Νέα παρέμβαση εν μέσω ενεργειακής κρίσης για συγκράτηση των τιμών στα ακίνητα που πυροδοτεί η εκρηκτική αύξηση έως 40% στο κατασκευαστικό κόστος εξετάζει το οικονομικό επιτελείο «παγώνοντας» μετά τον ΦΠΑ και την επιβολή του φόρου υπεραξίας έως το τέλος του 2024.
Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και εξετάζεται θετικά με στόχο την στήριξη της πολύπαθης κτηματαγοράς που αποτελεί βασικό κινητήρα της ανάπτυξης ενώ οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν την μόνιμη κατάργησή του.
Όλα ανοιχτά
Επισημαίνεται ότι ο φόρος υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις ακινήτων που επιβαρύνει τους πωλητές αν και νομοθετήθηκε το 2013 δεν εφαρμόστηκε ποτέ λόγω των δυσκολιών και των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν στην υλοποίηση του και των αρνητικών επιπτώσεων στην κτηματαγορά που θα εξουδετέρωναν τα εισπρακτικά οφέλη.
Στο υπουργείο Οικονομικών αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σημειώνοντας ότι οι οριστικές αποφάσεις για το φόρο θα ληφθούν το επόμενο διάστημα ανάλογα με τις συνθήκες και τις προκλήσεις στην αγορά ακινήτων.
Ο φόρος υπεραξίας 15% επιβάλλεται στις περιπτώσεις που η τιμή πώληση ενός ακινήτου είναι υψηλότερη από την τιμή αγοράς του και επί της θετικής διαφοράς επί της οποίας υπολογίζεται ο φόρος εφαρμόζονται συντελεστές απομείωσης ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου.
Παραδείγματα
Για παράδειγμα διαμέρισμα που αγοράστηκε το 2014 με δηλωθέν τίμημα 80.000 ευρώ και σήμερα πωλείται 130.000 ευρώ ο φόρος υπεραξίας ανέρχεται σε 2.707 ευρώ αντί 7.500 ευρώ (50.000Χ15%) λόγω απομείωσης της υπεραξίας των 50.000 ευρώ με βάση το χρονικό διάστημα των 8 ετών που μεσολάβησε ανάμεσα στην αγορά και την πώληση και του αφορολόγητου ορίου.
Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς προβλέπει ότι η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις ακινήτων έχει ανασταλεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει νέα αναβολή το μέτρο θα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2023 προκαλώντας άνοδο των τιμών των ακινήτων αφού οι πωλητές θα μετακυλήσουν την φορολογική επιβάρυνση στους αγοραστές.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νόμο:
- ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου και το φόρο καταβάλλει ο πωλητής του ακινήτου ενώ ο αγοραστής επιβαρύνεται με το φόρο μεταβίβασης 3% επί της αξίας του ακινήτου.
- Αν το ακίνητο πουληθεί μετά τα πέντε έτη από την απόκτηση η υπεραξία που προκύπτει είναι αφορολόγητη έως το ποσό των 25.000 ευρώ.
- Απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα που κατέχουν πριν το 1995.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών