Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αλλάζει η ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων για τα ενεργειακά χρέη - Τι προβλέπει το σχέδιο για την ένταξη περισσότερων οφειλετών

Αλλάζει η ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων για τα ενεργειακά χρέη - Τι προβλέπει το σχέδιο για την ένταξη περισσότερων οφειλετών
Το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες και με μεγάλες πιθανότητες να τεθεί σε ισχύ θέτει ως κεντρική προτεραιότητα την ένταξη μεγαλύτερου αριθμού οφειλετών στη ρύθμιση καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερομένων μένει σήμερα εκτός
Σχετικά Άρθρα
Την αναδρομική βελτίωση των όρων της ρύθμισης των 36-72 δόσεων για τα ενεργειακά χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 προβλέπει σχέδιο για την αύξηση της περιμέτρου των οφειλετών που θα βρει στο συρτάρι ο νέος υπουργός Οικονομικών.
Το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες και με μεγάλες πιθανότητες να τεθεί σε ισχύ θέτει ως κεντρική προτεραιότητα την ένταξη μεγαλύτερου αριθμού οφειλετών στη ρύθμιση καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερομένων μένει σήμερα εκτός.

Ο κόφτης

Είναι χαρακτηριστικό ότι 8 στους 10 οφειλέτες που υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής «κόβονται» από το σύστημα της ΑΑΔΕ εξαιτίας των αυστηρών προϋποθέσεων που έχουν θεσπιστεί με βασικότερη αυτήν που προβλέπει τη μη ύπαρξη αρρύθμιστων οφειλών την 1η Νοεμβρίου του 2021, ακόμη και αν αυτή είναι της τάξης του ενός ευρώ.
Ο όρος αυτός λειτουργεί ως «κόφτης» πολλών οφειλετών αποκλείοντάς τους από τη νέα ρύθμιση. Ωστόσο υπάρχει και δεύτερος περιορισμός που αποκλείει την πρόσβαση σε όσους είχαν απλήρωτες δόσεις από προηγούμενες ρυθμίσεις την 1η Νοεμβρίου 2021.Την ίδια ώρα παρουσιάζονται δυσκολίες και στην αναβίωση των 100-120 δόσεων λόγω της υποχρεωτικής καταβολής των δύο δόσεων που τελούν ως προϋπόθεση για να «επιβιβαστεί» κάποιος στη ρύθμιση.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πέρα από τις εντάσεις και τα επικριτικά σχόλια από την Κομισιόν, στόχος είναι να δοθεί μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία στους φορολογούμενους που επιθυμούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Συγχρόνως ασκούνται πιέσεις για κάτι καλύτερο από τους φορείς τις αγοράς καθώς χιλιάδες μικρομεσαίοι δεν έχουν «πού να στρίψουν» από το βάρος των οφειλών, ενώ από το καλοκαίρι θα αρχίσουν να τρέχουν οι νέες φορολογικές υποχρεώσεις.
«Η πλειονότητα των μικρομεσαίων βρίσκεται σήμερα σε τέτοια οικονομική κατάσταση που πολλοί δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν, διακυβεύοντας το μέλλον και τη λειτουργία της επιχείρησης», τονίζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με αποτέλεσμα «να υπάρξουν συνέπειες για το ελληνικό επιχειρείν και την οικονομία γενικότερα οι οποίες θα επηρεάσουν άμεσα και το κομμάτι της απασχόλησης».

Περιορισμένη απήχηση

Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις ρυθμίσεις επιβεβαιώνουν ότι η απήχηση εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, αφού μόλις 13.900, σε σύνολο 200.000 που είναι οι δυνητικά δικαιούχοι, έχουν υποβάλει αίτηση.
Ειδικότερα για την αναβίωση των 36-72 δόσεων (χρέη πανδημίας) και των 120 δόσεων τα στοιχεία δείχνουν ότι 8.700 φορολογούμενοι υπέβαλαν αίτηση και ξεκίνησαν να πληρώνουν τις δόσεις, με το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσόν να ανέρχεται στα 132 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι που έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων και έχουν την ευκαιρία να επανενταχθούν ανέρχονται σε 190.000, ενώ περίπου 10.000 είναι οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.
Ακόμη πιο αναιμική είναι η ανταπόκριση των φορολογούμενων στο νέο σχήμα των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης. Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση της ρύθμισης 5.200 φυσικά και νομικά πρόσωπα, με το ποσόν που έχει ρυθμιστεί να κινείται οριακά πάνω από τα 133 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης εκπνέει στο τέλος Ιουλίου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης