Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΑΑΔΕ: Εντοπισμός 1,4 εκατ. παραβάσεων φοροδιαφυγής με αποκρυβείσα ύλη άνω των 33 εκατ. ευρώ - Λουκέτα 48 ωρών σε 830 επιχειρήσεις

ΑΑΔΕ: Εντοπισμός 1,4 εκατ. παραβάσεων φοροδιαφυγής με αποκρυβείσα ύλη άνω των 33 εκατ. ευρώ - Λουκέτα 48 ωρών σε 830 επιχειρήσεις
Καταγράφηκαν 1,4 εκατ. παραβάσεις από τις αρχές του 2023 έως το τέλος του Οκτωβρίου
Προσωρινό λουκέτο 48 ωρών σε 830 επιχειρήσεις και ειδική χρηματική ποινή σε 170 επιχειρήσεις επέβαλλαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο 10μηνο του 2023, καθώς στην «τσιμπίδα» των 67.000 ελέγχων που έγιναν συνολικά, εντοπίστηκαν αυτές να φοροδιαφεύγουν.
Από τις αρχές του 2023 έως και τις 31 Οκτωβρίου εντοπίστηκαν επιχειρήσεις με παραβάσεις μη έκδοσης και μη διαβίβασης φορολογικών στοιχείων, καθώς και πλήθος περιπτώσεων, όπου η πληρωμή είχε γίνει με πλαστικό χρήμα, αλλά η επιχείρηση δεν είχε κόψει ή δεν είχε διαβιβάσει τα αντίστοιχα παραστατικά.
Σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις, επιβλήθηκε κλείσιμο 48 ωρών, καθώς και τα αναλογούντα πρόστιμα.
Συγκεκριμένα:
•Πραγματοποιήθηκαν 67.000 έλεγχοι (31% με παράβαση)
•Καταγράφηκαν 1,4 εκατ. παραβάσεις
•Με καθαρή αποκρυβείσα αξία 33 εκατ. ευρώ
•Πλέον ΦΠΑ άνω των 7 εκατ. ευρώ
•Έκλεισαν για 48 ώρες 830 επιχειρήσεις
•Και επιβλήθηκε ειδική χρηματική ποινή σε 170 επιχειρήσεις (πρόκειται για ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις, που δεν προβλέπεται το κλείσιμό τους, λόγω του αντικειμένου τους, ώστε να εξυπηρετούν τους πελάτες τους).

Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Στο μεταξύ, συνεχίζονται, με αμείωτο ρυθμό, οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με στόχο τον εντοπισμό επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν.
Η ΑΑΔΕ φέτος έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στους στοχευμένους ελέγχους, όπως αυτοί προκύπτουν από τον ειδικό αλγόριθμο ανάλυσης κινδύνου, με βάση και την ευρύτερη φορολογική συμπεριφορά των επιχειρήσεων. Παράλληλα, συνεχίζονται να πραγματοποιούνται και οι επιτόπιοι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι.
Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της ελεγκτικής δραστηριότητας διαδραμάτισε και η διεύρυνση της αποστολής ελεγκτών σε επιχειρήσεις διαφορετικών νομών, από αυτόν, όπου εργάζονται.
Ταυτόχρονα, οι εκτεταμένες διασταυρώσεις και τα στοιχεία από τις ψηφιακές πλατφόρμες, e-send και myDATA, συνδυαστικά με τα στοιχεία συναλλαγών από τα POS, βοήθησαν σημαντικά τη στόχευση των ελέγχων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης