Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΤτΕ: Νέα αύξηση στα επιτόκια - Στο 5,76% το spread μεταξύ νέων καταθέσεων και δανείων

ΤτΕ: Νέα αύξηση στα επιτόκια - Στο 5,76% το spread μεταξύ νέων καταθέσεων και δανείων
Tα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων και των νέων δανείων αυξήθηκαν στο 0,28% και στο 6,04% αντίστοιχα
Αυξήθηκαν τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων και τον Μάιο 2023, με αποτέλεσμα το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων να αυξηθεί στις 5,76 εκατοστιαίες μονάδες (5,76%), σύμφωνα με τα στοιχεια της Τράπεζας της Ελλάδας.
Τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων και των νέων δανείων αυξήθηκαν στο 0,28% και στο 6,04% αντίστοιχα.
Πιο αναλυτικά, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 0,28%.
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,02%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,11%.
Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 1,31%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 23 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,10%.

Χορηγήσεις

Στο σκέλος των χορηγήσεων το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης στο 6,04%.
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 15,01%.
Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 45 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 12,34%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 23 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,83%.
Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 6,42%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,61%.
Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 43 μονάδες βάσης, το Μάιο του 2023, και διαμορφώθηκε στο 5,99%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,13%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης