Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αγοραπωλησίες ακινήτων: Ποιοι εξαιρούνται από την κατάργηση των μετρητών - Τι προβλέπει η τελική διάταξη

Αγοραπωλησίες ακινήτων: Ποιοι εξαιρούνται από την κατάργηση των μετρητών  - Τι προβλέπει η τελική διάταξη
Όσοι έχουν υπογράψει προσύμφωνα αγοράς ακινήτων πριν από τη έναρξη ισχύος του νέου φορολογικού νόμου μπορούν να εξοφλήσουν το τίμημα με μετρητά ανεξάρτητα από το χρόνο υπογραφής του οριστικού συμβολαίου
Σχετικά Άρθρα
Την απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων βάζει ο νέος φορολογικός νόμος με εξαίρεση τα συμβόλαια που βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης και έχουν συνταχθεί τα σχετικά έγγραφα μεταβίβασης .
Σύμφωνα με τη νέα διορθωμένη διάταξη όσοι έχουν υπογράψει προσύμφωνα αγοράς ακινήτων πριν από τη έναρξη ισχύος του νέου φορολογικού νόμου που αναμένεται τις επόμενες ημέρες μπορούν να εξοφλήσουν το τίμημα με μετρητά ανεξάρτητα από το χρόνο υπογραφής του οριστικού συμβολαίου.
Δηλαδή αν κάποιος έχει υπογράψει προσύμφωνο για παράδειγμα στις 8 Δεκεμβρίου και το οριστικό συμβόλαιο συνταχθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2024 που ισχύει η κατάργηση των μετρητών θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει μέρος ή και όλο το τίμημα με μετρητά.
Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ να εξοφλούν ολόκληρο το τίμημα των ακινήτων με τραπεζικά μέσα πληρωμής.
Σε διαφορετική περίπτωση το συμβόλαιο θεωρείται άκυρο και απαγορεύεται η μεταγραφή του ενώ στους παραβάτες επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα που φθάνουν έως τις 500.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι σήμερα μία στις τέσσερις μεταβιβάσεις ακινήτων πραγματοποιείται με μετρητά εξ ολοκλήρου ή εν μέρει.
Σε σύνολο 338.511 μεταβιβάσεων ακινήτων ύψους 27,7 δισ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν από τον Μάρτιο του 2021,σε 42.613 περιπτώσεις στα συμβόλαια είχαν περάσει συναλλαγές 426,5 εκατ. ευρώ μόνο με μετρητά, ενώ επιπλέον 41.741 μεταβιβάσεις έγιναν εν μέρει με μετρητά ύψους 2,98 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη:

- Καταργείται η χρήση μετρητών ως τρόπος εξόφλησης του τιμήματος κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία και καθίσταται υποχρεωτική η χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής για την εξόφληση του τιμήματος για την οποία η φορολογική διοίκηση ενημερώνεται από τον συμβολαιογράφο που συντάσσει τη πράξη μεταβίβασης μέσω της εφαρμογής «myPROPERTY».

- Ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να αναγράψει στο συμβόλαιο τον τρόπο εξόφλησης του τιμήματος αποκλειστικά με τη χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής.

- Απαγορεύεται η μεταγραφή συμβολαιογραφικού εγγράφου που έχει συνταχθεί χωρίς ο συμβολαιογράφος να έχει αναγράψει στο συμβόλαιο τον τρόπο εξόφλησης του τιμήματος αποκλειστικά με τη χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής.

- Στους συμβολαιογράφους καθώς και στους υποθηκοφύλακες/προϊσταμένους Κτηματολογικών Γραφείων που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που δεν προκύπτει ότι καταβλήθηκε με χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 10.000 ευρώ και να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ για κάθε παράβαση.

- Συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο στο οποίο καταγράφεται προκαταβολή ή μερική ή ολική εξόφληση του τιμήματος με μετρητά ή στο οποίο δεν καταγράφεται η εξόφληση του τιμήματος με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής, είναι αυτοδικαίως άκυρο, απαγορεύεται να μεταγραφεί στα οικεία βιβλία και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των συμβαλλομένων, του Δημοσίου και οποιουδήποτε τρίτου. Οι υποχρεώσεις και απαγορεύσεις δεν ισχύουν για συμβόλαια που συνάπτονται μετά την εφαρμογή ισχύος του παρόντος σε εκτέλεση προσυμφώνων τα οποία έχουν συνταχθεί πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης