Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Βροχή» αιτημάτων από λογιστές - φοροτέχνες για παράταση των δηλώσεων – Αποστάσεις από την Εφορία κρατούν 1,5 εκατ. φορολογούμενοι

«Βροχή» αιτημάτων από λογιστές - φοροτέχνες για παράταση των δηλώσεων – Αποστάσεις από την Εφορία κρατούν 1,5 εκατ. φορολογούμενοι
Oι ταχύτητες υποβολής των δηλώσεων εξακολουθούν να είναι χαμηλές καθώς 10 ημέρες πριν την καταληκτική προθεσμία πάνω από δύο στους δέκα φορολογούμενους δεν έχουν «πατήσει το κουμπί»
Σχετικά Άρθρα
Καταιγισμό αιτημάτων από λογιστές φοροτέχνες για παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων που λήγει στο τέλος του μήνα δέχεται το υπουργείο Οικονομικών το οποίο από την πλευρά του καλεί τους πολίτες να είναι συνεπείς στο ραντεβού με την εφορία.

Πάντως οι ταχύτητες υποβολής των δηλώσεων εξακολουθούν να είναι χαμηλές καθώς 10 ημέρες πριν την καταληκτική προθεσμία πάνω από δύο στους δέκα φορολογούμενους δεν έχουν «πατήσει το κουμπί». Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 5.021.010 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ. δηλαδή υπολείπονται περίπου 1,5 εκατ. δηλώσεις που αντιστοιχούν στο 23,1% του συνόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται σενάριο για παράταση της προθεσμίας για τα φυσικά πρόσωπα και τις προσωπικές και ατομικές επιχειρήσεις έως τις 25 Αυγούστου και έως το τέλος Αυγούστου για τις υπόλοιπες.

Σε μία τέτοια περίπτωση οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλλουν δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος στο τέλος του επόμενου μήνα. Επισημαίνεται ότι τυχόν παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα πάει πίσω το χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή του Market pass στους δικαιούχους καθώς για τη χορήγηση της ενίσχυσης θα ληφθούν τα εισοδήματα του 2022 που θα δηλωθούν φέτος.

Οι πιέσεις των παραγόντων της αγοράς στο υπουργείο Οικονομικών για μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας εντείνονται. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών με επιστολή της στη πολιτική ηγεσία του υπουργείου ζητά παράταση υποβολής των δηλώσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου επικαλούμενη μεγάλο φόρτο εργασιών και προβλήματα στην εφαρμογή mydata. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ζητά παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου επισημαίνοντας ότι «μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί το 60% των φορολογικών δηλώσεων από τα νομικά πρόσωπα».

Στο μεταξύ σύμφωνα με την ΑΑΔΕ μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 5.021.010 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,5 εκατ. και με βάση την εκκαθάριση περίπου επτά στους δέκα φορολογούμενους δεν πληρώνουν έξτρα φόρο με τους περισσότερους να έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό.

Αναλυτικότερα ο λογαριασμός διαμορφώνεται ως εξής:

-Το 49,14% ή 2.467.324 φορολογικές δηλώσεις είναι μηδενικές

-Το 34,27% ή 1.720.700 φορολογούμενοι έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα και ο έξτρα κατά κεφαλήν φόρος ανέρχεται σε 1.226 ευρώ

- Το 16,59% ή 839.985 φορολογικές δηλώσεις είναι πιστωτικές με το ποσό της επιστροφής φόρου να διαμορφώνεται κατά μέσον όρο στα 368 ευρώ.

Με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα η αποπληρωμή ρου φόρου θα γίνει σε γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και τη τελευταία το Φεβρουάριο του 2024. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Επίσης οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν την οφειλή σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση η σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας την έκπτωση του 3%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης