Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ραβασάκια» με πρόστιμα και φόρους για υποθέσεις που παραγράφονται - Μπαράζ «καυτών» σημειωμάτων από την ΑΑΔΕ

Ραβασάκια» με πρόστιμα και φόρους για υποθέσεις που παραγράφονται - Μπαράζ «καυτών» σημειωμάτων από την ΑΑΔΕ
Η ΑΑΔΕ έχει διαβιβάσει τους σχετικούς φακέλους στις Εφορίες και τα Ελεγκτικά κέντρα με εντολή να τρέξουν τις διαδικασίες εκκαθάρισης του «στοκ»
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι ελεγκτικές αρχές για τις χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και ακινήτων που βρίσκονται στο χείλος της παραγραφής καθώς μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2023 περνούν στο απυρόβλητο και οι απώλειες για τα κρατικά ταμεία θα είναι σημαντικές.
Η ΑΑΔΕ έχει διαβιβάσει τους σχετικούς φακέλους στις Εφορίες και τα Ελεγκτικά κέντρα με εντολή να τρέξουν τις διαδικασίες εκκαθάρισης του «στοκ» αποστέλλοντας ειδοποιητήρια με αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα στους υπόχρεους για τις παραβάσεις που έγιναν στο παρελθόν.

Ποιους αφορούν

Τα ραβασάκια αφορούν κυρίως φορολογούμενους που έχουν εντοπιστεί να μην έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις από το 2017 και μετά, εργαζόμενους και συνταξιούχους που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών έτους 2017, επιχειρήσεις με σημαντική δραστηριότητα αλλά με μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων με «μαύρα» μισθώματα από ενοίκια αλλά και κατόχους Ι.Χ. με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας του 2018.
Ήδη, 89.494 ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά για να απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2018 έλαβαν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ με την οποία καλούνται να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το συγκεκριμένο έτος και το πρόστιμο το οποίο είναι ισόποσο των τελών.

Προθεσμία

Τα σημειώματα με την επιβολή των προστίμων και των φόρων θα πρέπει να έχουν φθάσει στους φορολογούμενους πριν την εκπνοή του 2023 καθώς σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη.

Εντός 30 ημερών

Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη λάβει τα σημειώματα με πρόστιμα καλούνται να τα εξοφλήσουν εντός 30 ημερών ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης. Απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια δεν επιτρέπεται.

Αναλυτικότερα τα ραβασάκια αφορούν:

- Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2017 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη. Στους φορολογούμενους που θα εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση τα αναδρομικά που έχουν εισπράξει, η ΑΑΔΕ θα στείλει «ραβασάκια» με το ποσό το φόρου που έχει προσδιοριστεί από τον φόρο-ελεγκτικό μηχανισμό.
- Υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2017 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών τις γνωστές ΜΥΦ.
- Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2014, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2020.
- Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2012 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
- Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2007, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος και οι οποίες παραγράφονται στη 15ετία

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης