Τελευταία Νέα
Οικονομία

Άδωνις Γεωργιάδης. Όλοι θέλουν τη μείωση του ΦΠΑ αλλά δεν αποδίδει - Έρευνα του ΕΚΠΑ για το καλάθι του νοικοκυριού.

Άδωνις Γεωργιάδης. Όλοι θέλουν τη μείωση του ΦΠΑ αλλά δεν αποδίδει -  Έρευνα του ΕΚΠΑ για το καλάθι του νοικοκυριού.
Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης έδωσαν στη δημοσιότητα έρευνα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Philips University Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου
Σχετικά Άρθρα
Επιστροφή στην κανονικότητα επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την επαναφορά στο προσκήνιο του καλαθιού του νοικοκυριού και την μάχη που δίνει η κυβέρνηση κατά της ακρίβειας.
Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης έδωσαν στη δημοσιότητα έρευνα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Philips University Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου.
Τα συμπεράσματα για το καλάθι του νοικοκυριού ήταν αισιόδοξα για τους καταναλωτές και για την ηγεσία όταν 12 σούπερ μάρκετ που συμμετείχαν στην έρευνα των δυο πανεπιστημίων προσφέρουν προϊόντα μέσα από το καλάθι τα οποία είναι με τιμές μειωμένες από -3,34% έως - 22,18%. Οι τιμές των προϊόντων του καλαθιού κατά μέσο όρο ήταν χαμηλότερες κατά 12%.
Η έρευνα των στοιχείων συμπεριέλαβε από την 1η έως την 15η εβδομάδα εφαρμογής του καλαθιού όταν το καλάθι τρέχει στην 21η εβδομάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρουσίαση των στοιχείων, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδη αφιέρωσε αρκετό χρόνο στο αντίλογο που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας ότι η μείωση του ΦΠΑ θα είχε αποτελέσματα, τα οποία όμως αμφισβήτησε ο υπουργός.

ΦΠΑ και καλάθι του νοικοκυριού.


Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Ισπανία από αρχές του έτους μηδένισε το ΦΠΑ στα τρόφιμα αλλά οι τιμές των προϊόντων αυξήθηκε κατά 4,5% ενώ στην Ελλάδα που δεν πείραξε το ΦΠΑ η άνοδος ήταν στο 2,5%, σημειώνοντας ότι για ανακουφίσει τα νοικοκυρά έβαλε σε εφαρμογή το market pass.
Ο υπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι «ο Φ.Π.Α. είναι έμμεσος φόρος που σχετίζεται στενά με το επίπεδο (τον όγκο) της κατανάλωσης. Η μείωσή του συνεπώς θα ευνοούσε αναλογικά περισσότερο όσους αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων διατροφής και κυρίως τα νοικοκυριά μεγαλύτερου εισοδήματος αλλά και τις επιχειρήσεις εστίασης.
Πρόσθεσε πως η μείωση του Φ.Π.Α και των ειδικών φόρων κατανάλωσης αναφέρεται συχνά ως μία εύκολη «μαγική» λύση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ωστόσο δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ ως μέτρο από καμία πολιτική δύναμη που έχει εμπλακεί στη διακυβέρνηση της χώρας και που επικαλείται το μέτρο αυτό, ακριβώς επειδή εκτός από αναποτελεσματικό στην πράξη είναι επιζήμιο για τη δημοσιονομική ισορροπία του κράτους.»

Άδωνις Γεωργιάδης Όλοι θέλουν τη μείωση του ΦΠΑ αλλά δεν είναι αποτελεσματικό.

Ωστόσο σε ερώτηση του ΒΝ ότι οι καταναλωτές θα επιθυμούσαν τη μείωση του ΦΠΑ , ο υπουργός αναγνώρισε ότι δεν «Υπάρχει άνθρωπος που θα τον ρωτήσεις: «θέλεις να μειωθεί ο ΦΠΑ» και θα σου πει «όχι»; Δηλαδή εμένα αν μου πείτε αν θέλω ως καταναλωτής να μειωθεί ο ΦΠΑ, θα σας πω όχι;
Και σημείωσε ότι « Εδώ συζητάμε τι πραγματικά δουλεύει. Δηλαδή όταν ο Γαλιλαίος έλεγε η γη γυρίζει, αν έκαναν δημοσκόπηση αν η γη είναι επίπεδη ή στρογγυλή ο κόσμος τι θα έλεγε; Επίπεδη θα έλεγε. Ήταν επίπεδη η γη επειδή το έλεγε ο κόσμος; Άλλο το ένα
άλλο το άλλο».
Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε τα καλάθι του «Νονού» με λαμπάδες με λούτρινα παιχνίδια , αυγά και αρκετά παιχνίδια. Ο υπουργός αναμένεται να προσθέσει στο καλάθι και τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι και βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κεντρική Αγορά Κρεάτων τη Βαρβάκειο να προσφέρουν τον οβελία σε τιμή χαμηλότερη από πέρυσι.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης