Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκυλακάκης: Γύρω στα 700 εκατ. ευρώ ο δημοσιονομικός χώρος που προκύπτει - Προτεραιότητα η ενίσχυση των συνταξιούχων που δεν πήραν αύξηση

Σκυλακάκης: Γύρω στα 700 εκατ. ευρώ ο δημοσιονομικός χώρος που προκύπτει - Προτεραιότητα η ενίσχυση των συνταξιούχων που δεν πήραν αύξηση
Προτεραιότητα στα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα δοθεί στην ενίσχυση των συνταξιούχων που δεν πήραν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς, ανέφερε ο Θ. Σκυλακάκης
Σχετικά Άρθρα
«Αυτή τη στιγμή ο δημοσιονομικός χώρος που προκύπτει φαίνεται να είναι γύρω στα 700 εκατ. ευρώ», εκτίμησε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, εξηγώντας ότι τα νέα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες θα είναι συνάρτηση κυρίως 2 παραγόντων.
Όπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1, «αφενός θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πως θα εξελιχθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο για να αποτυπωθεί με ακρίβεια ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει και αφετέρου, να παρακολουθούμε τις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες αν διατηρηθούν στις σημερινές τιμές θα είναι πολύ θετική εξέλιξη».
Ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα στα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα δοθεί στην ενίσχυση των συνταξιούχων που δεν πήραν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς. 
«Σε κάθε περίπτωση δεν θα κάνουμε προεκλογική διαχείριση της οικονομίας» ε'ιπε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως «τα μόνιμα μέτρα είναι πιο δύσκολα και πιο περιορισμένα από τα έκτακτα».
Ο ίδιος, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε ότι δεν αποτελούν τον «πιο ασφαλή δημοσιονομικό χειρισμό», προσθέτοντας ότι «αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν με τίποτα».

Τα σενάρια που εξετάζονται

Σημειώνεται ότι στα μέτρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, που επεξεργάζει η κυβέρνηση και για τα οποία οι τελικές αποφάσεις θα "κλειδώσουν" τον Φεβρουάριο, περιλαμβάνονται η χορήγηση ενός βοηθήματος εν είδει επιταγής ακρίβειας πριν από το Πάσχα σε ευάλωτες ομάδες και στους συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά και η ενίσχυση και παράταση του market pass.
Εκτιμάται πως είναι βέβαιη η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2023, ενώ δεν αποκλείεται η χορήγηση ενός ακόμα fuel pass αν συνεχιστούν οι αυξήσεις στις τιμές πετρελαίου.     

Για αναβάθμιση από Fitch και επόμενη 4ετία

Κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η οποία έγινε νωρίτερα του αναμενομένου λόγω των πολύ καλών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος, επανέλαβε ότι το στοίχημα της επόμενης τετραετίας είναι «οι καλύτεροι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα», ενώ σημείωσε ότι η ΝΔ θα αναφερθεί λεπτομερώς προεκλογικά στις δεσμεύσεις της για την οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης