Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πάνω από 2.000 αιτήσεις την ημέρα για την επιδότηση του 50% του επιτοκίου από τις τράπεζες

Πάνω από 2.000 αιτήσεις την ημέρα για την επιδότηση του 50% του επιτοκίου από τις τράπεζες
Σε έξι ημέρες υποβλήθηκαν πάνω από 14.000 αιτήσεις...
Σχετικά Άρθρα
«Βροχή» πέφτουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης κατά 50% των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων των τραπεζών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχουν ξεπεράσει τις 14000 από τις αρχές Φεβρουαρίου οι οποίες έχουν υποβληθεί στην ιστοσελίδα https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-eualotou-opheilete /.
Ο ακριβής αριθμός των αιτήσεων μέχρι αργά χθες το απόγευμα ήταν 14.088. Ο χρόνος έκδοσης της βεβαίωσης του ευάλωτου δανειολήπτη θα απαιτήσει τουλάχιστον 10 εργάσιμες ημέρες διότι μέσω της πλατφόρμας θα αντληθούν τα δικαιολογητικά των ενδιαφερόμενων
Η μεγάλη συμμετοχή των δανειοληπτών στο πρόγραμμα των ευάλωτων δανειοληπτών επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα του προγράμματος το οποίο δημιουργήθηκε μετά από απαίτηση του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα προς τις συστημικές τράπεζες να δώσουν «χείρα βοήθειας» στα νοικοκυριά που πλήττονται από την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Να σημειωθεί ότι τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν «αγγίξει» το 5% και οι μηνιαίες δόσεις αυξήθηκαν έως 200 ευρώ όταν το υπόλοιπο του δανείου ανέρχεται σε 150.000 ευρώ.
Η νέα και έμπειρη Ειδική Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους κα Θεώνη Αλαμπάση αφού συμμετείχε ως προϊσταμένη της νομικής υπηρεσίας στην ΕΓΔΙΧ από το 2016, λέει στο ΒΝ ότι για πρώτη φορά υλοποιείται μια συνεργασία με τις τράπεζες που αναλαμβάνουν το κόστος της επιδότησης των ευάλωτων νοικοκυριών και το υπουργείο Οικονομικών να συνεισφέρει σε επίπεδο υποδομών όπως είναι η πλατφόρμα. Η κα Θεώνη Αλαμπάση σημειώνει ότι η τρέχουσα συνεργασία παράγει θετικά αποτελέσματα υπέρ των οφειλετών με την έννοια ότι ο πολίτης επωφελείται από την ταχεία ηλεκτρονική αίτηση σε πλατφόρμα του κράτους για να συμμετάσχει σε πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από τις τράπεζες.
Στελέχη τραπεζών με την εφαρμογή του προγράμματος εκτιμούν ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων θα ανέλθει σε 30.000
Τα ποσά της επιδότησης –που θα διαρκέσει 12 μήνες- θα ξεκινήσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους από τον Απρίλιο. Το σύνολο της δαπάνης για την υποστήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών θα καλυφθεί, από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

alampash.JPG
Η Ειδική Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους κα Θεώνη Αλαμπάση

Επιδότηση θα λάβουν τα ευάλωτα νοικοκυριά με τις εξής προϋποθέσεις:

Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.
Για τις μονογονεϊκές οικογένειες ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.
Επίσης στο νοικοκυριό με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης