Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέο τελεσίγραφο από την ΑΑΔΕ σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ έως 1 Αυγούστου

Νέο τελεσίγραφο από την ΑΑΔΕ σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ έως 1 Αυγούστου
Δεύτερη ευκαιρία για όσους χρωστούν και θέλουν να βγουν από την «μαύρη λίστα»
Σχετικά Άρθρα
Νέο τελεσίγραφο από την ΑΑΔΕ σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ με το οποίο τους καλεί να τακτοποιήσουν τα χρέη τους έως την 1η Αυγούστου προκειμένου να βγει το όνομα τους από τη «μαύρη λίστα» που θα δημοσιοποιηθεί στις 4 Αυγούστου.
Τα ειδοποιητήρια θα σταλούν στις 18 Ιουλίου με αποτέλεσμα οι υπόχρεοι να έχουν δύο εβδομάδες στην διάθεση τους για να επιλέξουν ρύθμιση ή ολική εξόφληση.
Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών στη εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα δίνονταν στη δημοσιότητα τέλος Ιουνίου αλλά αποφασίστηκε παράταση από τη στιγμή που οι ρυθμίσεις για τα ενεργειακά χρέη θα είναι ανοικτές ως το τέλος Ιουλίου. Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι πολύ μικρό ενώ εξετάζονται παρεμβάσεις και νέα κίνητρα από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να ανοίξει η περίμετρος και να ενταχθούν περισσότεροι.
Το στίγμα έδωσε πριν από λίγες ημέρες ο νέος υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χάρης Θεοχάρης τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «θα κάνουμε αξιολόγηση των ρυθμίσεων που έχουμε ως τώρα, για να δούμε που υπάρχει αποτυχία». Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοικτό να υπάρξει νέα ρύθμιση που θα είναι κοινή για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μια τέτοια απόφαση βέβαια προϋποθέτει τη συναίνεση της Κομισιόν η οποία στη δεύτερη έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας επέκρινε με αυστηρότητα τα νέα προγράμματα διακανονισμού των χρεών με το αιτιολογικό ότι υπονομεύουν την κουλτούρα των πληρωμών.
Σε ότι αφορά τις λίστες που θα δοθούν 4 Αυγούστου στη δημοσιότητα θα περιλαμβάνονται φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι με χρέη άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας τους κατά τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023 συμπεριλαμβανομένων προσαυξήσεων και προστίμων. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών ήταν για τα φυσικά πρόσωπα στις 10 Ιουλίου 2019 και για τα νομικά πρόσωπα αρχές Δεκεμβρίου 2019.
Για τα φυσικά πρόσωπα στη λίστα θα αναγράφεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.
Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης