Τελευταία Νέα
Οικονομία

Θεοδωρόπουλος (Bespoke): Οι μισθοί πρέπει να ανέβουν - Δεν πρέπει να μας τρομάζει τόσο πολύ ο πληθωρισμός

Θεοδωρόπουλος (Bespoke):  Οι μισθοί πρέπει να ανέβουν - Δεν πρέπει να μας τρομάζει τόσο πολύ ο πληθωρισμός
«Έχουμε ζήσει και εποχές με πληθωρισμό 25%, 20% και 30%. Αυτό είναι ένα οικονομικό φαινόμενο, στο οποίο οι επιχειρήσεις δεν πεθαίνουν, αρκεί να προσαρμοστούν», τόνισε

Την ανάγκη να επανεξεταστεί το θέμα των μισθών στο πληθωριστικό περιβάλλον που βρίσκεται η χώρα, ανέδειξε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, CEO, Bespoke SGA Holdings, μιλώντας απόψε στο CEO Initiative 2022.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις, πιέζουν να μην περάσει ο πληθωρισμός στους μισθούς, γιατί φοβούνται ότι θα γίνει διαρθρωτικός.
«Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου λάθος αντίληψη. Δεν γίνεται να μην περάσει ο πληθωρισμός στους μισθούς. Οι μισθοί πρέπει να ανέβουν και να προσαρμοστούν στα σημερινά δεδομένα, διότι το να φτιάξουμε μια οικονομία στην οποία οι αριθμοί θα ευημερούν και ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου δεν θα μπορεί να ζήσει, δεν είναι μια σωστή πολιτική».
Αναφερόμενος στους εργοδότες και στις υπερβάσεις που πρέπει να κάνουν στηρίζοντας τους εργαζόμενους, υπογράμμισε ότι «όχι μόνο μπορούν να αυξήσουν τους μισθούς, αλλά είναι και ανάγκη». Εστιάζοντας στον πληθωρισμό, σημείωσε: «Ο πληθωρισμός δεν ξέρω γιατί μας τρομάζει τόσο πολύ. Έχουμε ζήσει και εποχές με πληθωρισμό 25%, 20% και 30%. Αυτό είναι ένα οικονομικό φαινόμενο, στο οποίο οι επιχειρήσεις δεν πεθαίνουν, αρκεί να προσαρμοστούν».
Ερωτηθείς για θέση της Ελλάδας σήμερα, ανέφερε ότι είναι σε καλή κατάσταση. Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι το ελληνικό Δημόσιο, που είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, βρίσκεται σε μια πολύ καλή κατάσταση, με ένα χρέος ρυθμισμένο σε βάθος χρόνου και με σταθερό επιτόκιο. Οι ελληνικές επιχειρήσεις επίσης βρίσκονται σε καλή κατάσταση, καθώς προέρχονται από μια περίοδο, στην οποία ξεκαθάρισε αρκετά η αγορά μετά τη δεκαετή κρίση. Πολλές επιχειρήσεις «ζόμπυ» έφυγαν από την αγορά, οι υπόλοιπες που είχαν τις δυνατότητες άντεξαν στη δεκαετή κρίση και πλέον δουλεύουν διεθνώς ανταγωνιστικά.
Αναφορικά με τον Έλληνα καταναλωτή, σημείωσε ότι ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται σε οικονομική ένδεια, αλλά η μεσαία τάξη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αναπνεύσει. Οι καταθέσεις στις τράπεζες, και των ιδιωτών, και των επιχειρήσεων, βρίσκονται σε πρωτόγνωρα επίπεδα και συγκεκριμένα σε ύψη δωδεκαετίας.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική των τελευταίων χρόνων ξαναέβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. «Είμαστε πια μια κανονική χώρα και όχι special case country και σύντομα θα λάβουμε αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα». Πρόσθεσε επίσης, ότι το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στη χώρα για επενδύσεις. Ειδικά το 2022 και το 2023, θα είναι χρονιές που η διάθεση για επενδύσεις θα βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά στα χαρακτηριστικά που ιεραρχούνται υψηλά στις ικανότητες της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι σε αυτά περιλαμβάνονται η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα και η πελατοκεντρικότητα. Στο τελευταίο μάλιστα, βοηθάει το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι το 97% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρές και αυτό τους δίνει το πλεονέκτημα να είναι ευέλικτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης