«Διαμορφώνουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο του αγροτικού μας τομέα, προς όφελος του περιβάλλοντος, των παραγωγών και των καταναλωτών», επισήμανε η γενική γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου στην τοποθέτησή της στην εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στο πλαίσιο της 29ης Agrotica, για τα 90 Χρόνια προσφοράς του στη γεωργία, υπογραμμίζοντας ότι «στην εθνική και ευρωπαϊκή ατζέντα είναι ψηλά η Πράσινη Συμφωνία».
Αναφέρθηκε στους στόχους που καλείται να πετύχει ο αγροτικός τομέας στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας και επεσήμανε τη σημασία συμμετοχής και των Τρίτων Χωρών στην κατεύθυνση αυτή, αφού και αυτές «παράγουν και διακινούν μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του fair trade και του food security», όπως επισήμανε.
Η ίδια εξήρε την ερευνητική δραστηριότητα του Μπενάκειου, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του αυτά τα 90 χρόνια και συνεχάρη τα στελέχη και τον πρόεδρο, Αλέξανδρο Σαμαρά για τη διαχρονική προσφορά τους στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας.
90 χρόνια προσφοράς στην ελληνική φύση και την οικονομία
Ως ένα από τα ιστορικότερα Ινστιτούτα στο πεδίο της φυτοπροστασίας και της υγείας των αγροτών στην Ελλάδα είναι το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), επισήμανε από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του, Δρ. Παναγιώτης Μυλωνάς.
Από ιδρύσεώς του, το ΜΦΙ όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μυλωνάς, «είχε δώσει μεγάλη έμφαση στη μεταφορά της γνώσης προς τους παραγωγούς και από το 1931 είχε προχωρήσει ήδη σε εκδόσεις πρακτικών οδηγιών αντιμετώπισης σημαντικών εχθρών και ασθενειών που ακόμη και σήμερα προβληματίζουν αγρότες».
Ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει σήμερα στον πρωτογενή τομέα, ο ίδιος τόνισε ότι «θέλει σίγουρα όλοι να σηκώσουμε μανίκια να δουλέψουμε περισσότεροι τον κοινό στόχο που είναι προς όφελος της χώρας μας», ενώ αναφορικά με την ασφάλεια των ελληνικών προϊόντων επισήμανε: «Αυτό που ξέρω σίγουρα και ως φορέας με το εθνικό εργαστήριο αναφοράς ελέγχου υπολειμμάτων και γενικότερα από τις δράσεις που γίνονται στο ινστιτούτο για την ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο και είμαστε και κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο σε ό,τι αφορά την υπολειμματικότητα στα προϊόντα. Επομένως "ναι", δεν είναι μόνο ποιοτικά τα ελληνικά προϊόντα, αλλά είναι και ασφαλή».
Για τις αδυναμίες σε ό,τι αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, ο κ. Μυλωνάς σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε επαφή του με τους νέου «βλέπω διάθεση να ανταποκριθούν και να ενσωματώσουν στην καλλιέργειά τους καινοτόμες πρακτικές και λύσεις, αλλά θέλουν εκπαίδευση, την οποία και ζητούν». Δυστυχώς, όπως είπε χαρακτηριστικά «οι Έλληνες αγρότες δεν είναι τόσο εκπαιδευμένοι όσο θα έπρεπε στις-μεταξύ άλλων- νέες καλλιέργειες, στα νέα συστήματα φυτοπροστασίας και στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων. Υστερούμε λίγο».
Το ΜΦΙ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), ιδρύθηκε με δωρεά του εθνικού ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη, εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) και ιδρύθηκε το 1929, όντας εκείνη την εποχή το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα με ευρεία επιστημονική βάση σε θέματα φυτοϋγείας, φυτοπροστασίας, εκτίμησης επικινδυνότητας και ασφαλούς χρήσης γεωργικών φαρμάκων για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, ασφάλειας των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων.
Με τη συσσωρευμένη και την εξειδικευμένη γνώση του, το ΜΦΙ παρέχει υπηρεσίες που το καθιστούν θεματοφύλακα της ποιότητας, της ασφάλειας και της αειφορικής ανάπτυξης στη γεωργία, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, υποστηρίζοντας την ελληνική κοινωνία και την οικονομία.
Το Ινστιτούτο σήμερα καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα Εθνικά Ιδρύματα Αγροτικής Έρευνας της χώρας μας και συμμετέχει ενεργά στην εφαρμογή Ευρωπαϊκών Οδηγιών και Κανονισμών που αφορούν στα αντικείμενα της φυτοϋγείας, της φυτοπροστασίας, της ασφάλειας και της ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.
Κύρια δραστηριότητα του είναι η πραγματοποίηση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας με στόχο τη συνεχή προστασία και αναβάθμιση της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, προτείνοντας ασφαλείς διαδικασίες παραγωγής για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Σήμερα το Ινστιτούτο καλύπτει επιστημονικά όλο το φάσμα της φυτοπροστασίας και φυτοϋγείας, ενώ παράλληλα μελετά και προτείνει μέτρα για την ασφάλεια και την ποιότητα στην πρωτογενή παραγωγή, καθώς και την ελαχιστοποίηση των πιθανών επιπτώσεών της στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Μάλιστα, ανταποκρίνεται άμεσα στις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής γεωργίας, ενώ λειτουργεί ως άμεσος και αποτελεσματικός συνεργάτης του ΥπΑΑΤ τόσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στη χώρα, όσο και για την ανταπόκριση του στις υποχρεώσεις του έναντι της Ε.Ε.
Η ερευνητική δραστηριότητα του ΜΦΙ προσδιορίζεται από τις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας και τα προς αντιμετώπιση προβλήματα της, ενώ στόχος είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση της γεωργικής παραγωγής, η παραγωγή ανταγωνιστικών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, με διαδικασίες ασφαλείς για το περιβάλλον, τον καταναλωτή γεωργικών προϊόντων και τον εργαζόμενο στην αγροτική παραγωγή.
Το Ινστιτούτο στο πλαίσιο της προσφοράς του στην ελληνική γεωργία και στην οικονομία παρέχει υπηρεσίες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους γεωργικούς συνεταιρισμούς ή σε ιδιώτες παραγωγούς. Παράλληλα, από το ινστιτούτο προσφέρονται υπηρεσίες στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα σε ειδικότερα θέματα φυτοϋγείας, φυτοπροστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ παρέχει εκπαιδευτικό έργο στενά συνεργαζόμενο με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, αλλά και άλλους φορείς.
Σε συνεργασία με το ομώνυμο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το ΜΦΙ τεκμηριώνει την εξέλιξη των ειδών για την χλωρίδα της χώρας, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες, τα ερευνητικά έργα του ινστιτούτου, εστιάζουν και στο φυσικό περιβάλλον, σε συνεργασία και με φορείς του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οι εγκαταστάσεις του ινστιτούτου καλύπτουν 4.300 τετραγωνικά μέτρα, εκ των οποίων πάνω από 3. 600 τ.μ ανακαινίστηκαν σε δύο φάσεις κατά τις προγραμματικές περιόδους 2007-2013 και 2014-2020, αντίστοιχα. Οι υποδομές του ινστιτούτου βελτιώθηκαν και αγοράστηκε καινούριος, σύγχρονος εξοπλισμός.
Η συνολική επένδυση για το έργο «Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο / Προσθήκη δύο υπόγειων και επισκευή, αποκατάσταση, ανακαίνιση υπαρχόντων κτηρίων 1, 2, 3Α, 4Β & 5 και ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στην Κηφισιά» ανήλθε στα 5,6 εκατ. ευρώ, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει 4,48 εκατ. ευρώ μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Αττική» για τις δύο συνεχόμενες προγραμματικές περιόδους 2007-2013 και 2014-2020. Το έργο ανακαίνισης συνέβαλε στη δημιουργία 13 νέων ερευνητικών θέσεων και 23 αναβαθμισμένων ερευνητικών θέσεων στο ινστιτούτο.
Στην εκδήλωση, η προϊσταμένη επιστημονικής διεύθυνσης φυτοπαθολογίας, Δρ Αιμιλία Μαρκέλλου, μίλησε για θέματα φυτοϋγείας και φυτοπροστασίας, ενώ η γενική διευθύντρια του ινστιτούτου, Δρ Κυριακή Μαχαίρα ανέπτυξε ζητήματα που αφορούν τη χρήση γεωργικών φαρμάκων και ασφάλειας. Σε στρογγυλή τράπεζα για την ελληνική γεωργία και την πράσινη συμφωνία, τοποθετήθηκαν η γ.γ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάννα Καλογήρου, ο αντιπρύτανης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος, η διευθύντρια Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας, Φραντζέσκα Υδραίου και ο τέως διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής στη γενική διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Δρ Αναστάσιος Χανιώτης.
www.bankingnews.gr
Το νέο παραγωγικό μοντέλο του αγροτικού τομέα έχει «πυξίδα» τα περιβάλλον, παραγωγούς και καταναλωτές
Το Ινστιτούτο σήμερα καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα Εθνικά Ιδρύματα Αγροτικής Έρευνας της χώρας μας
Σχόλια αναγνωστών