Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φοροέσοδα και ανάπτυξη τα «κλειδιά» για παροχές από το υπουργείο Οικονομικών τον Δεκέμβριο του 2023

Φοροέσοδα και ανάπτυξη τα «κλειδιά» για παροχές από το υπουργείο Οικονομικών τον Δεκέμβριο του 2023
Οι οριστικές αποφάσεις από το οικονομικό επιτελείο θα ληφθούν τον Δεκέμβριο
Σχετικά Άρθρα
Σενάρια για νέα μέτρα στήριξης βρίσκονται πάνω στο τραπέζι και εξετάζονται στη βάση των καλύτερων επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας και του προϋπολογισμού.
Ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις από το οικονομικό επιτελείο θα ληφθούν τον Δεκέμβριο με τις προτελευταίες εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, από τον ΦΠΑ και τους ΕΦΚ που με πλοηγό την ακρίβεια οδηγούν αυτή την στιγμή την κούρσα αλλά και από τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων που θεωρείται σημαντική ένεση για τα κρατικά ταμεία καθώς θα ξεπεράσουν το 1,2 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά θα δώσουν μία πρώτη εικόνα για το εύρος του εκτιμώμενου δημοσιονομικού χώρου και σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για μεγαλύτερες ταχύτητες στον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας πάνω την πρόβλεψη του προσχεδίου για 2,3%, θα ανοίξει ο δρόμος για «διορθωτικές» κινήσεις.
Στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να είναι συγκρατημένοι καθώς το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι το θηριώδες ταμειακό πλεόνασμα των 6 δισ. ευρώ το οποίο ναι μεν έχει ξοδευτεί σε προηγούμενα μέτρα αλλά η δυναμική των υπερ εισπράξεων συνεχίζεται οπότε αυτή η προοπτική ενισχύει την πρόβλεψη για υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα κατά 0,2% - 0,3% ποσοστιαίες μονάδες στο 1,4% του ΑΕΠ, πράγμα που δημιουργεί ένα μαξιλάρι έως 400 εκατ. ευρώ.

Όλες αυτές οι εξελίξεις θα συνεκτιμηθούν από την κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει σε ένα νέο κύκλο παροχών ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα είναι διευρυμένος καθώς υπάρχουν και οι «κόκκινες γραμμές» που έχουν να κάνουν με την διαφύλαξη της δεξαμενής των ταμειακών διαθέσιμων προκειμένου η στάθμη να μην πέσει κάτω από τα 35- 36 δισ. ευρώ καθώς αποτελούν ασπίδα για φθηνότερο δανεισμό και η αποκλιμάκωση του χρέους στο 152,2% του ΑΕΠ το 2024 από 159,3% το 2023.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επέκταση για ένα ακόμα εξάμηνο έως το τέλος Ιουνίου του 2024 της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό για ένα ακόμη εξάμηνο έως τον Ιούνιο του 2024 με τα σενάρια να προβλέπουν επιλεκτική για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες παράταση της έκπτωσης με στόχο να περιοριστεί η «τρύπα» των 250 εκ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.
Επίσης στο τραπέζι έχει τεθεί και η χορήγηση μιας νέας επιταγής ακρίβειας σε ευάλωτους και ανέργους καθώς και πρόσθετες παρεμβάσεις στα καύσιμα με απευθείας επιδοτήσεις στην αντλία εφόσον οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά.

Επισημαίνεται ότι η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ πέρυσι τα Χριστούγεννα είχε στοιχίσει 232 εκατ. ευρώ και άλλα 94 εκατ. ευρώ η επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Στο μεταξύ μεγάλες πιθανότητες για αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας συγκεντρώνει η Ελλάδα με την αξιολόγηση από την S&P αυτή την Παρασκευή για να ακολουθήσει από τον Δεκέμβριο η Fitch βλέποντας το ελληνικό χρέος να αποκλιμακώνεται στο152,2% του ΑΕΠ το 2024 από 159,3% το 2023.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης