Τελευταία Νέα
Οικονομία

Από αναβολή σε αναβολή - Αναβάλλεται εκ νέου.... για το 2024 η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS

Από αναβολή σε αναβολή - Αναβάλλεται εκ νέου.... για το 2024 η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS
«Πίσω πηγαίνει» και η αναβάθμιση των συστημάτων για 90.000 επιχειρήσεις της εστίασης
Σχετικά Άρθρα
Νέα αναβολή παίρνει το μέτρο της διασύνδεσης των 400.000 ταμειακών μηχανών με τα τερματικά POS το οποίο κανονικά θα έπρεπε να τρέχει από τώρα αλλά τεχνικές δυσκολίες το μεταθέτουν για το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Επίσης με καθυστέρηση ενός έτους θα ξεκινήσει και η αναβάθμιση των συστημάτων για περίπου 90.000 επιχειρήσεις από τον κλάδο της εστίασης. Με βάση το καινούργιο χρονοδιάγραμμα οι νέοι μηχανισμοί στην εστίαση θα έτοιμοι τον Ιούνιο του 2024.
Τα βήματα για την υλοποίηση της διασύνδεσης των τερματικών POS με τις ταμειακές μηχανές μέσα στο νέο χρονικό ορίζοντα ήταν το αντικείμενο σύσκεψης μεταξύ του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, και υπηρεσιακών στελεχών της ΑΑΔΕ με εκπροσώπους των εταιρειών κατασκευής ταμειακών μηχανών, εκκαθαριστών συναλλαγών μέσω POS, κατασκευαστών POS, παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ανάπτυξης προγραμμάτων λογισμικού. Η ΑΑΔΕ παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου και ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν τυχόν κινδύνους και δυσχέρειες για την ολοκλήρωση των ενεργειών τους.
Υπενθυμίζεται ότι το χρονοδιάγραμμα που είχαν ανακοινώσει στο τέλος Μαρτίου 2023 το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προέβλεπε ότι η διασύνδεση των 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS θα ολοκληρώνονταν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι το τέλος Ιουλίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.
Η υποχρεωτική διασύνδεση ταμειακών – POS αποτελεί ένα από τα ισχυρά όπλα του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, καθώς θα «μπλοκάρει» τη μη έκδοση αποδείξεων από επαγγελματίες και επιχειρήσεις ακόμη και όταν πληρώνονται με κάρτες μέσω POS, την εκ των υστέρων αλλοίωση των δεδομένων για το τζίρο και την «εξαφάνιση» από τη μνήμη των φορολογικών μηχανισμών αποδείξεων. Κι αυτό γιατί η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή ενώ το POS δεν θα μπορεί να δεχθεί συναλλαγές εκτός του φορολογικού μηχανισμού.
Σημειώνεται ότι οι φορολογικοί έλεγχοι έχουν δείξει ότι η πληρωμή με κάρτα δεν συνοδεύεται από απόδειξη, ορισμένες επιχειρήσεις δικαιολογούν τον τζίρο των καρτών με αποδείξεις άλλων συναλλαγών και ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν POS που εκκαθαρίζονται εκτός Ελλάδος.
Στο δραστικό περιορισμό των φαινομένων απόκρυψης τζίρου και κλοπής του ΦΠΑ αναμένεται να συμβάλλει και η αντικατάσταση 140.000 φορολογικών μηχανισμών με νέου τύπου κλειστούς και απαραβίαστους μηχανισμούς που θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου 2024 για τις επιχειρήσεις εστίασης και έως το τέλος Οκτωβρίου 2023 για τις υπόλοιπες.
Οι νέου τύπου φορολογικοί μηχανισμοί θα αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική μνήμη, θα εκδίδουν αναφορές και θα διαβιβάζουν όχι μέσω υπολογιστή αλλά απευθείας τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ. Με τους σημερινούς μηχανισμούς η έκδοση αποδείξεων βασίζεται σε αρχεία που αποθηκεύονται μόνο στον υπολογιστή, οι μηχανισμοί δεν αποθηκεύουν αξίες στη φορολογική μνήμη ενώ υπάρχει και η δυνατότητα παρακάμψεων στη λειτουργία των μηχανισμών. Οι έλεγχοι στο χώρο της εστίασης έδειξαν ότι χρησιμοποιούνται μηχανισμοί που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες, οι παραγγελίες «περνούν» σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στην ταμειακή, εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς να καταγράφονται στην φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη ενώ εκ των υστέρων διαγράφεται τζίρος. Με την υποχρεωτική χρήση νέων φορολογικών μηχανισμών για τις επιχειρήσεις εστίασης που δέχονται παραγγελίες η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες («ανοικτά» τραπέζια) και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις ενώ εκδίδεται “Z” εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά τραπέζια.
Επισημαίνεται ότι το κόστος χρηματοδότησης για την αναβάθμιση και την αντικατάσταση ταμειακών μηχανών και ηλεκτρονικών μηχανισμών συνολικού ύψους 165 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης