Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παπαθανάσης: Με στοχευμένα μέτρα ενισχύουμε το εισόδημα των πολιτών – Xωρίς υποχρέωση αγορών θα δοθεί το market pass

Παπαθανάσης: Με στοχευμένα μέτρα ενισχύουμε το εισόδημα των πολιτών – Xωρίς υποχρέωση αγορών θα δοθεί το market pass
«Δεν μπορούμε να καλύψουμε το 100% των αυξήσεων, αλλά με στοχευμένα μέτρα ενισχύουμε το εισόδημα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας», ανέφερε ο Ν. Παπαθανάσης
Σχετικά Άρθρα
«Με στοχευμένα μέτρα ενισχύουμε το εισόδημα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ν. Παπαθανάσης, εξηγώντας για την ακρίβεια στα τρόφιμα ότι «δεν μπορούμε να βάλουμε διατίμηση γιατί ενδεχομένως θα παρουσιαστούν ελλείψεις στα ράφια».
Ο κ. Παπαθανάσης μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε πως «η ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών», αλλά και πως «δεν μπορούμε να καλύψουμε το 100% των αυξήσεων, αλλά με στοχευμένα μέτρα ενισχύουμε το εισόδημα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας». Μάλιστα, υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης να προχωράει σε στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση των πολιτών, όπως για παράδειγμα το market pass κaι όχι σε οριζόντια, όπως η μείωση του ΦΠΑ, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι μια 4μελής οικογένεια με το market pass θα έχει όφελος 52 ευρώ, ενώ αν είχαμε μείωση του ΦΠΑ σε ποσοστό 7% το όφελος θα ήταν 32 ευρώ.
Μάλιστα, ενόψει της χορήγησης του νέου βοηθήματος «market pass», - ενίσχυση που ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων – που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι τα χρήματα θα δοθούν στους δικαιούχους χωρίς να χρειάζεται να προβούν σε αγορές.
Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Φεβρουαρίου στο gov.gr, ενώ οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν στο τέλος του ίδιου μήνα.
Η ενίσχυση θα δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού και το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1000 ευρώ αγορές.
Ο δικαιούχος δύναται να επιλέξει τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας (το πλήρες ποσό της ενίσχυσης πιστώνεται σε μηναία βάση και ειδικότερα η πρώτη πίστωση πραγματοποιείται πριν το τέλος του Φεβρουαρίου 2023 και στη συνέχεια εντός της πρώτης εβδομάδας κάθε μηνός) ή την λήψη της ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό (λαμβάνει το 80% του ύψους της ενίσχυσης, σε τριμηνιαία βάση και δύναται να κάνει χρήση του ποσού όπως επιθυμεί).

Για καλάθι του νοικοκυριού

Τέλος, κάνοντας αναφορά στο «καλάθι του νοικοκυριού» ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι οι τιμές που ανακοινώθηκαν σήμερα (18/1) δείχνουν πως το 89% των προϊόντων είχε σταθερές τιμές, στο 6% είχαμε μείωση και στο 5% αύξηση.
Πρόσθεσε ότι από την πρώτη στιγμή που εφαρμόστηκε το «καλάθι του νοικοκυριού» πριν από 12 εβδομάδες, η μέση τιμή του είναι χαμηλότερη σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης