Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παγιώνεται η μεγάλη ακρίβεια στα τρόφιμα - Αυξήσεις έως 25,2% στα βασικά είδη διατροφής

Παγιώνεται η μεγάλη ακρίβεια στα τρόφιμα - Αυξήσεις έως 25,2% στα βασικά είδη διατροφής
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το πληθωριστικό κύμα στα τρόφιμα δεν θα καταλαγιάσει
Σχετικά Άρθρα
Ασίγαστη καίει η φωτιά της ακρίβειας στα τρόφιμα, πλήττοντας με σφοδρότητα τα εισοδήματα των νοικοκυριών, καθώς παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 6,1% τον Φεβρουάριο από 7% τον Ιανουάριο, οι αυξήσεις στα βασικά είδη κινήθηκαν με υπερδιπλάσια ταχύτητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι μέσες ανατιμήσεις στην ομάδα των ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών τρέχουν με 14,8% έναντι 7,1% το 2022.

Δεν θα καταλαγιάσει

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το πληθωριστικό κύμα στα τρόφιμα δεν θα καταλαγιάσει καθώς οι τιμοκατάλογοι των προμηθευτών και βιομηχανιών που καταφθάνουν στις αλυσίδες λιανικής περιέχουν νέες ανατιμήσεις έως και 10% σε ευρύ φάσμα ειδών πρώτης ανάγκης που έρχονται ως αποτέλεσμα της αύξησης στο κόστος παραγωγής το προηγούμενο διάστημα.
Οι νέες τιμές θα περάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ τις επόμενες εβδομάδες και θα επιδεινώσουν την «αιμορραγία» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ξεφουσκώνει το καλάθι του νοικοκυριού

Την ίδια ώρα ξεφουσκώνει το μέτρο με το «καλάθι του νοικοκυριού» με τους καταναλωτές να μην δίνουν τη σημασία που έδιναν στην αρχή ρίχνοντας βάρος στο Market Pass καθώς αύριο είναι η τελευταία προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τους υπόχρεους.
Στο υπουργείο Οικονομικών αφήνουν παράθυρο για επέκταση της χρονικής διάρκειας του Μarket Pass έως τον Οκτώβριο ή και τα τέλη του έτους σε περίπτωση που η κούρσα στις τιμές των τροφίμων συνεχιστεί αλλά αυτή είναι μία απόφαση που θα ληφθεί μετά τις εκλογές και σε συνάρτηση με τα περιθώρια για παροχές που θα υπάρχουν στον προϋπολογισμό και του στόχου που έχει τεθεί φέτος για τα πλεονάσματα.

Πληθωριστικό κύμα

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι θετική επίδραση στον πληθωρισμό άσκησαν η εξασθένηση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια και τις επικοινωνίες (μειώσεις 1,5% στις τηλεφωνικές υπηρεσίες) καθώς σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες επήλθε επιτάχυνση για το μήνα Φεβρουάριο.
Ειδικότερα σε ετήσια βάση οι μέσες αυξήσεις στην ομάδα διατροφή ανήλθαν στο 14,8% με τα γαλακτοκομικά και τα αυγά να πωλούνται ακριβότερα κατά 25,2%,να ακολουθούν τα έλαια και λίπη με 22,9%,τα κρέατα με 20%, το ψωμί και τα δημητριακά με16,8%, ο καφές, το κακάο, το τσάι με13%, η ζάχαρη, οι σοκολάτες, τα γλυκά και τα παγωτά με 9,2%, τα αναψυκτικά και οι χυμοί με 9%, τα λαχανικά με 8,6% και τα ψάρια με 2,6%.
Στην κατηγορία διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες η μέση έφθασε το 10,5%, σε ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια 8,1% (αύξηση 13,9% στο πακέτο διακοπών) σε ένδυση και υπόδηση 7,1%, στις μεταφορές 6,5% (τα εισιτήρια στα αεροπλάνα αυξήθηκαν κατά 47,6% και στα πλοία κατά 26,7%, η μεταφορά επιβατών με ταξί κατά 32,9%), στην υγεία 5,3% και στην εκπαίδευση 2,2%.
Στην ομάδα στέγαση ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός - 4,9% καθώς τον Φεβρουάριος οι τιμές στον ηλεκτρισμό μειώθηκαν 22,4% σε σχέση με περσινό μήνα και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 5,1%.
Αντίθετα, αυξήθηκαν σε φυσικό αέριο 37,1%, στερεά καύσιμα 25,3%, υγραέριο 15% και κατά 2% στα καύσιμα και τα λιπαντικά.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης