Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μπλόκο στο «μαύρο χρήμα» των επαγγελματιών με το ψηφιακό πελατολόγιο - Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Μπλόκο στο «μαύρο χρήμα» των επαγγελματιών με το ψηφιακό πελατολόγιο - Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο
Το νέο ελεγκτικό εργαλείο έρχεται σε συνέχεια της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και θα συνδεθεί με το «myData»
Σχετικά Άρθρα
Ψηφιακό πελατολόγιο σε εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες που ρέπουν στη φοροδιαφυγή ετοιμάζεται να επιβάλει η ΑΑΔΕ από το 2024 προκειμένου να «μπλοκάρει» τις διαδρομές του «μαύρου χρήματος».
Το νέο ελεγκτικό εργαλείο που έρχεται σε συνέχεια της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και θα συνδεθεί με το «myData» αποτελεί, ουσιαστικά, μια σύγχρονη ψηφιακή έκδοση των πρόσθετων βιβλίων που τηρούσαν μέχρι το 2012 οι περισσότερες επαγγελματικές κατηγορίες.
Σημειώνεται ότι τα πρόσθετα βιβλία σε χειρόγραφη μορφή ήταν υποχρεωτικά για αρκετές δεκαετίες σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, όπως γιατροί, οδοντίατροι, εκμεταλλευτές χώρων διαμονής ή φιλοξενίας μέχρι εκπαιδευτήρια, κλινικές, θεραπευτήρια, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια, συνεργεία κ.λπ.
Σε αυτά καταγράφονταν όλοι όσοι εισέρχονταν στην επαγγελματική εγκατάσταση και με την αναγραφή ενός πελάτη γινόταν εμμέσως πιεστική και η έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών.
Με την καθιέρωση του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών καταργήθηκε ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και στο πλαίσιο της απλοποίησης καταργήθηκαν και τα πρόσθετα βιβλία.
Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ, η μη ύπαρξη βιβλίου πελατών φαίνεται να διευκόλυνε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις αποκρύπτοντας έτσι τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Όπως δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής (στην ΕΡΤ) αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν θα «επανέλθει» όμως με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατάλογος των επαγγελματιών που θα ενταχθούν είναι υπό διαμόρφωση.
Ωστόσο οι επιχειρήσεις στο χώρο διοργάνωσης και φιλοξενίας εκδηλώσεων θα είναι από τις πρώτες κατηγορίες που θα ενταχθούν.
«Πριν κάνει κάποιος μία δραστηριότητα θα πρέπει να μας δηλώνει που θα την κάνει, θα έχει αυτό τον αριθμό ατόμων, κ.α. Ποια είναι δηλαδή η συμφωνία του ώστε να δούμε τι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε σαν έσοδα» σημείωσε ο κ. Πιτσιλής.
Με το ψηφιακό πελατολόγιο οι επαγγελματίες, που θα καθοριστούν με ειδική απόφαση τα επόμενο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να το τηρούν ώστε να είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και να συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα λογιστικό πρόγραμμα που θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταχωρείται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδεται και θα περνάει στο MyData.
Εφόσον διαπιστώνεται ότι σε μια επαγγελματική εγκατάσταση δηλώνεται περιορισμένος αριθμός πελατών, τότε αυτό θα αποτελεί κριτήριο για την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου.
Υπενθυμίζεται ότι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι βρίσκονται στο στόχαστρο της Εφορίας, καθώς ήταν οι κερδισμένοι της φορολογικής κλίμακας που θεσμοθετήθηκε το 2019, αλλά και γενικότερα των ρυθμίσεων που ίσχυσαν τα τελευταία χρόνια.
Για τον λόγο αυτό στοχοποιούνται πολλές φορές ως ύποπτοι φοροδιαφυγής, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν είχαν αύξηση ανάλογη των διευκολύνσεων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης