Τελευταία Νέα
Οικονομία

Υποβάθμιση προβλέψεων από ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 1,4% και πληθωρισμός 4% για το 2023 - Επενδυτική βαθμίδα το β' εξάμηνο

Υποβάθμιση προβλέψεων από ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 1,4% και πληθωρισμός 4% για το 2023 - Επενδυτική βαθμίδα το β' εξάμηνο
Το ΙΟΒΕ προειδοποιεί πως στον δομικό πληθωρισμό, η Ελλάδα κινείται υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης
Σχετικά Άρθρα
Ανάπτυξη 1,4% (από 5,2% το 2022) και πληθωρισμό 4% προβλέπει ο ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία για το 2023.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, σε συνέντευξη Τύπου, το βασικό σενάριο του Ιδρύματος για την ελληνική οικονομία προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 1,4% για το 2023 (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 1,6%). Ωστόσο, βασική προϋπόθεση αποτελεί η επίτευξη των επενδύσεων με ρυθμό κοντά στο 8,5%. Ειδικά για τον πληθωρισμό, ο κ. Βέττας προειδοποιεί ότι ενώ ο συνολικός πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος από το μέσο όρο της Ευρώπης, στον δομικό πληθωρισμό η χώρα κινείται υψηλότερα, κάτι που εάν παγιωθεί, θα είναι προβληματικό.
Όσον αφορά την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, το ΙΟΒΕ την «τοποθετεί» στο β' εξάμηνο του 2023, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές εισροές κεφαλαίων στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΒΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια

Για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι μειώθηκαν το γ' τρίμηνο σε μονοψήφιο ποσοστό των συνολικών δανείων, για πρώτη φορά από το 2009. Ωστόσο, παραμένουν σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για την οικονομία, ενώ ο ρυθμός μείωσής τους φθίνει ή ακόμα και ανακόπηκε (στεγαστική πίστη).
Μεταξύ των θετικών εξελίξεων στα τέλη του 2022, ενισχύθηκε η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις, και παράλληλα επιταχύνθηκε η υλοποίηση του δανειακού σκέλους του «Ελλάδα 2.0».
Μεταξύ των προκλήσεων στα τέλη του 2022, ξεχωρίζουν η ανακοπή της ανοδικής τάσης των ιδιωτικών καταθέσεων, η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, ο κίνδυνος για νέο γύρο ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω ενεργειακής κρίσης και η αμείωτη πιστωτική συρρίκνωση προς τα νοικοκυριά. Ως προτεραιότητες για το τραπεζικό σύστημα, αναδεικνύονται η συνέχιση βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού και των ιδίων κεφαλαίων, καθώς και η αποτελεσματική εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα και του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

Ανεργία

Συνεχής μείωση του ποσοστού ανεργίας το γ’ τρίμηνο του 2022 στο 11,6% από 13,0% το γ’ τρίμηνο του 2021. Στο ενδεκάμηνο του 2022 το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν θετικό κατά 64.000 άτομα αλλά χαμηλότερο συγκριτικά με το θετικό ισοζύγιο του ενδεκάμηνου του 2021 (+135.700). Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη άνοδο στην απασχόληση ήταν η Εκπαίδευση (+36.600 απασχολούμενοι), ο πρωτογενής τομέας (20.300), και η Παροχή νερού-Επεξεργασία λυμάτων (+16.900), ενώ οι κλάδοι με την ισχυρότερη μείωση ήταν η Δημόσια Διοίκηση (-15.500 άτομα) και οι Μεταφορές-Αποθήκευση (-10.000). Ο εποχικά διορθωμένος δείκτης μισθολογικού κόστους σημείωσε ετήσια αύξηση το γ’ τρίμηνο του 2022 κατά 1,8% συγκριτικά με το ίδιο τρίμηνο του 2021.
Η απασχόληση αναμένεται να επηρεαστεί ηπιότερα θετικά από την ενίσχυση των επενδύσεων, την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την μικρότερη άνοδο κατανάλωσης και εξαγωγών. Οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να αντισταθμίσουν μερικώς την αρνητική επίδραση των αυξανόμενων επιτοκίων και του επίμονα υψηλού ενεργειακού κόστους στη ζήτηση εργασίας από τις επιχειρήσεις. Αναμένεται περαιτέρω πτωτική τάση της ανεργίας τα επόμενα τρίμηνα, με σαφή ωστόσο τάση επιβράδυνσης. Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω επιδράσεις, το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι κυμάνθηκε στην περιοχή του 12,3% το 2022, ενώ το 2023 αναμένεται στην περιοχή του 11,5%.
ΙΟΒΕ.JPG

Οι προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι βασικές προκλήσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία το 2023 είναι:
  •  Αβεβαιότητα ως προς την ένταση και τη διάρκεια των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
  •  Αναχαίτιση των πληθωριστικών πιέσεων χωρίς να προκληθεί ύφεση.
  •  Έξαρση της πανδημίας στην Κίνα με την χαλάρωση της zero covid πολιτικής.
Για την Ευρώπη, οι κύριες προκλήσεις είναι οι εξής:
  •  Διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και ενεργειακή ασφάλεια.
  •  Δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων.
  •  Επιδράσεις της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
  •  Αποτελεσματική αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης