Τελευταία Νέα
Οικονομία

Θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις για τη νέα επιταγή ακρίβειας - Ποιοι θα πάρουν 200 ευρώ επίδομα τα Χριστούγεννα

Θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις για τη νέα επιταγή ακρίβειας - Ποιοι θα πάρουν 200 ευρώ επίδομα τα Χριστούγεννα
Σενάριο για νέο έκτακτο βοήθημα που θα πιάσει οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, ανέργους, άτομα με αναπηρία, υπερήλικες ανασφάλιστους αλλά και χαμηλοσυνταξιούχους
Ανοίγει ο δρόμος για την χορήγηση μίας νέας επιταγής ακρίβειας ύψους 200 ευρώ μέσα στα Χριστούγεννα σε 1 εκατ. ευάλωτους μετά το άλμα - ρεκόρ στις φορολογικές εισπράξεις με την επίδοση να σφραγίζει τις εκτιμήσεις για υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα το 2023.
Ο στόχος είναι για 1,1% του ΑΕΠ αλλά οι προβολές στο Γενικό Λογιστήριο οδηγούν σε αποτέλεσμα 1,2% - 1,3% του ΑΕΠ.

Υπέρβαση 300 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο


Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού η υπέρβαση για τον μήνα Οκτώβριο (και συνεπώς για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023) ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετα μέτρα στήριξης προς το τέλους του χρόνου.
Πάνω στο τραπέζι βρίσκεται σενάριο για νέο έκτακτο βοήθημα που θα πιάσει οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, ανέργους, άτομα με αναπηρία, υπερήλικες ανασφάλιστους αλλά και χαμηλοσυνταξιούχους που θα μείνουν εκτός της αύξησης του 3,1% λόγω προσωπικής διαφοράς.

Επίδομα 200 ευρώ

Οι επίσημες ανακοινώσεις για το ύψος της ενίσχυσης που θα κυμαίνεται στα 200 ευρώ, τα κριτήρια και τους δικαιούχους θα γίνουν να όχι σήμερα ενδεχομένως με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη βουλή στις 21 Νοεμβρίου που θα ενσωματώνει το ποσό αυτής της δαπάνης.

Πάνω από 6 δισ το πλεόνασμα

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 10μηνο δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε τα 6 δισ. ευρώ με βασικό τροφοδότη τα φορολογικά έσοδα τα οποία άγγιξαν τα 4 δισ. ευρώ καταγράφοντας ποσοστιαία αύξηση 8,4%, κυρίως λόγω του ΦΠΑ και γενικότερα της βελτίωσης της εισπραξιμότητας των φόρων.
Μεγάλη συγκράτηση πάνω 2,1 δισ. ευρώ σημειώθηκε και στο μέτωπο των κρατικών δαπανών οι οποίες ανήλθαν στα 54,406 δισ.. ευρώ έναντι του στόχου για 56,546 δισ. ευρώ.
Με βάση την εικόνα του Οκτωβρίου το σύνολο των καθαρών εσόδων ανήλθε στα 5,633 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 844 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Έσοδα από φόρους

Τα έσοδα από φόρους βρέθηκαν μία ανάσα από τα 6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 832 εκατ. ευρώ ή 16,4% έναντι του στόχου.
Εκτιμάται ότι η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται σε αυξημένα έσοδα ΦΠΑ, καθόσον το μήνα Οκτώβριο υποβάλλονται οι τριμηνιαίες περιοδικές δηλώσεις που αντανακλούν, μεταξύ άλλων, τον αυξημένο κύκλο εργασιών λόγω της τουριστικής κίνησης της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς και τα αυξημένα έσοδα του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 564 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 16 εκατ. ευρώ από τον στόχο (581 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 107 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 18 εκατ. ευρώ από τον στόχο (90 εκατ. ευρώ).

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης