Οι ειδήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας την τρέχουσα εβδομάδα «δείχνουν» τι περιθώριο έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως προς την αύξηση των αγορών ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Bloomberg, Μarcus Bensansson, μέχρι στιγμής η ΕΚΤ λειτουργεί βάσει ενός άτυπου ανώτατου ορίου λίγο κάτω από το 50% των ομολόγων κάθε χώρας, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg.
Αυτό το όριο ισχύει για την ενοποιημένη κατοχή τίτλων τόσο στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος (PEPP) όσο και του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (ΑPP).
Αυτή είναι σημαντική πληροφορία, διότι στο πλαίσιο του APP, δηλαδή του κανονικού QE που προηγήθηκε του PEPP, ορίστηκε στο 33%.
Τέτοια όρια έμειναν ρητά έξω από το PEPP, αλλά παρατηρήσαμε για πρώτη φορά τον Απρίλιο ότι οι αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων έφταναν σε αυτό το συμβολικό επίπεδο του 33%.
Οι αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του PEPP από την ΕΚΤ συνεχίστηκαν με αρκετά σταθερό ρυθμό έκτοτε, με τις διακρατήσεις να έχουν αυξηθεί σε περίπου 40% των επιλέξιμων τίτλων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2021.
Το απόθεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων στα τέλη Σεπτεμβρίου διαμορφωνόταν στα 81,8 δισ. ευρώ, επομένως χωρίς περαιτέρω έκδοση υπάρχει περιθώριο για αγορές ελληνικών ομολόγων περίπου 8,5 δισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα 2,8 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
Η διατήρηση του τρέχοντος επιτοκίου σημαίνει ότι τα προς αγορά ομόλογα θα εξαντληθούν κάποια στιγμή γύρω στον Απρίλιο.
Φυσικά, σχεδόν σίγουρα θα υπάρξουν περαιτέρω εκδόσεις το 2021 (πρέπει να υπάρξουν απίστευτα ακραίες εξελίξεις για να χάσει η Ελλάδα την πρόσβαση στην αγορά).
Συγκεκριμένα, ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα εκδώσει νέα ομόλογα μεταξύ 10 και 12 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.
Ωστόσο, αυτές οι εκδόσεις ζητήματα θα εξαπλωθούν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και σε κάθε περίπτωση θα πρόσθεταν μόνο λίγες αγορές με την τρέχουσα τιμή.
Πόσα ελληνικά ομόλογα θα αγοράσει ακόμη η ΕΚΤ
Πλέον, γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα θεωρητικό όριο ως προς το πόσα ελληνικά ομόλογα είναι διατεθειμένη να αγοράσει η ΕΚΤ - ακόμα και αν αυτό το όριο είναι άτυπο και δεν δεσμεύει την κεντρική τράπεζα.
Σε report τους τον Οκτώβριο, ο Frederik Ducrozet και η Nadia Gharbi της Pictet Wealth Management σημείωσαν ότι η Ελλάδα ήταν «υπογορασμένη» βάσει του APP κατά 58 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που αφήνει χώρο για σημαντικές αγορές στο μέλλον (αυτό φαίνεται στο διάγραμμα τους παρακάτω).
Ωστόσο, το ανώτατο όριο του 50% στην έκθεση του Bloomberg δείχνει ότι τα περιθώρια για περαιτέρω αγορές δεν είναι τελικά σημαντικά.
Ως εκ τούτου είναι πιθανό να δούμε μια ουσιαστική επιβράδυνση στο μηνιαίο ποσοστό των ελληνικών αγορών.
Φυσικά, το όριο του 33% στις αγορές APP εξακολουθεί να είναι απλώς «θεωρία» για την Ελλάδα, καθώς τα ομόλογα της χώρας δεν είναι στην πραγματικότητα επιλέξιμα, καθώς δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα.
Εύλογα λοιπόν όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα, οπότε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αποφασίσουν τι θα συμβεί μετά τη λήξη του PEPP τον Μάρτιο.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ακούγεται βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση για να διατηρηθεί η πρόσβαση της Ελλάδας στο QE.
Και υπάρχει καλός λόγος να έχει αυτοπεποίθηση, αφού η Ελλάδα είχε αρχικά αποκλειστεί για λόγους που σχετίζονταν με την πολιτική κρίση στην Ευρωζώνη και όχι με τη νομισματική πολιτική.
Έκτοτε, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και όλα τα ελληνικά κόμματα δεν αναμένεται να διακινδυνεύσουν μια άλλη αυτοπροκαλούμενη ελληνική κρίση.
www.bankingnews.gr
Πόσα ελληνικά ομόλογα θα αγοράσει ακόμη η ΕΚΤ; - Η κρίσιμη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου
Το απόθεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων στα τέλη Σεπτεμβρίου διαμορφωνόταν στα 81,8 δισ. ευρώ
Σχόλια αναγνωστών