Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Πακέτο» Φεβρουαρίου: Η εισπραξιμότητα φόρων 2,5 δισ. ευρώ είναι το κλειδί για τα μέτρα - Αγωνία στην κυβέρνηση

«Πακέτο» Φεβρουαρίου: Η εισπραξιμότητα φόρων 2,5 δισ. ευρώ είναι το κλειδί για τα μέτρα - Αγωνία στην κυβέρνηση
Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τις ταμειακές ροές καθώς υπάρχει φόβος και ανησυχία που πηγάζουν από το ενδεχόμενο μιας απότομης στάσης των πληρωμών
Σχετικά Άρθρα
Με το βλέμμα στα ταμεία βρίσκεται η κυβέρνηση σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να παίξει τα ρέστα της και να εκμαιεύσει την πολιτική επιείκεια των ψηφοφόρων.
Το φιλολαϊκό πρόσωπο με παροχές και ελαφρύνσεις της τελευταίας στιγμής που επιδιώκει το Μαξίμου σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο προϋποθέτει χαμηλότερο πρωτογενές έλλειμμα στην περιοχή του 1,3% του ΑΕΠ για το 2022 έναντι επικαιροποιημένης πρόβλεψης για 1,6% του ΑΕΠ με την είσπραξη εσόδων από φόρους ύψους 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Είναι φόροι που έρχονται σαν ουρά από το προηγούμενο οικονομικό έτος, αλλά η συμβολή τους στον υπό διαμόρφωση δημοσιονομικό χώρο είναι εξαιρετικά σημαντική. Πρόκειται για τις δύο τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος (φυσικών και νομικών προσώπων), του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας του 2023, καθώς η έγκαιρη πληρωμή τους θα επιτρέψει τη λήψη νέων μέτρων στήριξης μετά το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και θα υπάρξει πλήρης εικόνα για τον περσινό προϋπολογισμό.

Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τις ταμειακές ροές καθώς υπάρχει φόβος και ανησυχία που πηγάζουν από το ενδεχόμενο μιας απότομης στάσης των πληρωμών η οποία θα ανατρέψει τον σχεδιασμό και θα θέσει σε κίνδυνο τον στόχο για κουμπαρά 1,2 δισ. ευρώ μέχρι τις εκλογές.

Σημειώνεται ότι στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2022 ο προϋπολογισμός έκλεισε με οριακή υπέρβαση στα έσοδα από φόρους, σημειώνοντας αύξηση κατά μόλις 81 εκατ. ευρώ στα 55,2 δισ. ευρώ, θέτοντας το οικονομικό επιτελείο σε συναγερμό καθώς ο Δεκέμβριος κινήθηκε κάτω του μετρίου. Μάλιστα αν δεν υπήρχαν τα 367 εκατ. ευρώ της ένεσης από την έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Εν τέλει η παρτίδα σώθηκε από τις δαπάνες με την «κοπή» 1,9 δισ. ευρώ στο δωδεκάμηνο.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη στο Γενικό Λογιστήριο έχουν κινητοποιηθεί προχωρώντας σε ασκήσεις για την εμπρόθεσμη πληρωμή των φόρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ που αναμένονται στο πρώτο δίμηνο, οι οποίες προβλέπουν τα εξής:

ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ: Από τα 820 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο των δύο τελευταίων δόσεων (410 εκατ. ευρώ η κάθε μία) εκτιμάται ότι θα πληρωθούν τα 620 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 75% του φόρου εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα.

ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Η άσκηση βασίζεται στην εμπρόθεσμη είσπραξη του 90% του φόρου εισοδήματος από τα νομικά πρόσωπα, πράγμα που σημαίνει ότι από το 1,160 δισ. ευρώ που έχει βεβαιωθεί για Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα εισρεύσει περίπου 1,040 δισ. ευρώ στα ταμεία.

ΕΝΦΙΑ: Από τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2022 αναμένονται εισπράξεις 360 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 80% των 440 εκατ. ευρώ.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Οριακές ταμειακές διαρροές από τα τέλη κυκλοφορίας αναμένουν στο Γενικό Λογιστήριο. Ο εισπρακτικός στόχος προβλέπει 1,217 δισ. ευρώ από τέλη και οι ιδιοκτήτες οχημάτων και μοτοσικλετών έχουν πληρώσει ένα ποσό που φτάνει στα 731 εκατ. ευρώ, με το υπόλοιπο της οφειλής να ανέρχεται στα 486 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η προθεσμία για τα τέλη εκπνέει τέλος Φεβρουαρίου, ενώ η εκπρόθεσμη πληρωμής τους όπως και η μη καταβολή τους επισύρουν πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης