Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα άδυτα του ΓΕΜΗ η Εφορία - Νέες τακτικές ελέγχου φέρνει η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το Εμπορικό Μητρώο

Στα άδυτα του ΓΕΜΗ η Εφορία - Νέες τακτικές ελέγχου φέρνει η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το Εμπορικό Μητρώο
Η διασύνδεση θα δώσει την δυνατότητα στις ελεγκτικές υπηρεσίες να αντλούν στοιχεία για όλες τις μεταβολές στην κατάσταση της κάθε επιχείρησης
Σχετικά Άρθρα
Σφίγγει ο φορολογικός κλοιός για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις με την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διασύνδεσης της ΑΑΔΕ με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) που θα ανοίξει τον δρόμο για εξπρές διασταυρώσεις στο οικονομικό και διοικητικό προφίλ.
Η διασύνδεση θα δώσει την δυνατότητα στις ελεγκτικές υπηρεσίες να αντλούν στοιχεία για όλες τις μεταβολές στην κατάσταση της κάθε επιχείρησης, από την έναρξη των εργασιών της και τις φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι και τις μετοχικές αλλαγές.
Επίσης με τη πρόσβαση που αποκτά η ΑΑΔΕ στο ΓΕΜΗ θα εντοπίζονται όλες οι επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις αν και έχουν κάνει έναρξη εργασιών στη μητρώο καθώς και περιπτώσεις επιχειρήσεων με ανακριβή στοιχεία για το τζίρο και τα κέρδη προκειμένου να γλυτώσουν την πληρωμή φόρου εισοδήματος και να μην αποδώσουν το ΦΠΑ.
Στα ηλεκτρονικά δίχτυα θα πιάνονται επίσης επιχειρήσεις που εντάσσονται στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Ειδικότερα, η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το ΓΕΜΗ θα επιτρέπει στυην Εφορία να εντοπίζει περιπτώσεις:
-Μη υποβολής φορολογικών δηλώσεων από επιχειρήσεις με έναρξη δραστηριότητας.
Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ έχουν αποκαλύψει δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που ενώ είχαν εγγραφεί στο ΓΕΜΗ ξέχασαν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις.
-Παραποίησης στοιχείων για τα κέρδη και τα έσοδα για μη καταβολή του φόρου εισοδήματος και μη απόδοσης του ΦΠΑ
-Εικονικών εταιρειών ή επιχειρήσεων «φαντάσματα» που εμφανίζονται φορολογικά και μόνο για να εκδώσουν τιμολόγια τα οποία προωθούνται σε κυκλώματα απάτης για την υπεξαίρεση του ΦΠΑ.
- Περιπτώσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματιών που παρά την μεγάλη οικονομική επιφάνεια αφήνουν απλήρωτους φόρους και μέσω του συστήματος Eispraxis να εξαπολύει κυνηγητό για την είσπραξης τους με την ενεργοποίηση κατασχέσεων και πλειστηριασμών κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.
Το πρώτο βήμα για την πλήρη διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο ξεκινά σήμερα με την αυτόματη ενημέρωση του φορολογικού μητρώου με τις μεταβολές των ανωνύμων εταιριών.
Με το νέο καθεστώς δεν απαιτείται η υποβολή δήλωσης μεταβολής στοιχείων μητρώου των ανωνύμων εταιρειών, για μεταβολές που αφορούν το μετοχικό κεφάλαιο, τη λήξη της διάρκειας, την επωνυμία, την εκπροσώπηση και την κατάσταση του νομικού προσώπου, καθώς τα δεδομένα που καταχωρίζονται στο ΓΕΜΗ αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα, ώστε να ενημερώνεται αυτόματα το φορολογικό μητρώο.
Πρόκειται για σημαντικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της Φορολογικής Διοίκησης και θα οδηγήσουν στον πλήρη εκσυγχρονισμό όλων των φορολογικών διαδικασιών, την ποιοτική βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών και την αυτοματοποίηση όλων των συναλλαγών που απαιτούνται για τον υπολογισμό και την είσπραξη των φόρων.
Σε επόμενη φάση θα πραγματοποιηθεί διασύνδεση και με τον ΕΦΚΑ, πράγμα που θα σημαίνει ότι θα λαμβάνονται από τον Οργανισμό αναλυτικά στοιχεία για τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβάλλονται από τους εργοδότες για το προσωπικό που απασχολούν και τα οποία στη συνέχεια θα διασταυρώνονται με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης