Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αυξήσεις για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχους φέρνει το 2024 – Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Αυξήσεις για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχους φέρνει το 2024 – Ποιοι και πόσα θα πάρουν
Αυξημένες αποδοχές για τον Ιανουάριο του 2024 έλαβαν ήδη 1,8 εκατ. συνταξιούχοι
Σχετικά Άρθρα
Μπορεί ο υψηλός πληθωρισμός ειδικά στα τρόφιμα και την ενέργεια, να διάβρωσε σε σημαντικό βαθμό τα εισοδήματα και την αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών,τα δύο τελευταία χρόνια, όμως από τον Ιανουάριο του 2024,  εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και συνταξιούχοι, θα έχουν την ικανοποίηση να δουν κάποιες αυξήσεις στις αποδοχές τους - έστω και μικρές.
Οι αυξήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους δημόσιους υπαλλήλους - όχι μόνο γιατί αυτοί θα πάρουν περισσότερα αλλά και γιατί έχουν να δουν αύξηση 14 χρόνια.
Παράλληλα, αυξήσεις θα δουν και αρκετοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, συγκεκριμένα εκείνοι που έχουν συμπληρώσει 3ετίες μετά το «ξεπάγωμα» του μέτρου, ενώ αργότερα κατά τη διάρκεια της χρονιάς όφελος θα έχουν κι εκείνοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
Οι αυξημένες αποδοχές για τον Ιανουάριο του 2024 αφορούν συγκεκριμένα 630.000 δημόσιους υπαλλήλους  και περίπου 1,8 εκατ. συνταξιούχους, με το συνολικό ποσό της ενίσχυσης των εισοδημάτων για το σύνολο του έτους να ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ.
Ακολουθούν αναλυτικά οι κατηγορίες αυτών που θα λάβουν αυξήσεις, καθώς και το ύψος τους:

Δημόσιοι υπάλληλοι

Με βάση το νέο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα, 630.000 δημόσιοι υπάλληλοι από τον Ιανουάριο του 2024 θα λάβουν αύξηση 70 ευρώ στο βασικό μισθό, μεγαλύτερο επίδομα τέκνων από 20 έως 50 ευρώ, και έμμεση αύξηση από 6,4 έως 18,3 ευρώ λόγω της μειωμένης παρακράτησης στο ποσό του φόρου από την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά.
Όπως προκύπτει από το νέο μισθολόγιο, το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο, ανέρχεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά.

Συνταξιούχοι

Περίπου 1,8 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα έχουν αυξήσεις στις μηνιαίες τους αποδοχές περίπου 3%.
Όφελος θα έχουν και οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι χάρη στην κατάργηση της μείωσης του 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και την αντικατάστασή της με εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν από την εργασία τους.

Εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα

Με το «ξεπάγωμα» των τριετιών από 1ης Ιανουαρίου, θα έχει όφελος μεγάλο μέρος των 600.000 εργαζομένων του ιδωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
Προσοχή όμως: για να λάβει κάποιος επίδομα προϋπηρεσίας 10% ανά τριετία, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει την απαιτούμενη προϋπηρεσία έως τον Φεβρουάριο του 2012, όταν τέθηκε σε εφαρμογή το «πάγωμα» των τριετιών.
Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τριετίες ως τότε, στο χρόνο που είχε κατοχυρωθεί πριν τον Φεβρουάριο του 2012 θα αρχίσει να προστίθεται ο χρόνος εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2024, ώστε να προκύψει κλαποια στιγμή η ολοκλήρωση της τριετίας για το επίδομα.
Με την επαναφορά των τριετιών πάντως οι κατώτατες αμοιβές διαμορφώνονται ως εξής:
Χωρίς τριετία: 780 ευρώ
Με μία τριετία: 858 ευρώ
Με δύο τριετίες: 936 ευρώ
Με τρεις τριετίες: 1.014 ευρώ
Επίσης οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αναμένεται να έχουν όφελος από την νέα αύξησή του, που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 5% έως 6% και θα σημειωθεί εντός του 2024.
Η σχετική διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει στο τέλος Ιανουαρίου του 2024 και θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάιο του 2024.
Με δεδομένα αυτά τα ποσοστά των αυξήσεων, ο νέος μισθός θα κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ, οπότε θα απομένουν 120 έως 130 ευρώ - επιπλέον - έως το 2027 για να επιτευχθεί στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.

Δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Ήδη έχει δοθεί αύξηση 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με το μέτρο να αφορά 200.000 πολίτες που το λαμβάνουν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης