Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ρίχνει «γερό» πρόστιμο σε αλυσίδα super market - Ο πληθωρισμός κάτω από 7%

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ρίχνει «γερό» πρόστιμο σε αλυσίδα super market - Ο πληθωρισμός κάτω από 7%
Σε καθοδική πορεία ο πληθωρισμός - Ο ρόλος του καλαθιού του καταναλωτή
Στον «τάκο» βγαίνει ισχυρή αλυσίδα σούπερ μάρκετ από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων διότι παραβίασε του κανόνες του περιθωρίου κέρδους και αναμένεται να πέσει «γερό» πρόστιμο.
Η ολοκλήρωση της έρευνας πιθανότατα να οδηγήσει στη δημοσιοποίηση του ονόματος της αλυσίδας δημιουργώντας τριγμούς στο λιανεμπόριο.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν πρόκειται να χαριστεί, με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη φέρεται αποφασισμένος με την οριστικοποίηση των στοιχείων της έρευνας να ακολουθήσει η δημοσιοποίηση του προστίμου όπως και το όνομα της αλυσίδας διότι το πρόστιμο ξεπερνά κατά πολύ τις 50.000 ευρώ.
Η αγωνία όπως και ο σκοπός του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη είναι να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός όπως αυτός αποτυπώνει την άνοδο των τιμών σε βασικά είδη διατροφής.
Το βασικό εργαλείο για τον περιορισμό ανόδου των τιμών στα τρόφιμα είναι το καλάθι του νοικοκυριού το οποίο συμπληρώνει 4 μήνες ζωής.
Η συνολική εικόνα του καλαθιού με βάση τα στοιχεία του e- katanalotis δείχνουν ότι το καλάθι συνέβαλε κατά 11,9% στη μείωση του πληθωρισμού και σε επίπεδο μήνα κινείται κοντά στο 3% στην αγορά των τροφίμων.

Ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου θα κινηθεί κάτω του 7%....

Η Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου αναμένεται με ενδιαφέρον διότι στις 12 το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου 2023.
Να σημειωθεί ότι ο εναρμονισμένος δείκτης με βάση την Eurostat για την Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 7,2% από 7,6% του Δεκεμβρίου.
Η μηνιαία μεταβολή του ΔΤΚ επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από τη Διατροφή και τα αλκοολούχα ποτά όταν η στάθμιση τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν στο 210,62%.
Ακολούθησε η Στέγαση με 161,24% και οι Μεταφορές 137,6 %.

Η Eurostat κατεβάζει το ΔΤΚ της Ελλάδος

Τα στοιχεία της Eurostat προμηνύουν ότι ο εθνικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα σημειώσει αποκλιμάκωση με τη διατροφή να εμφανίζεται σε πτώση.
Να σημειωθεί ότι στη Γερμανία ο δείκτης τροφίμων ενισχύθηκε κατά 20,7% τον Ιανουάριο του 2023, η Πορτογαλία στα τρόφιμα είχε άνοδο 18,4% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023, στην Ολλανδία τα τρόφιμα ενισχύθηκαν κατά 17% και στη Γαλλία κατά 12%.
Το υπουργείο Ανάπτυξης και ο προσωπικά ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης θα αναζητά τη συμμετοχή του καλαθιού στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ το οποίο για 14η εβδομάδα συμμετέχει στην αγορά σε ποσοστό 80% δίνοντας σταθερότητα στις τιμές βασικών προϊόντων για τα νοικοκυριά.

Αναλυτές εκτιμούν ότι εθνικός ΔΤΚ θα γράφει υποχωρήσει κάτω από το 7% τον Ιανουάριο του 2023 σημειώνοντας σημαντική αποκλιμάκωση.
Τέλος να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της IRI το λιανεμπόριο τη χρονιά που πέρασε αναπτύχθηκε κατά 6,2% στα 8,56 δις ευρώ ενώ οι όγκοι πωλήσεων σημείωσαν πτώση 0,9%.
Τα τυποποιημένα προϊόντα (fixed barcode) σημείωσαν άνοδο 5,8% και τα χύμα (με το ζύγι) 7,5%.
Το μερίδιο των τυποποιημένων προϊόντων ανήλθε σε 76,3% και των χύμα σε 23,7%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης