Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ηλεκτρονικό σαφάρι από εφορία: Έλεγχοι για «μαϊμού» αποδείξεις με 1.700 QR Scanners και 1.500 laptops

Ηλεκτρονικό σαφάρι από εφορία: Έλεγχοι για «μαϊμού» αποδείξεις με 1.700 QR Scanners και 1.500 laptops
Οι φοροελεγκτές θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους με laptop, μέσω των οποίων θα έχουν άμεση πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχόμενων
Σχετικά Άρθρα
Στην ενίσχυση του ηλεκτρονικού οπλοστασίου για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής κα κλοπής προχωρά η ΑΑΔΕ με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της προμήθειας 1.500 φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών (laptops) και 1.700 QR Code Scanners.
Η προκήρυξη για τη διενέργεια ηλεκτρονικού διαγωνισμού βρίσκεται ήδη στον αέρα με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 21η Νοεμβρίου ενώ από 1ης Νοεμβρίου καθίσταται υποχρεωτική η ενσωμάτωση QR Code σε όλες τις αποδείξεις.
Το έργο ύψους 2 εκατ. ευρώ που «τρέχει» η ΑΑΔΕ με στόχο να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους θα δώσει τη δυνατότητα στους ελεγκτές με αυτόματες διαδικασίες να ελέγχουν επί τόπου την αυθεντικότητα των αποδείξεων που εκδίδουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, να σκανάρουν πινακίδες αυτοκινήτων για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και να προχωρούν σε απευθείας σύνδεση με την βάση δεδομένων των ελεγκτικών αρχών για διασταυρώσεις στοιχείων με το οικονομικό προφίλ των ελεγχόμενων.

Ψηφιακοί φοροέλεγχοι

Οι φοροελεγκτές θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους με laptop, μέσω των οποίων θα έχουν άμεση πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχόμενων και θα εκδίδουν αυτόματα σημείωμα με τα αποτελέσματα το ελέγχου. Μέσω των laptop οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που σκιαγραφούν το οικονομικό προφίλ του επαγγελματία ή της επιχείρησης.

Ειδικότερα:

– Θα έχουν τη δυνατότητα να «τσεκάρουν» επί τόπου και με αυτόματες διαδικασίες την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets οι ελεγκτές θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners).

– Θα ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA.

– Θα διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων.

– Θα εκδίδουν αναφορά για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.
Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω του QR code και θα μπορεί ο ελεγκτής να τσεκάρει την αυθεντικότητα των αποδείξεων που εκδίδουν οι επιχειρήσεις και εάν έχουν περαστεί στα συστήματα της ΑΑΔΕ.

Ως ελάχιστες πιθανές ενδείξεις παράβασης λαμβάνονται οι παρακάτω:

-Η απόδειξη δεν έχει διαβιβαστεί

-Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί με διαφορετικά στοιχεία

-Η ταμειακή μηχανή δεν είναι δηλωμένη ή είναι ανενεργή

Με QR code όλες οι αποδείξεις από την 1η Νοεμβρίου

Σημειώνεται ότι από 1η Νοεμβρίου με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ οι αποδείξεις που θα εκδίδονται θα έχουν υποχρεωτικά QR code. Με τον τρόπο αυτόν οι πολίτες θα μπορούν να διαπιστώνουν τη γνησιότητα της απόδειξης και εφόσον διαπιστώνουν ότι παρουσιάζει προβλήματα, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε καταγγελία μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.

Παράλληλα, και οι ελεγκτές άμεσα θα μπορούν να διαπιστώνουν εάν η απόδειξη είναι νόμιμη, καθώς και εάν έχει διαβιβασθεί εντός του χρονικού πλαισίου που ορίζουν ο νόμος και οι αποφάσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα e-send. Εφόσον λαμβάνουν μήνυμα ότι η απόδειξη δεν έχει διαβιβασθεί, ότι δεν είναι δηλωμένη η ταμειακή μηχανή που εξέδωσε την απόδειξη, έχουν τη δυνατότητα .

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης