Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κάρτα Εργασίας και μισθοί στη συνάντηση Άδωνι Γεωργιάδη με ΓΣΕΕ – Επιβεβαίωση για την κατάργηση της ποινής του 30% στους συνταξιούχους

Κάρτα Εργασίας και μισθοί στη συνάντηση Άδωνι Γεωργιάδη με ΓΣΕΕ – Επιβεβαίωση για την κατάργηση της ποινής του 30% στους συνταξιούχους
Συνάντηση Άδωνι Γεωργιάδη με ΓΣΕΕ
Σχετικά Άρθρα
Στις προγραμματικές δηλώσεις μεταφέρεται η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την πλήρη κατάργηση της ποινής του 30% της μείωσης των συντάξεων για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.
Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία του “BN”, λέγοντας ότι το θέμα αυτό θα βρίσκεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τις προγραμματικές δηλώσεις.
Η κυβέρνηση άλλαξε πρίμα και αντί του αναλογικού συστήματος, ανάλογα με τις μέρες εργασίας στην παρακράτηση, δεν θα γίνεται μείωση σύνταξης, την οποία ο συνταξιούχος εργαζόμενος θα λαμβάνει πλήρως και στην Κύρια, αλλά και την Επικουρική. Αντί αυτού, οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν το 10%, εξετάζεται και το 15%, του μισθού τους στον ΕΦΚΑ. Το μέτρο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, αλλά μπορεί να επιφέρει ετήσιο οικονομικό όφελός στους 120.000 εργαζόμενους συνταξιούχους μέχρι και 3.000 ευρώ.
Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα:
- Εργαζόμενος συνταξιούχος με 1.000 ευρώ σύνταξη και 1.000 ευρώ μισθό σήμερα χάνει 300 ευρώ από τις συντάξιμες αποδοχές του. Με τη νέα ρύθμιση, θα καταβάλλει 100 ευρώ από το μισθό του στον ΕΦΚΑ, που αντιστοιχεί σε μηνιαίο όφελος 200 ευρώ. Ετήσιο όφελος 2.400 ευρώ.
- Σε άλλη περίπτωση, με σύνταξη 800 ευρώ και μισθό 1.000 ευρώ, το μηνιαίο όφελος του θα είναι 140 ευρώ (μείωση 30% στη σύνταξη, 240€, μείον 10% του μισθού, 100€). Ετήσιο όφελος 1.680 ευρώ.

Συλλογικές συμβάσεις και κάρτα εργασίας στο επίκεντρο της συνάντησης Άδωνι-ΓΣΕΕ

Σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Εργασίας θα βρεθεί η απλοποίηση του Συστήματος Εργάνη και η καθολική εφαρμογή της ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.
Ο υπουργός Εργασίας έχει μέχρι στιγμής συναντήσει αρκετούς παραγωγικούς φορείς. Το σημείο αιχμής θα είναι πάντως το αίτημα της επαναφοράς του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους, πράγμα που ο κ. Αδωνης Γεωργιάδης, δεν το βλέπει εφικτό για τα επόμενα χρόνια, καθώς βλάπτει όπως λέει την ανταγωνιστικότητα.

Μείωση της κράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης

Αναφορικά με τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που θα σημάνει μία έμμεση αύξηση της σύνταξης κατά 2%-3% για όσους λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ, είπε ότι είναι ανοιχτό και υπό συζήτηση το θέμα.
Το σενάριο προβλέπει μείωση των συντελεστών της ΕΑΣ από το δεύτερο κλιμάκιο και αναλογικότερο τρόπο μετάβασης από κλιμάκιο σε κλιμάκιο, ώστε η περικοπή να είναι πιο ομαλή και πιο δίκαιη. Τα κλιμάκια θα είναι από 1.400€ - 1.700€ με παρακράτηση 3% και από τα 1.701 ευρώ και πάνω οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 2% με τις συντάξεις από 2.300-2.600 ευρώ που θα έχουν αύξηση σε ποσοστό 3%. Από το μέτρο αυτό θα ωφεληθούν περί τους 450.000 συνταξιούχους με συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ.
Σε ότι αφορά το θέμα που ανέκυψε με την απόφαση του ΣτΕ μετά την προσφυγή της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ κατά της τοποθέτησης ιδιωτών σε θέσεις Γεν. Διευθυντών του e-ΕΦΚΑ, ο υπουργός ανέφερε ότι θα μελετήσει την απόφαση αυτή και ότι «διόρθωση χρειάζεται θα γίνει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης