Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εκκίνησε ο διάλογος εργοδοτών – ΓΣΕΕ για τον Κατώτατο μισθό - Στα 826 ευρώ ο πήχης για την Συνομοσπονδία

Εκκίνησε ο διάλογος εργοδοτών  – ΓΣΕΕ για τον Κατώτατο μισθό - Στα 826 ευρώ ο πήχης για την Συνομοσπονδία
Οι εργοδοτικές οργανώσεις εμφανίζονται με διαφορετικές προτάσεις, ενώ πιο κοντά στην πρόταση της ΓΣΕΕ είναι η ΓΣΒΕΕ η πρόταση της οποίας για αυξήσεις θα κινείται στο 8%-10% (780 ευρώ)
Σχετικά Άρθρα
Με αίτημα την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 ευρώ η ΓΣΕΕ ξεκίνησε άτυπα τον διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ο οποίος θα κλείσει τον Μάρτιο, ώστε από 1/4/24 να χορηγηθούν οι αυξήσεις, που θα προτείνει ως «μέση λύση» ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.
Την Παρασκευή (3/2) αναμένεται να καταθέσει στην επιτροπή τις προτάσεις η ΓΣΒΕΕ και μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου οι υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ), έτσι ώστε το αργότερο μέχρι 10 Μαρτίου και τον άτυπο διάλογο που θα έχει προηγηθεί, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης να καταθέσει την τελική πρόταση της κυβέρνηση στο υπουργικό Συμβούλιο.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις εμφανίζονται με διαφορετικές προτάσεις, ενώ πιο κοντά στην πρόταση της ΓΣΕΕ είναι η ΓΣΒΕΕ η πρόταση της οποίας για αυξήσεις θα κινείται στο 8%-10% (780 ευρώ). Ο ΣΕΒ δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του ως πάγια τακτική, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετικός διάλογος. Πάντως, είθισται η βιομηχανία να είναι πιο σκληρή από τις υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις. Γύρω στο 7% (763) αναμένεται να κινείται η πρόταση των εμπόρων (ΕΣΕΕ) και γύρω στο 5,5% (753 ευρώ) ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την μελέτη που κατέθεσε στην επιτροπή η ΓΣΕΕ επισημαίνεται ότι το κατώφλι των 826 ευρώ προκύπτει από την συνεκτίμηση ότι από το 60% του διάμεσου μισθού με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του 2021 (τα οποία, ωστόσο, δεν αποδίδουν την έκταση των αδήλωτων μισθών και της παραοικονομίας) που ανταποκρίνεται στο κατώφλι (στατιστικής) φτώχειας.
Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, ο διάμεσος μισθός πλήρους απασχόλησης ήταν το 2021 στα 1.300 ευρώ ανά μήνα.
Κατ’ επέκταση το κατώφλι φτώχειας που αντιστοιχεί στο 60% του διάμεσου μισθού ήταν στα 780 ευρώ, δίχως να ληφθεί υπόψη η επίδραση της ακρίβειας. Συνυπολογίζοντας μόνο τον προσδοκώμενο πληθωρισμό του 2023, ώστε να αποφευχθεί μια νέα απώλεια αγοραστικής δύναμης, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να ανέλθει στα 826 ευρώ. Επίσης, από το προσδοκώμενο, βάσει των επίσημων στοιχείων, πληθωρισμό για το 2023. Πληθωρισμός ο οποίος σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ προβλέπεται να κυμανθεί στο 6%.
Εκτιμά δε, ότι η ουσιαστική ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του ποσοστού κάλυψης των εργαζομένων από συλλογική σύμβαση εργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των κλαδικών μισθών ομαλοποιώντας τη στατιστική κατανομή των μισθών σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού.
Να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση και την αποστολή των εκθέσεων στην επιτροπή, όλα τα υπομνήματα με τις προτάσεις θα διαβιβαστούν στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη σχεδίου πορίσματος έως τα τέλη του μήνα.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης