Τελευταία Νέα
Οικονομία

Politico: Συνεχίζονται οι δικαστικές διαμάχες για τον Ανδρέα Γεωργίου (πρ. ΕΛΣΤΑΤ) - Αυξάνεται η διεθνής στήριξη

Politico: Συνεχίζονται οι δικαστικές διαμάχες για τον Ανδρέα Γεωργίου (πρ. ΕΛΣΤΑΤ) - Αυξάνεται η διεθνής στήριξη
Οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι η Αθήνα μετέτρεψε τον Ανδρέα Γεωργίου σε αποδιοπομπαίο τράγο για τις οικονομικές της αποτυχίες
Ο πρώην επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας της Ελλάδας, Ανδρέας Γεωργίου, συνεχίζει την υπερδεκαετή μάχη του για να υπερασπιστεί το όνομά του, αφού η Αθήνα τον κατηγόρησε ότι διόγκωσε τα δημοσιονομικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και έτσι επιδείνωσε τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
Σήμερα, 16 Ιανουαρίου 2023, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας θα εκδικάσει την έφεση του Γεωργίου κατά της αστικής καταδίκης του για "απλή συκοφαντική δυσφήμιση" σχετικά με σχόλια που έκανε υπερασπιζόμενος τα στοιχεία.
Σύμφωνα με το Politico, πρόκειται για μία από τις πολλές νομικές υποθέσεις που έχει δώσει ο Γεωργίου από τότε που αξιωματούχοι στην Αθήνα αμφισβήτησαν για πρώτη φορά τα στοιχεία του και τον κατηγόρησαν ότι η χώρα αναγκάστηκε να δεχτεί μεγαλύτερα δάνεια και σκληρότερους όρους διάσωσης από τους πιστωτές της.
Ο Γεωργίου, ο οποίος ζει τώρα στις ΗΠΑ, έχει συγκεντρώσει ευρεία υποστήριξη από διεθνείς ομάδες οικονομολόγων και στατιστικολόγων, οι οποίες υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιήθηκε ως αποδιοπομπαίος τράγος από την πολιτική τάξη της Ελλάδας, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει ότι η κρίση ήταν συνέπεια πολυετούς δημοσιονομικής σπατάλης.  
"Ο Γεωργίου έκανε το καθήκον του όπως οι περισσότεροι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι σε όλο τον κόσμο.
Διώχθηκε και διώκεται για την υπηρεσία που προσέφερε στη χώρα του", δήλωσε στο Politico ο Ted Truman, ανώτερος συνεργάτης στο Mossavar-Rahmani Center for Business and Government στη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ.
"Προς το συμφέρον της χώρας τους, οι ελληνικές αρχές πρέπει να σταματήσουν το "Μεγάλο Ψέμα" και το ελληνικό δικαστικό σύστημα πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο που του αναλογεί σε αυτή τη διαδικασία".

Παιχνίδι αριθμών

Ο Γεωργίου, πρώην αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διορίστηκε πρόεδρος της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας, της ΕΛΣΤΑΤ, τον Αύγουστο του 2010, αφού προέκυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποεκτιμήσει τα επίπεδα χρέους και τα ελλείμματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Αλλά οι υπολογισμοί του Γεωργίου ότι το έλλειμμα της χώρας ήταν ακόμη υψηλότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, στο 15,4% του ΑΕΠ, προκάλεσαν σοκ στη χώρα.
Τα ευρήματά του επικυρώθηκαν από τη Eurostat, την επίσημη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, αλλά αντιμετώπισε εσωτερική αντίσταση για την υιοθέτηση των στατιστικών προτύπων της ΕΕ.
Ο Γεωργίου δέχτηκε από μια σειρά μηνύσεων που ξεκίνησαν από μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίες υποστηρίχθηκαν είτε άμεσα είτε έμμεσα από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις και πολιτικούς στην Αθήνα. 
Κατηγορήθηκε για τεχνητή διόγκωση των στοιχείων για το έλλειμμα ως μέρος μιας συνωμοσίας για να επιβληθεί αυστηρή λιτότητα στην Ελλάδα, αλλά οι κατηγορίες αυτές που ασκήθηκαν από τους Έλληνες εισαγγελείς απορρίφθηκαν πολλές φορές από διάφορα δικαστήρια και η υπόθεση αυτή έκλεισε επίσημα το 2019.
Ο Γεωργίου κατηγορήθηκε επίσης για παράβαση καθήκοντος, κυρίως επειδή αρνήθηκε να επιτρέψει στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ να εγκρίνουν τους αναθεωρημένους αριθμούς του ελλείμματος πριν τους στείλει στη Eurostat.
Αν και αρχικά αθωώθηκε για την κατηγορία αυτή το 2016, η υπόθεση άνοιξε εκ νέου και καταδικάστηκε το 2017 μετά από επιτυχή έφεση των εισαγγελέων, λαμβάνοντας ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή.
Στη συνέχεια ζήτησε να γίνει νέα δίκη και να παραπεμφθούν βασικά ζητήματα της υπόθεσης στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που η Αθήνα απέρριψε.
Ο στατιστικολόγος αναμένει τώρα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία αναμένεται σύντομα, σχετικά με το αν παραβιάστηκαν τα δικαιώματά του στην υπόθεση αυτή.

Η σημερινή δίκη

Η έφεση της Δευτέρας αφορά μια αστική υπόθεση δυσφήμισης που ασκήθηκε από τον προκάτοχο του Γεωργίου ως επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας, ο οποίος κατηγόρησε τον Γεωργίου για δυσφήμιση επειδή είπε ότι τα δικά του στοιχεία είχαν επανειλημμένα επικυρωθεί και η ακεραιότητα προηγούμενων εκθέσεων είχε αμφισβητηθεί. 
Οι έρευνες της ΕΕ διαπίστωσαν πράγματι ότι η Ελλάδα υποεκτιμούσε συστηματικά τις δημόσιες δαπάνες και παρείχε ψευδή στοιχεία στη Eurostat τη δεκαετία του 2000.
Όμως, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ένα πρόσωπο μπορεί ακόμη να θεωρηθεί υπεύθυνο για "απλή συκοφαντική δυσφήμιση", εάν οι δηλώσεις του ήταν αληθινές και έβλαψαν τη φήμη του ενάγοντος.
Ο Γεωργίου διατάχθηκε να καταβάλει στον προκάτοχό του αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ συν τους τόκους από το 2014, καθώς και τα δικαστικά έξοδα του καταγγέλλοντος.
Το δικαστήριο είπε ότι πρέπει επίσης να δημοσιεύσει το κείμενο της δικαστικής απόφασης ως δημόσια συγγνώμη σε ελληνική εφημερίδα.
Ο Γεωργίου πάντα υπερασπιζόταν τις στατιστικές του και υποστήριζε ότι ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ έχει την αποκλειστική ευθύνη για τα δημοσιονομικά στοιχεία.
Τον έχουν υποστηρίξει οι επικεφαλής των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο και τον περασμένο μήνα, οι στατιστικολόγοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση υπέρ του έξω από την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.
Ο Truman από το Κέντρο Mossavar-Rahmani δήλωσε ότι διακυβεύονται πολλές σημαντικές αρχές στις νομικές υποθέσεις του Γεωργίου.
"Η πρώτη είναι η ακεραιότητα του ελληνικού στατιστικού συστήματος που ο Γεωργίου αναμόρφωσε", είπε.
"Έπειτα είναι ο σεβασμός και η ακεραιότητα των επίσημων στατιστικών και των στατιστικολόγων σε όλο τον κόσμο, η επίδειξη ότι το ελληνικό δικαστικό σύστημα δεν κυριαρχείται πλέον από την κομματική πολιτική και η αποζημίωση για τη ζημιά που έχει γίνει στη φήμη και την προσωπική ζωή του Γεωργίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης