Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ελλάδα δεν είναι επενδύσιμη οικονομία – Με ανακύκλωση επενδυτών CVC και Helikon συντηρείται βαλτωμένη η αγορά

Η Ελλάδα δεν είναι επενδύσιμη οικονομία – Με ανακύκλωση επενδυτών CVC και Helikon συντηρείται βαλτωμένη η αγορά
Με βάση την ροή των γεγονότων πρώτα η ελληνική οικονομία θα αναβαθμιστεί σε investment grade σε επενδυτική βαθμίδα μάλλον αρχές 2023 και ακολούθως ίσως Νοέμβριο του 2023 ή το 2024 θα αναβαθμιστεί και το χρηματιστήριο σε ώριμη – development – αγορά.
Σχετικά Άρθρα

Η Ελλάδα δεν είναι ακόμη επενδύσιμη οικονομία.
Τα ομόλογα της χώρας είναι junk δηλαδή ομόλογα σκουπίδια.
Είμαστε ακόμη η μόνη χώρα στην ζώνη του ευρώ που δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα και τα ομόλογα κατατάσσονται στην κατηγορία των σκουπιδιών.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που το χρηματιστήριο της είναι αναδυόμενη αγορά emerging market.
Όλες οι χρηματιστηριακές αγορές της ευρωζώνης είναι ανεπτυγμένες – development – η μόνη εξαίρεση είναι η Ελλάδα.
Με αυτές τις παραδοχές και με ένα τραγικό παρελθόν, με τον κίνδυνο του default στο κρατικό χρέος να έχει προηγηθεί και στιγματίσει την Ελλάδα, με την κρίση χρέους να μετατρέπεται σε τραπεζική, με τα NPEs να φθάνουν τα 106 δισεκ. και να φθάνουμε στο 2021 για να επιλυθεί ένα 10ετές πρόβλημα… στην Ελλάδα το μόνο που συμβαίνει είναι ανακύκλωση επενδυτών.
Με βάση την ροή των γεγονότων πρώτα η ελληνική οικονομία θα αναβαθμιστεί σε investment grade σε επενδυτική βαθμίδα μάλλον αρχές 2023 και ακολούθως ίσως Νοέμβριο του 2023 ή το 2024 θα αναβαθμιστεί και το χρηματιστήριο σε ώριμη – development – αγορά.
Αυτές οι δύο αλλαγές θα αλλάξουν ριζικά το προφίλ επενδυτών στην Ελλάδα και θα οδηγήσουν σε εισροές κεφαλαίων που θα ξεπεράσουν τα 1,5 με 2 δισεκ. ευρώ.
Έως τότε απλά το ελληνικό χρηματιστήριο θα παραμένει μια αδιάφορη επενδυτικά, βαλτωμένη και μίζερη αγορά χωρίς προοπτική.

Οι τρεις κατηγορίες

Οι παλαιοί εγκλωβισμένοι επενδυτές

Οι παλαιοί επενδυτές που έχουν εγκλωβιστεί όπως το Fairfax το οποίο ωστόσο την 1η Νοεμβρίου 2021 έφθασε στο μέσο κόστος κτήσης της επένδυσης του στα 0,93 ευρώ στην Eurobank ενώ το ιστορικό κόστος κτήσης είναι τα 2,52 ευρώ.
Ο Paulson ο οποίος με διάφορες μεθόδους αυτοσυντήρησης απέκτησε το 18,8% της Πειραιώς και προσπαθεί να αποσβέσει την χρονίζουσα επένδυση του, ομοίως και στην Alpha bank.

Οι νεότεροι που ανακυκλώνονται

Μια ομάδα επενδυτών – δυστυχώς ελάχιστων – όπως το αμερικανικό fund CVC και το Ιταλικό Helikon Investment επενδύουν αποκτώντας μια προνομιακή μεταχείριση.
Το Helikon είναι επενδυτής στην Eurobank, στην Πειραιώς, στην ΔΕΗ και όχι μόνο.
Συμμετέχει με ποσοστά στα όρια του 5%, στην Πειραιώς 2,9% και εσχάτως στην ΔΕΗ αλλά η στρατηγική του είναι η χρηματιστηριακή υπεραξία ή ακόμη και όταν τοποθετείται ως ακρογωνιαίος επενδυτής ο επενδυτικός του ορίζοντας είναι μεσοβραχυχρόνιος.
Το CVC έχει πραγματοποιήσει πλήθος επενδύσεων στην Ελλάδα στην Υγεία, στις ασφάλειες, στα τρόφιμα και εσχάτως στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ αλλά και στα super market Μασούτης όπου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις.
Θα έχει επενδύσει στην Ελλάδα συνολικά 1,2 με 1,6 δισεκ. ευρώ προσβλέποντας σε αποδόσεις 5 δισεκ. ευρώ σε βάθος 4-5 ετών.
Το CVC για να ξεπεράσει τον σκόπελο της DGComp της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού που ελέγχει την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής… μάλλον θα πουλήσει το Metropolitan και ίσως κάποιο ακόμη νοσοκομείο αλλά όχι το Υγεία.
Υπενθυμίζεται ότι το deal Εθνικής Ασφαλιστικής CVC ελέγχεται από την DGComp επειδή ομάδες ιατρών και άλλα ανταγωνιστικά νοσοκομεία – π.χ. Ιατρικό Αθηνών - έχουν καταγγείλει ότι το αμερικανικό fund αποκτάει ολιγοπώλιο σε ορισμένα ασφαλιστήρια συμβόλαια και στους συνδεδεμένους ιατρούς.
Το πιθανότερο σενάριο είναι το CVC για να μπορέσει να ολοκληρώσει το deal με την Εθνική Ασφαλιστική να κρατήσει το Υγεία και να πουλήσει το Metropolitan.

Και οι ελάχιστοι ειδικοί…

Με εξαίρεση την περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ και του Macquarie από την Αυστραλία που επένδυσε σχεδόν 2,2 δισεκ. σε ένα ειδικό deal, αποτέλεσε την μόνη επένδυση που αποτελεί πρωτογενή και διαφοροποιήθηκε από όλες τις προηγούμενες.
Στην κατηγορία των ελάχιστων ειδικών θα τοποθετήσουμε και όσα funds επενδύουν στα NPEs στα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα που κατά βάση είναι τρία σχήματα doValue με Bail Capital και Fortress, η Intrum και η Cepal.
Οι επενδυτές αυτοί έχουν αποκτήσει σχεδόν 85 δισεκ. προβληματικά δάνεια… έχοντας επενδύσει σχεδόν 1,8 δισεκ. ευρώ.

Οι απορίες

Ότι η Ελλάδα ως οικονομία είναι μη επενδύσιμη ακόμη αποδεικνύεται από το εύρος των επενδυτών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον.
Μια πολύ μικρή ομάδα επενδυτών βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα προς ιδιωτικοποίηση έργα ή πωλήσεις εταιριών στον ιδιωτικό τομέα ή σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Παγκοσμίως υπάρχουν πάνω από 100.000 funds και πάσης φύσεως επενδυτές… αλλά η Ελλάδα προσελκύει μόνο 5-6 funds όχι χιλιάδες αλλά 5-6 funds.
Δεν αναφερόμαστε π.χ. στις εκδόσεις ομολόγων όπου επενδυτές αγοράζουν το ελληνικό χρέος, ούτε σε περιπτώσεις όπου αποκτούν το 1% ή 2% μιας τράπεζας ή άλλης εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρίας, που προφανώς είναι πολλαπλάσιοι.
Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη η Ελλάδα είναι μη επενδύσιμη.
Το χρέος είναι σκουπίδια, το χρηματιστήριο αναδυόμενη αγορά σε ευρώ ο συνδυασμός αυτός είναι ο ορισμός του λάθους και της μετριότητας… οπότε μην προσβλέπετε σε πολλά… από την οικονομία και το χρηματιστήριο.

Μπορεί να αλλάξει αυτό το σαθρό καθεστώς;

Ναι μπορεί να αλλάξει αλλά ο κίνδυνος εδώ είναι ότι θα απαιτηθεί χρόνος 2-3 έτη ακόμη για να αποκτήσει η Ελλάδα μια σχετική κανονικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης