Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σπάει τα κοντέρ ο προϋπολογισμός - Τουρισμός, φόροι και ακρίβεια οδηγούν τις εισπράξεις σε ρεκόρ 12ετίας στα 5 δισ ευρώ

Σπάει τα κοντέρ ο προϋπολογισμός - Τουρισμός, φόροι και ακρίβεια οδηγούν τις εισπράξεις σε ρεκόρ 12ετίας στα 5 δισ ευρώ
Οι εισπράξεις από τους φόρους το 2023 κινούνται πάνω από το φράγμα των 61 δισ. ευρώ που αποτελεί ρεκόρ δωδεκαετίας
Σχετικά Άρθρα
Οι εισπράξεις στο τέλος του έτους θα κλείσουν με άλμα 5 δισ. ευρώ λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από το τουριστικό ρεύμα και το κύμα ανατιμήσεων στα τρόφιμα και τα καύσιμα με την ακρίβεια να φουσκώνει τους αναλογικούς φόρους επί των τιμών ( ΦΠΑ) κατά 200 - 250 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή η διεύρυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που αποτελεί «κόφτη» στο μαύρο χρήμα φέρνει έξτρα ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία που υπολογίζεται στα 100 – 150 εκατ. ευρώ.

Υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου τόνιζε ότι με αυτή την υπεραπόδοση ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023 έχει «κλειδώσει» αφήνοντας ανοικτό για νέα υπέρβαση κοντά στην περιοχή του 1,3% - 1,4% του ΑΕΠ αλλά η κυβέρνηση θα περιμένει τις δημοσιονομικές εξελίξεις και τον επόμενα μήνα για να δει που θα κάτσει η μπίλια με τον ελεύθερο ταμειακό χώρο για να αποφασίσει σε ποια πρόσθετα μέτρα στήριξης θα τον αξιοποιήσει.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό οι πηγές αύξησης των εσόδων το 2023 είναι οι εξής:

1. Κατανάλωση - ακρίβεια- ηλεκτρονικό χρήμα:
Η πυρκαγιά των τιμών σε καύσιμα, τρόφιμα και υπηρεσίες, η τόνωση της κατανάλωσης και η εξάπλωση του ηλεκτρονικού χρήματος φέρνουν έξτρα εισπράξεις 1,203 δις. ευρώ στα κρατικά ταμεία.
Τα έσοδα από τους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών με βασικούς το ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε ενέργεια, καπνό και αλκοολούχα ποτά εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο ύψος των 33,707 δισ. ευρώ, αυξημένοι 3,7% έναντι του στόχου.
Μόνο από τον ΦΠΑ τα παραπάνω έσοδα υπολογίζονται σε πάνω 1,2 δισ. ευρώ στα 23,3 δισ. ευρώ συνολικά.
Η αύξηση αυτή οφείλεται στην άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης (500 εκατ. ευρώ) και της τουριστικής κίνησης (350 εκατ. ευρώ) και τα υπόλοιπα 350 - 400 εκατ. ευρώ αποδίδονται στην άνοδο των τιμών και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Σημειώνεται ότι για το 2024 η πρόβλεψη για τα έσοδα από ΦΠΑ ανεβαίνει στα 24,2 δις. ευρώ λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας κατά 3% και την ενεργοποίηση μέτρων, όπως η επέκταση των POS και σύνδεσή τους με τις ταμειακές μηχανές, ένταση των ελέγχων, περιορισμός της χρήσης μετρητών κ.α.

2.Φόρος εισοδήματος:
Επιπλέον 3,2 δις. ευρώ θα είναι οι εισπράξεις στον προϋπολογισμό από τον φόρο εισοδήματος που θα πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για φόρο εισοδήματος.
Οι αυξήσεις στις αποδοχές και κυρίως στο κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και στις συντάξεις οδήγησαν σε μεγαλύτερη αύξηση του παρακρατούμενου φόρου. Εκτιμάται ότι τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων θα είναι αυξημένα φέτος κατά 954 εκ. ευρώ και θα ανέλθουν σε 12,272 δις. ευρώ.
Την ίδια ώρα λόγω της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων θα είναι φέτος υψηλότερες κατά 2,025 δισ. ευρώ έσοδα ή κατά 39,8% σε σχέση με το στόχο και θα διαμορφωθούν στα 7,120 δισ. ευρώ.
Συνολικά τα πρόσθετα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και λοιπών κατηγοριών αναμένεται να ανέλθουν στα 20,961 δις. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,189 δις. ευρώ ή 17,9% έναντι του στόχου.
Για το 2024 εκτιμάται ότι τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων θα σημειώσουν νέα άνοδο κατά 739 εκ. ευρώ και θα διαμορφωθούν στα 13,011 δις. ευρώ από 12,272 δις. ευρώ φέτος ενώ αντίθετα θα υπάρξει μείωση των εσόδων από τη φορολογία των νομικών προσώπων κατά 185 εκ. ευρώ στα 6,935 δις. ευρώ από 7,120 δις. ευρώ το τρέχον έτος. Η διαφορά είναι ότι φέτος εισπράττεται η έκτακτη εισφορά στα κέρδη των διυλιστηρίων ύψους 630 εκατ. ευρώ.

3. ΕΝΦΙΑ:
Οι τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας, που περιλαμβάνουν κυρίως τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να διαμορφωθούν στο ύψος των 2,540 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 159 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο ενισχυμένο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες περίπου ποσοστό εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ καθώς η βεβαίωση του συγκεκριμένου φόρου κυμάνθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2022,κοντά στη ζώνη του 80%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης