα ίχνη οδηγούν σε χιλιάδες πελάτες, δικαιούχους ή άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα - χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί αυτόματα νομικό παράπτωμα.
Μεταξύ των υπεράκτιων χρηστών είναι δισεκατομμυριούχοι, ευγενείς, επιχειρηματίες, κληρονόμοι, επενδυτές, καταδικασθέντες απατεώνες και πρώην πολιτικοί, όπως ο πρώην καγκελάριος Gerhard Schroeder αλλά και εταιρείες όπως η Sixt, η Deutsche Post ή η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η Allianz, η Bayer και η Deutsche Bank.

Η σχέση του Wilbur Ross με τους Ρώσους ολιγάρχες και η εμπλοκή της Τρ. Κύπρου

Πολλοί αναλυτές συνδέουν την ανάμειξη του Ross στη διάσωση της Τράπεζας Κύπρου, η οποία μέχρι το 2013 ήταν αγαπημένο οικονομικό καταφύγιο πλούσιων Ρώσων, μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση που έπληξε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα
Ο Wilbur Ross, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υπουργός Εμπορίου διατήρησε τις επενδύσεις του σε ναυτιλιακή εταιρία που ελέγχει, και η οποία έχει σημαντικούς επιχειρηματικούς δεσμούς με ρώσους ολιγάρχες που υπόκειται στις αμερικανικές κυρώσεις και έχουν σχέση με τον γιο του Προέδρου Vladimir Putin.
Σύμφωνα με τα έγγραφα των Paradise Papers για τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore επενδύσεις που δημοσιεύθηκαν από 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο, η Navigator Holdings, κερδίζει εκατομμύρια δολάρια το χρόνο μεταφέροντας φυσικό αέριο για έναν από τους κορυφαίους πελάτες της, μια γιγαντιαία ρωσική εταιρία ενέργειας που ονομάζεται Sibur, των οποίων οι ιδιοκτήτες θεωρούνται μέλη της ρώσικης ολιγαρχίας.
Στην εταιρεία συμμετέχει και το μέλος της οικογένειας του Putin.
Παρά την πώληση πολλών άλλων εταιρειών, προκειμένου να συμμετάσχει στην κυβέρνηση του Trump και την προώθηση της εμπορικής πολιτικής της "Αμερικής", ο κ. Ross συνέχισε να συμμετάσχει στη Navigator, η οποία αύξησε τις συναλλαγές της με την Sibur ακόμη και όταν η Δύση επιδίωξε να τιμωρήσει τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.
Οι εταιρείες συμμετοχές που χρησιμοποιεί ο κ. Ross, του οποίου η εταιρεία είναι από καιρό ο μεγαλύτερος μέτοχος της Navigator, κατέχουν μερίδιο 31% στην εταιρεία.
Αν και το προσωπικό μερίδιο αυτού μειώθηκε καθώς ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα τον Φεβρουάριο, εξακολουθεί να διατηρεί την επένδυση στις εταιρείες συμμετοχών ύψους 2-10 εκατ. δολαρίων, καταφέρνοντας να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο κερδών ως εταίρος, σύμφωνα με τα έγγραφα Paradise.
Το ποσοστό συμμετοχής του κ. Ross στη Navigator ανήκει σε μια αλυσίδα εταιρειών στις νήσους Cayman, έναν από τους πολλούς φορολογικούς παραδείσους, όπου μεγάλο μέρος του πλούτου του, εκτιμώμενο σε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια, έχει συνδεθεί με παρόμοιους επενδυτικούς προορισμούς.
Λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις επενδύσεις εμφανίστηκαν σε μια μνήμη κρυφών αρχείων από την Appleby, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες υπεράκτιας δικαιοσύνης στον κόσμο, η οποία διοικούσε περίπου 50 εταιρείες και συνεργασίες στις νήσους Cayman και αλλού, συνδεδεμένες με τον κ. Ross.
Τα έγγραφα της Appleby, που ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, μοιράστηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων και σε άλλους οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως οι The New York Times.
Δείχνουν πώς η Appleby με έδρα τις Βερμούδες εργάστηκε για να βοηθήσει την πλούσια ελίτ, από τους ρωσικούς ολιγάρχες μέχρι τους πρίγκιπες της Μέσης Ανατολής, καθώς και τις πολυεθνικές εταιρείες όπως η Apple και η Nike, να αποφύγουν δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους.
Πολλοί αναλυτές συνδέουν μάλιστα την ανάμειξη του Ross στη διάσωση της Τράπεζας Κύπρου, η οποία μέχρι το 2013 ήταν αγαπημένο οικονομικό καταφύγιο πλούσιων Ρώσων, μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση που έπληξε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Εκτός από τον κ. Ross, οι φάκελοι περιέχουν αναφορές σε άλλα μέλη της διοίκησης Trump, όπως ο Gary D. Cohn, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος που συσχετίστηκε με 22 οντότητες των Βερμούδων, ενώ ήταν εκτελεστικό μέλος της Goldman Sachs.
Επίσης, αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία του υφυπουργού Rex W. Tillerson, ο οποίος ήταν διευθυντής μιας κοινής επιχείρησης με βάση τις Βερμούδες, για τις σχέσεις του με την κυβέρνηση της Υεμένης, όταν συνδέθηκε με την Exxon Mobil εκεί.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις παρανομίας σε καμία από τις συναλλαγές τους.
Ο κ. Ross αναδεικνύεται ως ένας πολύτιμος πελάτης για το υπεράκτιο δικηγορικό γραφείο, του οποίου τα αρχεία παρέχουν περισσότερη εικόνα για τα οικονομικά του περιουσιακά στοιχεία πέρα από τις δημόσιες ηθικές αποκαλύψεις που έκανε κατά την ένταξή του στη διοίκηση Trump.
Η συμφωνία δεοντολογίας που κατατέθηκε τον Ιανουάριο απαρίθμησε τις εταιρικές σχέσεις που σκόπευε να διατηρήσει, αλλά όχι τις επενδύσεις που κατείχε.
Προηγουμένως, η Navigator είχε αναφερθεί σε ξεχωριστή, 57-σελίδα περιγραφή των εκμεταλλεύσεών της για το έτος που έληξε τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά χωρίς να υποδεικνύει τους δεσμούς του με την Sibur.
Στους κορυφαίους μετόχους της Sibur, συμπεριλαμβάνεται ο Gennady Timchenko, ο οποίος είναι ο φίλος του Pytin, καθώς και ο Kirill Shamalov, παντρεμένος με τη νεότερη κόρη του Ρώσου Προέδρου.
Ένας άλλος σημαντικός πελάτης της Navigator είναι η PDVSA, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, που ελέγχεται από το αυταρχικό καθεστώς του Nicolás Maduro.
Η κυβέρνηση Trump επέβαλε κυρώσεις στην PDVSA αυτό το καλοκαίρι.
Σε γραπτή απάντηση στις ερωτήσεις των Times, ο James Rockas, εκπρόσωπος του κ. Ross, ανέφερε ότι η σχέση της Navigator με την Sibur ξεκίνησε πριν ο κ. Ross προσχωρήσει στο διοικητικό συμβούλιο τον Μάρτιο του 2012 και ότι δεν είχε συναντήσει ποτέ τους Ρώσους ολιγάρχες.
Δημόσια αρχεία δείχνουν ότι η εταιρεία του κ. Ross έγινε σημαντικός επενδυτής στη Navigator το Νοέμβριο του 2011, τρεις μήνες πριν η εταιρεία ναυλώσει τα πρώτα πλοία της στη Sibur.
"Η Sibur δεν υπόκειται σε κυρώσεις κατά τη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης και εξακολουθεί να μην υπόκειται σε κυρώσεις", δήλωσε ο κ. Rockas.
Σε γενικές γραμμές, δήλωσε ότι ο κ. Ross "απέχει από οποιαδήποτε θέματα που επικεντρώνονται στις υπερωκεάνιες ναυτιλιακές επιχειρήσεις, αλλά υποστήριζε γενικά τις κυρώσεις της κυβέρνησης σε ρωσικές και βενεζολάνικες επιχειρήσεις".
"Ο Ross δεν έπρεπε ποτέ να αναζητήσει ούτε να λάβει καμία απαλλαγή από τον κοινό ηθικό κώδικα", δήλωσε ο κ. Rockas, "και συνεργάζεται στενά με τους υπαλλήλους δεοντολογίας του τμήματος εμπορίου για να εξασφαλίσει τα υψηλότερα ηθικά πρότυπα".
Ίσως δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η Navigator θα είχε μια σχέση με μια μεγάλη ρωσική εταιρεία κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Ross.
Όπως και ο πρόεδρος Trump, ο οποίος επιχείρησε να εγκρίνει σχέδιο ξενοδοχείων στη Μόσχα το περασμένο έτος, ο κ. Ross έχει από καιρό δείξει εκτίμηση για το αναξιοποίητο δυναμικό των ρωσικών αγορών όταν αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες.
Η ανάμειξή του εκεί χρονολογείται τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του 1990, όταν διορίστηκε από τον Πρόεδρο B. Clinton στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Επενδύσεων των ΗΠΑ, το οποίο ιδρύθηκε για την προώθηση των αμερικανικών επιχειρηματικών συμφερόντων στη Ρωσία.
Εκτός από την Navigator, η εταιρεία του εξαγόρασε επίσης τη γερμανική εταιρεία σιδηροδρόμων VTG, η οποία επιδίωξε στρατηγική επέκτασης στη Ρωσία πριν ο κ. Ross πωλήσει το μερίδιό του το 2016.
Και ο κ. Ross αναμείχθηκε και στη διάσωση της Τράπεζας Κύπρου, η οποία μέχρι το 2013 ήταν αγαπημένο οικονομικό καταφύγιο πλούσιων Ρώσων, μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση που έπληξε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Μετά από αναφορές για ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, πολλές έρευνες διερεύνησαν πιθανούς επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και μελών της διοίκησης του Trump.
Ενώ αρκετοί επιχειρηματικοί συνεργάτες του Trump έχουν εξεταστεί, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί επιχειρηματικές συνδέσεις μεταξύ ανώτερων στελεχών της διοίκησης και μελών της οικογένειας ή του εσωτερικού κύκλου του κ. Putin.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για τον κ. Ross, του ζητήθηκε επανειλημμένα να αποκαλύψει τους επιχειρηματικούς δεσμούς του με τη Ρωσία, οι οποίοι σχετίζονταν κυρίως με τον πρώην ρόλο του ως αντιπροέδρου της Τράπεζας Κύπρου, όπου ασχολήθηκε με τους ρώσους επενδυτές, αλλά και πείθοντας μερικούς από αυτούς να φύγουν από την τράπεζα.
Ζητήθηκαν επίσης πληροφορίες για την επένδυσή του σε άλλη ναυτιλιακή εταιρεία, τη Diamond S, και εάν οι σχέσεις της με την Κίνα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σύγκρουση με τα κυβερνητικά του καθήκοντα.
Δεν ρωτήθηκε όμως τίποτα για τη Navigator και για τις σημαντικές οικονομικές του σχέσεις με την Sibur.
Ο κ. Rockas δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της επένδυσης του κ. Ross.
Αν ο κ. Ross επωφεληθεί, έστω και έμμεσα, από μια ρωσική εταιρεία που ελέγχεται από μέλη του εσωτερικού κύκλου του κ. Putin, δημιουργεί μια πιθανή σύγκρουση με τον ρόλο του ως μέλους του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με την εμπορική πολιτική, αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Richard W. Painter, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής δικηγόρος στον Λευκό Οίκο και έχει αναδειχθεί ως συχνός κριτικός της διοίκησης του Trump, δήλωσε ότι ενώ η συνεχιζόμενη επένδυση του κ. Ross στη Navigator δεν παραβιάζει νόμους, δημιουργεί όμως ηθικές ανησυχίες.




Πώς συμμετέχει η βασίλισσα της Αγγλίας;

Το BBC αναφέρει ότι έγγραφα δείχνουν ότι περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια από τα ιδιωτικά χρήματα της Βασίλισσας επενδύθηκαν σε off shore.
Τοποθετήθηκαν κεφάλαια στις Νήσους Κέιμαν και στις Βερμούδες από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, το οποίο παρέχει στην Βασίλισσα ένα εισόδημα και διαχειρίζεται τις επενδύσεις για την ιδιωτική περιουσία της ύψους 500 εκατ στερλινών.
Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο στις επενδύσεις και καμία πρόταση ότι η βασίλισσα δεν καταβάλλει φόρο, αλλά μπορεί να τεθούν ερωτήσεις σχετικά με το αν ο μονάρχης πρέπει να επενδύει σε υπεράκτιες εταιρίες.
Τα αρχεία δείχνουν ότι από το 2007 η ιδιωτική περιουσία της βασίλισσας επενδύθηκε σε ένα fund των Νήσων Κέιμαν, το οποίο με τη σειρά του επένδυσε σε εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων που ελέγχεται από την BrightHouse, μια βρετανική εταιρεία με προκλητικά επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης