Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αισιοδοξία για ανάπτυξη έως 3,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2023 - Ο μεγάλος άγνωστος Χ, ο πληθωρισμός των τροφίμων έτρεχε με 11,4%

Αισιοδοξία για ανάπτυξη έως 3,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2023 - Ο μεγάλος άγνωστος Χ, ο πληθωρισμός των τροφίμων έτρεχε με 11,4%
Ο προϋπολογισμός στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου εμφανίζει πλεόνασμα 2,4 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 869 εκατ. ευρώ.
Ένα πρώτο στίγμα για το πώς θα κινηθεί η ανάπτυξη το 2023 και αν θα είναι μεγαλύτερη από την πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας για 2,3% θα αποτελέσουν τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο που θα ανακοινώσει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.
Αρμόδιες πηγές εκφράζουν αισιοδοξία κάνοντας λόγο για ταχύτητες μεταξύ 3% - 3,5% όπως προοιωνίζονται μια σειρά από δείκτες όπως οι επενδύσεις και οι εξαγωγές που σημειώνουν αύξηση και θεωρούνται «κλειδιά» για τον ρυθμό μεγέθυνσης.

Ώθηση από τζίρο επιχειρήσεων και τουρισμό

Καθοριστικό ρόλο για την δυναμική της οικονομίας διαδραματίζουν η αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων αλλά και των εσόδων από τον τουρισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση στο πρώτο φετινό τρίμηνο κατά 63,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 732,9 εκατ. ευρώ.

Πληθωρισμός τρόφιμα

Ο μεγάλος «άγνωστος Χ» στην εξίσωση είναι η κατανάλωση που δείχνει να αντιστέκεται παρά το κύμα ανατιμήσεων στα τρόφιμα που επιτείνει την αιμορραγία στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Ο πληθωρισμός στην ομάδα των τροφίμων έτρεχε με 11,4% τον Απρίλιο οπότε το μεγάλο στοίχημα για το μήνα Μάιο είναι για μία πρώτη συγκράτηση των ανατιμήσεων που θα ανακόψει το ράλι των τιμών σε βασικά προϊόντα από το καλάθι της νοικοκυράς.
Το θετικό είναι ότι οι τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο κινούνται αντίρροπα σημειώνοντας πτώση 17,8% τον Απρίλιο, εξέλιξη που ξεφουσκώνει τον λογαριασμό του δημοσίου για τις ενεργειακές επιδοτήσεις. Ωστόσο οι τιμές απέχουν ακόμη από τα προ κρίσης επίπεδα.

Ένα ακόμα συν

Ένα ακόμη «συν» είναι το ισχυρό carry over του 4ου τριμήνου του 2022 στο πρώτο τρίμηνο του 2023 καθώς λειτουργεί ενισχυτικά για τις επιδόσεις της οικονομίας.
Όλα δείχνουν ότι η ταχύτητα φέτος θα είναι αισθητά υψηλότερη σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 1,8% και την επικαιροποιημένη του Προγράμματος Σταθερότητας για 2,3% καθώς θα ξεπεράσει το 3%, διευκολύνοντας τον δημοσιονομικό χειρισμό για την επίτευξη μεγαλύτερου πλεονάσματος σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα έχει αναθεωρηθεί στο 1,1% του ΑΕΠ το 2023 έναντι αρχικής πρόβλεψης για 0,7% του ΑΕΠ μετά και τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των εσόδων.

Πλεόνασμα

Ο προϋπολογισμός στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου εμφανίζει πλεόνασμα 2,4 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 869 εκατ. ευρώ.
Το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 21,057 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 17,8 δισ. ευρώ προήλθαν από την κατηγορία φόροι - αυξημένοι κατά 1,567 δισ. ευρώ ή κατά 9,7%.
Τμήμα της υπερ-εκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση του φόρου εισοδήματος από τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα (συν 473 εκατ. ευρώ, 5 δισ. ευρώ συνολικά) καθώς η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη (31 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία) ενώ έχουν ξεκινήσει και οι πληρωμές ια τον ΕΝΦΙΑ του 2023.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης