Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η τιμή της λαγάνας αυξήθηκε κατά 133% τα 13 τελευταία χρόνια - Που κυμαίνονται οι τιμές των θαλασσιών

Η τιμή της λαγάνας αυξήθηκε κατά 133% τα 13 τελευταία  χρόνια - Που κυμαίνονται οι τιμές των θαλασσιών
Το ΥΠΕΝ δίνει επιδοτήσεις αλλά οι τιμές των προϊόντων δεν πέφτουν
Σχετικά Άρθρα
Ασκήσεις που ισοδυναμούν με αυτές της «άρσης βαρών» κάνουν τα νοικοκυριά για να αντέξουν το επιπλέον «βάρος» που τους προσθέτει η ακρίβεια.
Οι τιμές των προϊόντων της Σαρακοστής σε όλα τα είδη είναι «τσιμπημένες» η αγορά τροφίμων εξαιτίας τη βίαιης άνοδο των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας.
Η τιμή της λαγάνας το 2010 είχε από 1,5 έως 2 ευρώ, το 2015 η τιμή της ήταν στο από 2,5 έως 2,8 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τιμή της λαγάνας έχει αυξηθεί κατά 133% τα τελευταία 13 χρόνια.
Την ερχόμενη Δευτέρα η τιμή της λαγάνας δεν θα ξεπεράσει τα 3, 5 ευρώ των 750 γραμμαρίων λέει ο πρόεδρος των αρτοποιών κ. Μιχάλης Μούσιος.
Σε σχέση με πέρυσι η αύξηση δεν μπορεί να είναι υψηλότερη σε σχέση με την τιμή που είχε πριν από το Σεπτέμβριο του 2021 διότι παραμένει σε εφαρμογή η διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που δεν δικαιολογεί τη μεταβολή του ποσοστού κέρδους αν δεν δικαιολογείται με τιμολόγια αγορών πρώτης ύλης όπως είναι το αλεύρι, σουσάμι, τα οποία έχουν ενισχυθεί ως 70%.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών υποστηρίζει ότι οι φούρνοι της γειτονιάς έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της αγοράς τα οποία μεταξύ των άλλων επιβάλλουν να συντηρήσουν την πελατειακή τους. Σημειώνοντας ότι ειδικά την Καθαρά Δευτέρα η παραδοσιακή λαγάνα, λειτουργεί ως εργαλείο αύξησης του τζίρου με ένα σταθερό και σχετικά χαμηλό κέρδος που δεν ξεπερνά το 10%.

Το ΥΠΕΝ δίνει επιδοτήσεις αλλά οι τιμές των προϊόντων δεν πέφτουν

Τη ίδια στιγμή το ΥΠΕΝ δίνει μηνιαία επιδότηση στις επιχειρήσεις κάτω από 35 KVA. Τα τιμολόγιο Γ21 της ΔΕΗ για τον Μάρτιο διαμορφώνεται στα 0,20 λεπτά ανά KWh. Μετά την κρατική επιδότηση μπορεί να διαμορφωθεί κάτω από τα 0,17 λεπτά.
Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο το κόστος ήταν στα 0,80 λεπτά η οποία μετά τη επιδότηση υποχώρησε στα 0,19 λεπτά ανά KWh. Τα τιμολόγια ρεύματος παρέμειναν ψηλά για τις επιχειρήσεις μετά την επιδότηση. Η τελική τιμή ανά KWh ήταν στα 0,35 λεπτά ανά KWh. Τον περασμένο Φεβρουάριο η τιμή χρέωσης ήταν στα 0,18 λεπτά ανά KWh για μηνιαίες καταναλώσεις ως 2000 KWh. Για υψηλότερες καταναλώσεις η τιμή στα 0,20 λεπτά να KWh.
Η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας ακόμη δεν έχει διαμορφώσει κλίμα σταθεροποίησης στη αγορά όταν οι ανοδικές τάσεις των τιμών των προϊόντων συνεχίζονται.

Οι τιμές των θαλασσινών....

Την Καθαρά Δευτέρα θα έχουν την τιμητική τους τα θαλασσινά στο Σαρακοστιανό τραπέζι. Ένα μέσο χταπόδι των 800 γραμμαρίων μέχρι ένα 1 κιλό κοστίζει 14 ευρώ όταν το βάρος είναι μεγαλύτερο η τιμή λιανικής διαμορφώνεται στα 18 ευρώ,. Η ψιλή γαρίδα τιμολογείται στα 5,9 ευρώ, γαρίδα με μεγαλύτερο μέγεθος στα 6,7 ευρώ. Οι τιμές ανεβαίνουν ανάλογα με το μέγεθος.
Πάντως τα σούπερ μάρκετ στην κατηγορία των κατεψυγμένων θα κινηθούν «επιθετικά» ρίχνοντας τις τιμές , στα καλαμαράκια στις σουπιές στα ανάμεικτα θαλασσινά έτσι τα φρέσκα έναντι των κατεψυγμένων θα έχουν σημαντική απόκλιση στις τιμές.
Οι καταναλωτές μέσα από την ιστοσελίδα του e- katanalotis μπορεί να διαβάσουν τα προσφορές των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης