Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μητσοτάκης: Έκπτωση ΕΝΦΙΑ 10% υπό όρους, Freedom Pass 150 ευρώ για κάθε νέο στα 18, αύξηση στο επίδομα τέκνων στο Δημόσιο

Μητσοτάκης: Έκπτωση ΕΝΦΙΑ 10% υπό όρους, Freedom Pass 150 ευρώ για κάθε νέο στα 18, αύξηση στο επίδομα τέκνων στο Δημόσιο
Θεματική συζήτηση του πρωθυπουργού με  πολίτες για την οικονομία - Οι τρεις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη
Σχετικά Άρθρα
Σε τρεις αναμενόμενες εξαγγελίες προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Κυριακής (7/5/2023) σε θεματική συζήτηση που είχε με πολίτες στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας.
Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού αφορούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τους οποίους προβλέπει έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ εφόσον ασφαλίσουν τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών.
Τους νέους 18 ετών με τη θεσμοθέτηση του Freedom Pass με 150 ευρώ τον χρόνο για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές.
Και τους δημοσίους υπαλλήλους με αύξηση του επιδόματος για τα παιδιά.

Ειδικότερα:

1) Θεσμοθετείται το Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ' έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Κόστος 30 εκατ. ευρώ κατ' έτος.

2) Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές. Κόστος: 40 εκατ. ευρώ.

3) Αναμορφώνεται το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά δηλαδή από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ για τα δυο παιδιά σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα τρία παιδιά στα 170, με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024. Κόστος 500 εκατ. ευρώ.

«Πρώτο Ένσημο»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και του επιπέδου των μισθών.
«Η ανεργία είναι η μεγαλύτερη μορφή κοινωνικής αδικίας», τόνισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική από το να βοηθήσουμε έναν άνεργο να βρει δουλειά.
Κι αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο η ΔΥΠΑ μπορεί να βοηθήσει μέσα από μια σειρά από προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας.
Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για το «Πρώτο Ένσημο» και τόνισε πως η ουσία της πολιτικής του είναι η βελτίωση του επιπέδου των μισθών, τονίζοντας ότι πρέπει μια κυβέρνηση να επεμβαίνει και στην αύξηση των μισθών αλλά και του διαθέσιμου εισοδήματος μέσω της μείωσης των φόρων.

Επενδύσεις και αυξήσεις μισθών 25%

«Εξαρχής στο επίκεντρο της οικονομικής μας πολιτικής ήταν και παραμένουν οι επενδύσεις, ξένες επενδύσεις, εγχώριες, μεγάλες επενδύσεις, μικρές επενδύσεις, διότι μόνο μέσα από τις επενδύσεις μειώνεται η ανεργία και μπορεί τελικά να βελτιωθεί και το επίπεδο των μισθών στη χώρα μας», ανέφερε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που μετέχει σε συζήτηση με πολίτες με θέμα την οικονομία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Μίλησε μάλιστα για έναν χώρο εμβληματικό και συμβολικό, αυτό των Ναυπηγείων της Ελευσίνας επισημαίνοντας πως έχει πια ξεκαθαρίσει το επενδυτικό τοπίο, τα ναυπηγεία λειτουργούν και θα προστεθούν και νέες θέσεις εργασίας.
«Μπορούμε να επιτύχουμε μέσα στην επόμενη τετραετία να αυξήσουμε το μέσο επίπεδο των μισθών κατά 25% περίπου, να πάει ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ, ο κατώτατος να προσεγγίσει τα 950 ευρώ», τόνισε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι σήμερα η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει ξεπεράσει τελικά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της πρώτης τετραετίας.
Αναφέρθηκε και στον κλάδο της τεχνολογίας όπου επίσης γίνονται σημαντικές επενδύσεις και υπογράμμισε εισαγωγικά όπως είπε ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας.
«Μπορέσαμε και δημιουργήσαμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για μία σοβαρή κοινωνική πολιτική διότι τελικά όλες οι πολιτικές για τις οποίες μιλάμε για την επόμενη τετραετία στηρίζονται πάνω στην οικονομία. Αν η οικονομία δεν αναπτύσσεται με 3% εκτιμούμε ετησίως δηλαδή με ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τότε δεν μπορούμε να παράγουμε πλούτο τον οποίο στη συνέχεια είναι δικιά μας η ευθύνη για το πώς θα τον διανείμουμε», υπογράμμισε.
«Να προσεγγίσουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα το μέσο όρο της Ευρώπης παντού», ανέφερε ως πρωταρχικό στόχο, ο πρωθυπουργός. «Το κλειδί για να μπορούμε να πετύχουμε αυτό το στόχο είναι η γρήγορη ανάπτυξη, φυσικά πάντα σε κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας για να μην ξαναζήσουμε ποτέ αυτά τα οποία ζήσαμε την τελευταία δεκαετία».

Ναυπηγεία

Σε ερώτηση για τη δυνατότητα απορρόφησης των ανέργων, από εργαζόμενο των Ναυπηγείων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως πάντα του έκανε εντύπωση πώς μπορεί να έχουμε το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο και να στέλνουμε τα πλοία μας για βασικές επισκευές σε γειτονικές χώρες και επιχειρήσεις με τόση ιστορία και εργαζόμενους που αγαπούν τη δουλειά του να βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας σε συνθήκες αβεβαιότητας.
«Αυτό που έγινε εδώ είναι τόσο σημαντικό γιατί σηματοδοτεί ότι μπορούμε να μπούμε σε κλάδους από τους οποίους νομίζαμε ότι είχαμε βγει ουσιαστικά εδώ και δεκαετίες και να είμαστε ανταγωνιστικοί», τόνισε.
Υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Μίλησε για το παράδειγμα ενός κλάδου που καταφέραμε να αναστήσουμε και μπορούμε να είμαστε και πρωταγωνιστές. Επεσήμανε ότι με την ανάπτυξη ολόκληρου του κλάδου των ναυπηγείων αλλά και τον υποστηρικτικό κλάδο της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας μπορούμε να έχουμε δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.


ΣΥΡΙΖΑ: Ντίλερ ασφαλιστικών εταιρειών

Δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με αφορμή τις εξαγγελίες του στην Ελευσίνα.
«Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι τις εκλογές προλαβαίνει να δώσει κάτι παραπάνω στους 18άρηδες, μπας και εξαγοράσει τη ψήφο τους, γιατί με ένα 150άρι που μέσα στον πανικό του έταξε σήμερα, δεν αρκεί για να τον γλιτώσει στις κάλπες», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
«Κατά τα άλλα εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ως ντίλερ ασφαλιστικών εταιρειών.
Δεν δίστασε να προτρέψει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να προβούν σε ασφάλεια φυσικών καταστροφών προκειμένου να γλιτώσουν ΕΝΦΙΑ 10%.
Η μόνη του έγνοια για ακόμη μια φορά να ευνοήσει τις ασφαλιστικές εταιρείες, εκεί όπου το ’’επιτελικό κράτος του’’ είναι απόν.
Και δεν διστάζει ούτε μπροστά στις φυσικές καταστροφές να εξυπηρετεί συμφέροντα.
Στις 21 Μαΐου όμως, μπαίνει οριστικό τέλος τόσο στη στοχοποίηση και υποτίμηση των νέων, όσο και στις εξυπηρετήσεις των μεγάλων συμφερόντων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης