Πρόκειται για δήλωση του Regling, με αφορμή την τυπική απόφαση του ESM για τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του δεύτερου δανείου, στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης.
«Πολύ υψηλό το δημόσιο χρέος της Ελλάδας»
«Η Ελλάδα συνέχισε την πρόοδό της με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας Covid-19.
Η κυβέρνηση προέβη σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, υιοθέτησε διορθωτικά μέτρα κατά των μονοπωλίων στον ενεργειακό τομέα και απλοποίησε την αδειοδότηση επενδύσεων. Επιπλέον, σημείωσε καλή πρόοδο στην ιδιωτικοποίηση και τη διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων, την κοινωνική πρόνοια και τη δημόσια διοίκηση.
Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θεώρησαν ότι η Ελλάδα σημείωσε επαρκή πρόοδο προς τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Αυτό άνοιξε το δρόμο για την επόμενη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM και Διευθύνων Σύμβουλος του EFSF.
Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει ανακάμψει γρήγορα από την κρίση της πανδημίας το 2021, ανακτώντας όλες τις απώλειες παραγωγής από το προηγούμενο έτος.
Οι προοπτικές για φέτος και μετά είναι ενθαρρυντικές χάρη στη θετική αναπτυξιακή δυναμική και την ώθηση από το Recovery and Resilience Facility.
Τούτου λεχθέντος, το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιστροφής σε ισχυρή δημοσιονομική θέση όπως την περίοδο πριν από την πανδημία.
Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης».
«Το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό υπογραμμίζοντας τη σημασία της επιστροφής σε ισχυρή δημοσιονομική θέση, όπως την περίοδο πριν από την πανδημία».
Τόνισε επίσης πως «οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών» του κράτους προς ιδιώτες.
Ο κ. Regling αναφέρει πως «η Ελλάδα συνέχισε την πρόοδό της με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας». Και αποδίδει εύσημα για τις μεταρρυθμίσεις του 2021 στον τομέα της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, στον ενεργειακό τομέα και στην αδειοδότηση επενδύσεων. Επιπλέον, σημείωσε την «καλή πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις και στη διαχείριση των κρατικών επιχειρήσεων, αλλά και την κοινωνική πρόνοια και τη δημόσια διοίκηση».
H απόφαση του ESM
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενέκρινε σήμερα το έκτο πακέτο μέτρων για το ελληνικό χρέος, ήτοι να επιστραφούν στην Ελλάδα 122,5 εκατ. ευρώ που πλήρωσε η χώρα για τόκους την περίοδο 17 Ιουνίου 2021 - 1 Ιανουαρίου 2022. Παράλληλα, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, στις 22 Δεκεμβρίου 2021 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενεργώντας ως αντιπρόσωπος των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ και μετά την έγκρισή τους, πραγματοποίησε μεταφορά 644,42 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.
Αυτό αντιστοιχεί στα έσοδα από τις συμμετοχές των κεντρικών τραπεζών στα προγράμματα SMP και ANFA.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών